Οι πρώτες εικόνες από τον νέο Ολυμπιακό

Οι πρώτες εικόνες από τον νέο Ολυμπιακό

Ο Μιχάλης Στεφάνου παρακολούθησε το φιλικό των ερυθρόλευκων με τον Ιωνικό και μεταφέρει όσα είδε στο κλειστό του "Πλάτωνα".

Το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί ως φωτογραφική μηχανή που σαρωνει με αλλεπάλληλα κλικ τα βασικά στοιχεία ενός ατόμου που συναντά για πρώτη φορά. Τα πρώτα λεπτά ή και δευτερόλεπτα μιας νέας γνωριμίας μας αρκούν για να σχηματίσουμε άποψη για τον άλλον, η οποία δύσκολα αλλάζει στην συνέχεια και τελικά αποδεικνύεται καθοριστική για την εξέλιξη της σχέσης που θα αποκτήσουμε μαζί του. Με λίγα λόγια η πρώτη εντύπωση εντύπωση μετράει. Κι όχι μόνο μετράει, αλλά τείνει να είναι και η σωστή.

Μιλώντας για ομάδες συνήθως ισχύει το αντίθετο. Η πρώτη εντύπωση, που κατά κανόνα σχηματίζεται σε περίοδο προετοιμασίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και προϊόντος του χρόνου αλλάζει προς το καλύτερο.

Αλλωστε και οι ίδιες, όταν αγωνίζονται σε κάποιο φιλικό της pre-season δεν έχουν καμία διάθεση να μας γοητεύσουν. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να δοκιμάσουν στην πράξη όσα δουλεύουν στην προπόνηση, να αποκτήσουν συνοχή, να αρχίσουν να βρίσκουν ρυθμό και φυσικά να καταλάβουν πού υστερούν.

Στην περίπτωση του νέου Ολυμπιακού, λοιπόν, με τον οποίο συστηθήκαμε το βράδυ της Πέμπτης στην ιστορική έδρα του «Πλάτωνα», θα αρκεστούμε σε κάποιες πρώτες γεύσεις που έμειναν στον ουρανίσκο, μόνο και μόνο για να σας μεταφέρουμε μια εικόνα από το κλειστό της Νίκαιας και σε καμία περίπτωση για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα.

Θα ήταν τουλάχιστον φαιδρό να αποφανθούμε για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκας από ένα προπονητικού χαρακτήρα παιχνίδι ένα μήνα πριν την έναρξη της Euroleague. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν κάποια πράγματα που ίσως αξίζει να σημειωθούν περισσότερο από ανάγκη να μιλήσουμε για το νέο ερυθρόλευκο κεφάλαιο, σχεδόν πέντε ολόκληρους μήνες αφότου έκλεισε το τελευταίο.

-Πολλή πάσα, λίγη ντρίμπλα. Η μπάλα κυκλοφορούσε γρήγορα χωρίς να κολλάει στα χέρια κάποιου από τους χειριστές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως καλές προϋποθέσεις για ελεύθερα σουτ και συνεργασίες. Κατά συνέπεια ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε σε ενα πιο γρήγορο τέμπο στην επίθεση, αρκετά θελκτικό στα μάτια. Γενικά, οι ερυθρόλευκοι ήταν ιδιαίτερα ομαδικοί, κάτι που φαίνεται και από τις 33 ασίστ που κατέγραψαν.

-Η παρουσία του Μουσταφά Φάλ στο ζωγραφιστό άλλαζε όλο το στάτους του Ολυμπιακού στις δύο πλευρές του παρκέ. Επιθετικά ο Γάλλος ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από έναν μόνο παίκτη, με αποτέλεσμα είτε να τελειώνει τις φάσεις είτε να προκαλεί ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Αμυντικά, ακόμα κι όταν δεν αλλοίωνε τις προσπάθειες που γίνονταν από το ζωγραφιστό, προκαλούσε αναβλητικότητα, δεύτερες σκέψεις και κακές εκτελέσεις στους παίκτες του Ιωνικού.

-Η ταχύτητα του Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ έτρεχε εντυπωσιακά το γήπεδο, ενώ γρήγορες ήταν όλες οι κινήσεις και αντιδράσεις του στο παρκέ, όπως οι εκτελέσεις του, οι πάσες του και οι προσπάθειές του για κλέψιμο. Ξεκίνησε άστοχος, όμως αυτό δεν τον πτόησε και στη συνέχεια βρήκε ρυθμό.

-Το μέγεθος και η συγκέντρωση του Γουόκαπ. Ο Αμερικανός δημιουργεί μέγεθος στην περιφέρεια του Ολυμπιακού τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Τον είδαμε να διαβάζει με ευκολία του παιχνίδι, να μην έχει πρόβλημα να περνάει όλες τις πάσες και φυσικά στην άμυνα να παρουσιάζει την γνωστή αποτελεσματικότητα του.

– Η σιγουριά του Βεζένκοφ. Ο 25χρονος φόργουορντ είναι φανερό ότι έχει αποκτήσει άλλον αέρα. Εκτέλεσε άριστα, χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες βοήθησε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και γενικά είχε μια ηγετική παρουσία.

-H αμυντική διάθεση του Ολυμπιακού σε όλο το ματς. Ειδικα στο πρώτο δεκάλεπτο οι ευρυθρόλευκοι είχαν κόψει κάθε σύνδεση των γηπεδούχων με το καλάθι κι αν ο Φαλ δεν έστελνε (αχρείαστα) τον Αθηναίου στη γραμμή για τρεις βολές καπου στο 7ο λεπτό, δεν ξέρει κανείς πόσο θα τους έπαιρνε να σπάσουν το ρόδι.

-Ο δημιουργός Ζαν Σαρλ. Για μία ακόμα φορά είδαμε αυτό που γνωρίζαμε από τον Γάλλο στην άμυνα, αλλά την παράσταση την έκλεψε με τις εξαιρετικές τελικές πάσες του. Ο Γάλλος έβαζε την μπάλα στο παρκέ, περνούσε τον προσωπικό του αντίπαλο και χάριζε μπόλικο θέαμα, αφού και η δυναμική του αντιπάλου το επέτρεπε.

-Θετική ήταν και η παρουσία του Λούντζη που πήρε αρκετό χρόνο λόγω και της απουσίας του Σλούκα. Μακίσικ και Λαρεντζάκης είχαν καλές και κακές στιγμές με τον Αμερικανό να ολιγωρεί αμυντικά σε κάποιες περιπτώσεις. Οσο για τον Χασάν Μάρτιν, αν και ιατρικά φαίνεται να είναι απολύτως εντάξει (διαφορετικά δεν θα αγωνιζόταν), είναι φανερό ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο ώστε να πατήσει γερά στο γήπεδο και να φτάσει στο 100%.

Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός έκανε μια καλή προπόνηση, αφού ο Ιωνικός δεν είχε σε καμία περίπτωση το υλικό ώστε να προβάλει σοβαρή αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως είδαμε τους ερυθρόλευκους ορεξάτους και αποτελεσματικούς. Στο τουρνουά του ΣΕΦ θα έχουμε την ευκαιρία να τους ξανατσεκάρουμε σε παιχνίδια με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ