Μια σκληρή παρτίδα σκάκι με την βασίλισσα

Μια σκληρή παρτίδα σκάκι με την βασίλισσα

Το ζητούμενο του Ολυμπιακού είναι να επιβεβαιώσει την δυναμική του απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης.

Ισως την πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, στην πρώτη πολύ υψηλών απαιτήσεων δοκιμασία της σεζόν. Αντίστοιχης δυσκολίας παιχνίδια σε ολόκληρη την regular season είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς μιλάμε για έναν αντίπαλο από τον ανφάν γκατέ της διοργάνωσης, ο οποίος, μάλιστα, φρόντισε να ενισχυθεί και φρεσκαριστεί σημαντικά έπειτα από την περσινή μη επιτυχημένη σεζόν.

Η Ρεάλ τόνωσε την αθλητικότητά της με τους Χάνγκα, Γιαμπουσελέ (συν τον Πουαριέ που ήρθε πέρυσι εν μέσω της σεζόν), ενώ ακόμα δεν υπολογίζει στους Ράντολφ και Τόμπκινς. Από την άλλη παρουσία των Ερτελ και Γκος στην περιφέρεια μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις, όμως δεδομένης της ποιότητας, του ταλέντο και του κινήτρου των δύο γκαρντ, δημιουργεί την αίσθηση ότι το ταβάνι της Ρεάλ είναι απροσδιόριστο.

Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της ομάδας του Λάσο είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες. Η κατάκτηση του Super Copa απέναντι στο φαβορί Μπαρτσελόνα, το απόλυτο ρεκόρ στο πρωτάθλημα και η εμφατική επικράτηση επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Εφές, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ενα σύνολο γεμάτο λύσεις για κάθε πρόβλημα, με τον Γάλλο πρώην φόργουορντ της Βιλερμπάν να κάνει θραύση, με ένα πανίσχυρο δίδυμο ψηλών (Ταβάρες-Πουαριέ) και με πληρότητα σε όλες τις θέσεις.

Χάνγκα και Ερτέλ, που έφυγαν απογοητευμένοι από την Βαρκελώνη, δείχνουν να απολαμβάνουν την αλλαγή στρατοπέδου και ήδη η επιρροή τους στο παιχνίδι των μερένχες μοιάζει καταλυτική. Αμφότεροι, έχουν λόγους να αποδείξουν ότι οι θέσεις τους στο ευρωπαϊκό στερέωμα βρίσκονται πολύ ψηλότερα από εκεί όπου …καθηλώθηκαν με την φανέλα των μπλαουγκράνα και αν μη τι άλλο τους ανήκει σημαντικό μερίδιο από το εξαιρετικό ξεκίνημα της ομάδας τους. Από κοντά φυσικά κι ο πολύτιμος κορμός με τους παλιούς Γιουλ, Ρούντι Τέιλορ και Κοζέρ, τον ήδη σημαντικό Αμπάλντε και τον σούπερ ταλαντούχο Αλοθέν, μαζί με την υπόλοιπη φρέσκια φουρνιά που σταδιακά εντάσσεται από τον Λάσο.

Από την άλλη πλευρά ο ανανεωμένος και διψασμένος Ολυμπιακός, που επίσης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από τα πρώτα του δείγματα. Οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν έναν υψηλό για την εποχή βαθμό ετοιμότητας, όμως η αλήθεια είναι ότι ούτε η Μπασκόνια, ούτε φυσικά οι εγχώριοι αντίπαλοί του, μπορούν να συγκριθούν με το επίπεδο της Ρεάλ. Εχουν, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να πιστοποιήσουν το αγωνιστικό τους προφίλ, βλέποντας το να δουλεύει κάτω από πραγματικά απαιτητικές συνθήκες.

Για να μπορέσει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να ξεπεράσει το υψηλό εμπόδιο της Ρεάλ θα πρέπει να πολλά πράγματα καλά ταυτόχρονα. Να έχει την αμυντική διάθεση της πρεμιέρας της Ευρωλίγκας -και όχι της πρεμιέρας της Basket League-, να είναι επιθετικός πάνω στα ατού της Ρεάλ και να προσπαθήσει να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ. Κλειδί η πίεση πάνω στους Γκος και Ερτελ, ενώ η προσπάθεια αντιμετώπισης του Γιαμπουσέλε, είναι πιθανό να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στον Λιβιό. Ο Γάλλος εκτός από εξαιρετικός αμυντικός, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον συμπατριώτη του και στην απέναντι πλευρά του γηπέδου.

Επιθετικά ο Ολυμπιακός καλείται να σουτάρει αξιόπιστα από την περίμετρο και γενικότερα να δώσει συνέχεια στην σωστή κυκλοφορία της μπάλας που δίνει πολλά σουτ με καλές προϋποθέσεις. Η σιγουριά του Γουόκαπ, η ποιότητα του Σλούκα και η αυτοπεποίθηση του Βεζένκοφ, είναι οι τρεις πυλώνες ώστε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός. Από κει και πέρα το ματς απ Φαλ – Ταβάρες θα κρίνει πολλά, ενώ από πλευράς Πειραιωτών είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του σούπερ επιδραστικού Παπανικολάου, αλλά και να βρεθεί σε καλή εκτελεστική βραδιά ο Ντόρσεϊ.

Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους ένα ματς-πρόκληση, από ‘κείνα που δεν θα τους «σκοτώσουν» αν τα χάσουν, αλλά μπορούν να τους δώσουν τεράστια ώθηση αν καταφέρουν να τα κερδίσουν. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη επικράτηση θα τους βάλει στο ψυχολογικό αβαντάζ του 2-0 -με διπλή αγωνιστική και ταξίδι στην Βαρκελώνη ν’ ακολουθεί- όμως στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο ζητούμενο για εκείνους είναι να επιβεβαιώσουν τη δυναμική τους παίζοντας στα ίσα μια σκληρή παρτίδα σκάκι με την βασίλισσα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ