Ολυμπιακός – Οταν αντιδράς έτσι, έχεις στόφα μεγάλης ομάδας

Ολυμπιακός – Οταν αντιδράς έτσι, έχεις στόφα μεγάλης ομάδας

Το μπασκετικό σεμινάριο του Ολυμπιακού που καλό θα είναι να ξεχαστεί γρήγορα και η επόμενη πρόκληση που έρχεται... Γράφει ο Μιχάλης Στεφάνου

Οι ήττες από Ζενίτ και Εφές προσέδωσαν μια έξτρα κρισιμότητα στο παιχνίδι με την Μακάμπι, το οποίο έτσι κι αλλιώς είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ερχόταν στο Φάληρο με μόλις μία ήττα στα τελευταία επτά παιχνίδια, κι αυτή στον πόντο από την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν μόνο υποχρεωμένος να επιστρέψει στις νίκες ώστε να διατηρήσει απόρθητο το σπίτι του, αλλά και να κάνει μια εμφάνιση-δήλωση. Να μας δώσει, δηλαδή, να καταλάβουμε ότι τα αρνητικά διαστήματα των προηγούμενων παιχνιδιών με αποκορύφωμα την τελευταία περίοδο στην Πόλη, δεν του είναι καθόλου ανεκτά κι εύπεπτα.

Να μας δείξει στο παρκέ ότι όταν η εικόνα του δεν είναι φτωχή, ενοχλείται, ξεσηκώνεται και αντιδρά και ταυτόχρονα να κλείσει τα στόματα που μην μπορώντας να κατανοήσουν τι εστί Euroleague πρόλαβαν να τους απομυθοποιήσουν. Ετσι κάνουν οι σοβαρές ομάδες, εκείνες που προχωρούν και εν τέλει επιβάλλονται. Τρέφονται από τον κακό τους εαυτό κι από την έντονη κριτική, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι προτιμότερη από το χάιδεμα.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΣΕΦ δεν αντέχουν σε κριτική. Ηταν μια καταιγίδα τύπου… supercell. Ενα ακραίο καιρικό φαινόμενο που πέρασε πάνω από την Μακάμπι και την ξεχαρβάλωσε συθέμελα. Οι παίκτες του Ολυμπιακού μετέτρεψαν την πρώτη περίοδο σε ένα μπασκετικό σεμινάριο. Εκαναν πράξη όσα διδάσκονται και συνήθως μένουν στην θεωρία. Αμυνα και επίθεση λειτουργούσαν σαν έναν συγχρονισμένο κύμα. Η μπάλα κυκλοφορούσε κινηματογραφικά, η άμυνα δεν επέτρεπε τίποτα, οι εκτελέσεις ήταν άψογες.

Σχεδόν όλα τα καλάθια προήλθαν από ασίστ! Ηταν τόσο ομαδικό το αποτέλεσμα που πραγματικά είναι δύσκολο να μιλήσεις για διακριθέντες. Φαλ και Βεζένκοφ ήταν συγκλονιστικοί, ο Σλούκας έκανε μεγάλο ματς το ίδιο και ο Ντόρσει με τον Μακίσικ, όμως πώς ν’ αφήσεις εκτός τον άποντο Γουόκαπ που ήταν παντού; Ηταν ένα μοναδικό θέαμα που φανέρωσε ένα μεγάλο εύρος από τις δυνατότητες του Ολυμπιακού και ενθουσίασε τον κόσμο.

Τελείωσε, όμως, και στην βαθμολογία αποτυπώθηκε ως μια απλή νίκη. Γι’ αυτό ο Ολυμπιακός, όσο κι αν δικαιούται μερικά high five παραπάνω, οφείλει απόψε κιόλας να αφήσει πίσω τον αποψινό θρίαμβο διότι μπροστά του έχει μια νέα πρόκληση. Το πρώτο αιώνιο ντέρμπι της χρονιάς έρχεται την Δευτέρα στο ΣΕΦ με τους ερυθρόλευκους να πρέπει να διαχειριστούν τον τίτλο του φαβορί, ο οποίος βάσει της εικόνας των δύο ομάδων έως τώρα αναπόφευκτα τους ανήκει.

Επιπλέον, κουβαλούν στην πλάτη κι ένα μεγάλο «πρέπει» από τον κόσμο τους, ο οποίος βλέποντας τις δυνατότητες της ομάδας του αδημονεί να συνδυάσει την επιστροφή στις ελληνικές διοργανώσεις με νίκες έναντι του αιώνιου αντιπάλου. Κι εδώ που τα λέμε, ο βασικός και αντικειμενικός στόχος του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν, την πρώτη μετά το #mexritelouς, δεν είναι άλλος από την κυριαρχία εντός συνόρων. Η επιστροφή στους τίτλους, με λίγα λόγια.

Η Euroleague, συγκεντρώνει μεν την λάμψη, όμως είναι τέτοια η δυσκολία της που μοιάζει μάλλον άστοχο για οποιοδήποτε κλαμπ (με εξαίρεση τα γνωστά 3-4) να ποντάρει εξ´ αρχής τα ρέστα του στο δικό της χαρτί. Αλλωστε ακόμα και στον τελικό του Final Four να φτάσεις, αν στο φινάλε την πατήσεις στους τελικούς, την ταμπέλα της αποτυχίας θα σου κρεμάσουν.

Το έχουμε δει να συμβαίνει στη χώρα μας και να γκρεμίζονται στη συνέχεια ομάδες με πραγματικά καλές προοπτικές επειδή δεν πήραν το πρωτάθλημα. Ετσι κι αλλιώς το παιχνίδι έχει και σημαντικό βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού μετά από την γκέλα του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο, ο Ολυμπιακός μπορεί ουσιαστικά να κάνει την πρωτιά στην κανονική περίοδο δική του υπόθεση.

Από την άλλη, η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στην Euroleague, ψάχνει από κάπου να «πιαστεί» κι ένα ντέρμπι αποτελεί πάντα ιδανικό καταφύγιο. Οι πράσινοι, έφτασαν μια ανάσα από την νίκη στο Μόναχο, όμως αντί για μια τόνωση ηθικού που τόσο είχαν ανάγκη είδαν να συσσωρεύεται στον οργανισμό τους ακόμα μια δόση απογοήτευσης. Ξέρουν ότι μέχρι τώρα έχουν χάσει τις εντυπώσεις, ξέρουν ότι τα προγνωστικά είναι εναντίον τους και λίγοι πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν τον Ολυμπιακό τη δεδομένη στιγμή, όμως ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.

Κι αυτό μπορεί να τον κάνει επικίνδυνο, ειδικά αν αντίπαλος του δείξει ότι τον υποτιμά. Ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικά και μάλλον άλυτα δομικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να έχει υψηλά στάνταρ στην απόδοσή του, αλλά το ατομικό ταλέντο των παικτών του φτάνει και περισσεύει για να κάνει τη ζημιά ανά πάσα στιγμή.

Από κει και πέρα οι ερυθρόλευκοι, όσο κι αν δεν βρίσκονται στο αγωνιστικό τους πικ, διαθέτουν τα όπλα και τη δυναμική ώστε να ελέγξουν την κατάσταση στο ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται δεδομένα να επιτεθεί στις άμυνες με αλλαγές, ως εκ τούτου η αμυντική προσέγγιση των γηπεδούχων θα είναι ίσως το κομβικότερο σημείο του ντέρμπι.

Παίκτες που στη μέρα τους αλλάζουν τις ισορροπίες ενός παιχνιδιού υπάρχουν και στις δύο ομάδες, αν και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να στηριχθεί στο ομαδικό του παιχνίδι, να κυκλοφορήσει την μπάλα έχοντας σωστές αποστάσεις και να πλήξει με ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ειδικά αν ο κόουτς Πρίφτης καταφύγει στην έσχατη λύση της ζώνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα και καλείται να το αποδείξει….

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ