Να μην ξεχνάμε και τον Στάνκοβιτς…

Να μην ξεχνάμε και τον Στάνκοβιτς…

Η ΑΕΚ «πετάει» από τη μέση και μπροστά, διαθέτει πολλή ποιότητα, όμως μεγάλη συνεισφορά στα πετυχημένα αποτελέσματα της ομάδας έχει και ο Αυστριακός τερματοφύλακας.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι κομβική για κάθε ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί γνώστες του ποδοσφαίρου, αναφέρουν πως η ενδεκάδα ξεκινάει πάντα από το «1». Από τον άσο. Καμία ομάδα δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει χωρίς έναν ικανό τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια.

Ένας καλός γκολκίπερ δίνει σε μια ομάδα σιγουριά και ψυχολογία. Στοιχείο απαραίτητο για σύνολο που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό. Η ΑΕΚ πέρυσι ταλαιπωρήθηκε σε αυτό το κομμάτι. Το πείραμα με Τσιντώτα και Αθανασιάδη ως επιλογές, μετά την πώληση του Μπάρκα, δεν βγήκε.

Η απόφαση για προσθήκη τερματοφύλακα πρώτης γραμμής πάρθηκε από τις αρχές της περασμένης άνοιξης και στην ΑΕΚ ξεκίνησαν από νωρίς την προεργασία. Έτσι κατάφεραν και έκαναν δικό τους τον Τσιτάν Στάνκοβιτς, προχωρώντας σε μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς. Ο διεθνής αυστριακός τερματοφύλακας με τη γεμάτη καριέρα ήρθε στην Ελλάδα και ήδη έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του.

Η Ένωση έχει βρει ξανά έναν φύλακα άγγελο στην εστία της. Έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, που έδειξε για το τι είναι ικανός από το ματς με τη Βελέζ και τις αποκρούσεις του στα πέναλτι. Αποκρούσεις που βέβαια δεν έφταναν στην ΑΕΚ για να προκριθεί.

Ο Στάνκοβιτς είναι πολύ σταθερός. Κάνει καταπληκτικά παιχνίδια και χωρίς τη δική του παρουσία η ΑΕΚ δεν θα είχε τους βαθμούς που έχει σήμερα. Μιας και η συμβολή του στις μέχρι τώρα επιτυχίες της ομάδας είναι τεράστια. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Ήδη έχει ενταχθεί απόλυτα στο σύνολο, έχει βρει κώδικα επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του και βγάζει στο γήπεδο το ταλέντο του.

Στα 28 του ο Στάνκοβιτς ήρθε από γεμάτες σεζόν και συνολικά 250 επαγγελματικές συμμετοχές στις τρεις πρώτες ποδοσφαιρικές κατηγορίες της Αυστρίας, αλλά και στα ευρωπαϊκά κύπελλα (10 στο Champions League) για να υπογράψει έως το καλοκαίρι του 2025 και να λάβει αμοιβή που θα προσεγγίσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Συν το +1 εκατ. που θα κοστίσει, σε δύο δόσεις, η αγορά του από τους μόνιμους πρωταθλητές της χώρας (8 σερί τίτλοι και 12 από το 2007)! Πρόκειται, δηλαδή, για πορτιέρε με πρωταθληματικό background με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ταχύτητα δράσης και το παιχνίδι εκτός μεγάλης περιοχής.

Η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική και κάθε φορά δικαίωνε όσους τον εμπιστεύονταν. Το 2010, σε ηλικία 17 ετών πλέον, εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα και από προπόνηση σε προπόνηση κέρδιζε συνεχώς έδαφος. Ως τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα της γ’ κατηγορίας με αντίπαλο τη Βίρμλα. Η παρουσία του συνδυάστηκε με ανέπαφη εστία και νίκη 3-0. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν πια ο βασικός κίπερ της Χορντ και στο τέλος της σεζόν εξ αυτών που είχαν συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου, ως η πρωτοπόρος του ομίλου της, να κερδίσει την άνοδό της στο μπαράζ εναντίον της Βάτενς.

Συνέχισε φυσικά ως το Νο1, παρόλο που το Νοέμβριο του 2012 θα συμπλήρωνε το 20ο έτος της ηλικίας του, παίζοντας στα 34 από τα 36 παιχνίδια της νέας σεζόν και χάνοντας δύο εξαιτίας τραυματισμού. Ναι μεν η Χορν είχε δεχθεί 55 γκολ, αλλά επί της ουσίας δεν κινδύνευσε να πέσει ποτέ. Ένα από τα αποτελέσματα που τη βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου ήταν το 1-1 με τη Λουστενάου, στις αρχές Απρίλη του 2013. Είχε σκοράρει ο Στάνκοβιτς με εύστοχη κεφαλιά στο 93′, σε μια προώθησή του στην αντίπαλη περιοχή στις καθυστερήσεις.

Εκείνο πάντως που έχει κερδίσει τους ανθρώπους της ΑΕΚ είναι ο χαρακτήρας του. Όλοι στα Σπάτα μιλούν για έναν απόλυτο επαγγελματία, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων και σοβαρό. Χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να έχει ένας τερματοφύλακας για να φτάσει στο τοπ επίπεδο. Η Ένωση φαίνεται να έχει πετύχει διάνα με τον Στάνκοβιτς, σε μια μεταγραφή που επιβεβαιώνει πως στο ποδόσφαιρο, συνήθως παίρνεις ότι… πληρώνεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ