Ο Ολυμπιακός ήξερε την τεχνική των πέντε σημείων

Ο Ολυμπιακός ήξερε την τεχνική των πέντε σημείων

Το κινηματογραφικό φινάλε του ΣΕΦ, η μεγάλη αξία της νίκης και οι δυσκολίες που περιμένουν τους ερυθρόλευκους στη συνέχεια. Γράφει ο Μιχάλης Στεφάνου

Το χρονόμετρο έδειχνε 44.4 δευτερόλεπτα για την λήξη της παράτασης, όταν η μπάλα από τα χέρια του Σέιν Λάρκιν έπεφτε στο καλάθι του Ολυμπιακού και διαμόρφωνε το 82-85. Ο,τι δεν είχε κάνει σε όλο το παιχνίδι ο Αμερικανός, θετοντας ως προτεραιότητα να τροφοδοτεί τους ψηλούς της Εφές, το έπραξε στο έξτρα πεντάλεπτο, όταν εμπιστεύτηκε το σπάνιο δολοφονικό του ένστικτο και σκόραρε οκτώ πόντους με συνοπτικές διαδικασίες. 

 
Κι όλα έδειχναν ότι αυτοί οι τρεις τελευταίοι του, που προήλθαν από την τεράστιας δυσκολίας 13η ασίστ του σκεπασμένου από τα πλοκάμια του Φαλ, Μίσιτς, θα απέβαιναν πολλαπλώς καταδικαστικοί για τους Πειραιώτες, αφού εκτός από τη νίκη. Επειτα από 44 εξαντλητικά λεπτά αδιάκοπης πάλης και με λιγότερο από ένα να μένει στην κλεψύδρα, βλέπετε, απαιτούνταν δύο εύστοχες επιθέσεις με μια καθαρή άμυνα κι ένα ριμπάουντ ενδιάμεσα για να γυρίσει το φύλλο. Εγχείρημα, δηλαδή, που ακρουβατούσε μεταξύ του απίθανου και του ακατόρθωτου. 
 
Ελα, όμως, που σ’ αυτό το λιμάνι η ζωή (όπως και η θάλασσα) δεν ηρεμουν ποτέ. Κι όπως έχει αποδειχτεί τόσες και τόσες φορές, οι ιστορίες της ομάδας με τα κόκκινα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σασπένς και ανατρεπτικά φινάλε από τα μεγαλύτερα blockbuster του Hollywood. 
 
Kill Bill θυμάστε καθόλου; Οχι εκείνον τον ανεξέλεγκτο τύπο με το «7» που έσπασε τα μπασκετικά ταμεία. Για την ταινία του Ταραντίνο μιλάμε και συγκεκριμένα για την τελευταία της σκηνή του δεύτερου μέρους της. Όταν η Μπεατρίξ καταφέρνει να εξουδετερώσει τον Μπιλ με την τεχνική των πέντε σημείων κι ενώ δευτερόλεπτα νωρίτερα εκείνος την είχε αφοπλίσει κι ετοιμαζόταν να την αποτελειώσει.
 
Οπως περίπου είχε αφοπλίσει τους ερυθρόλευκους ο Λάρκιν στην χθεσινή παρτίδα του ΣΕΦ, πριν εκείνοι -αντί να αποδεχτούν το μοιραίο- απαντήσουν με την δική τους ακαριαία κίνηση, που… επίσης αποτελούνταν από πέντε σημεία: 1)Το καλάθι του Ντόρσεϊ που μείωσε σε 84-85. 2) Η μεγάλη άμυνα του Φαλ στο Μίσιτς που τον οδήγησε σε άστοχη προσπάθεια. 3) Το ριμπάουντ που εξασφάλισε την τελευταία ευκαιρία. 4) Την σπουδαία πάσα του ΜακΚίσικ που είχε την ψυχραιμία να βρει την καλύτερη επιλογή κι ενώ ο χρόνος μηδένιζε. 5) Το σουτ της νίκης από τον εκπληκτικό Κώστα Σλούκα.
Η μόνη διαφορά στα δύο σενάρια έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ ο Ντέιβιντ Καραντάιν είχε περιθώριο 10 βημάτων μέχρι να εκραγεί η καρδιά του, ο μέγιστος Εργκίν Αταμάν έπεσε ξερός. Δεν πρόλαβε καν να ρωτήσει τους γηπεδούχους ποιος είναι ο δικός τους «Πάι Μέι» που τους έμαθε την τεχνική. Ισως επειδή ήξερε…
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
 
Εχοντας διανύσει περίπου τα 3/4 της regular season και με την εικόνα στην κατάταξη να είναι ρευστή, κάθε αποτέλεσμα των ομάδων που ελπίζουν για την 8άδα έχει πλέον πολλαπλή σημασία, αφού δεν αφορά μόνο τις ίδιες, αλλά και τους ανταγωνιστές τους. Ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε με χαρά το δώρο της Αλμπα (νίκησε τη Ζενίτ), ενώ στην παρούσα φάση ούτε η συντριβή  της ΤΣΣΚΑ στο Τελ Αβίβ μπορούμε να πούμε ότι τον «χάλασε». Σε συνδυασμό με την δική του νίκη επί των πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι βλέπουν πλέον όλα τα ματς σαν τελικούς (έχει κι αυτό τη σημασία του) επέστρεψαν στην πρώτη τετράδα, ανακτώντας αρκετό από το χαμένο έδαφος του Ιανουαρίου. Αν και για πόσο θα μείνουν ψηλά κανείς δεν ξέρει, όμως το σίγουρο είναι μετά από τις 4 σερί ήττες που τους έβαλαν σε μπελάδες, ανασαίνουν εκ νέου φυσιολογικά. 
 
Η διαδρομή προς τα πλέι οφ κρύβει ακόμα πολλές παγίδες, αλλά όπως και να το κάνουμε η χθεσινή επικράτηση αποτελεί μια πρώτη δήλωση πρόκρισης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οδήγησε τον Γιώργο Αγγελόπουλο περιχαρή στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια για τα εύσημα στους αθλητές και το προπονητή. Το πρόγραμμα θα βαρύνει πάρα πολύ στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό που καλείται περάσει τέσσερις διαβολοβδομάδες τον Μάρτιο, και γενικά ν’ κοντραριστεί σχεδόν με όλες τις ομάδες που τον περιτριγυρίζουν στη βαθμολογία. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη του στόχου εξακολουθεί να μην είναι καθόλου απλή υπόθεση και η ευφορία από την θριαμβευτική νίκη επί της Εφές δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η δουλειά έγινε…
Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να διαχειριστεί τις δυνάμεις του πολύ προσεκτικά το επόμενο διάστημα. Το Final Four του κυπέλλου αποτελεί έναν πολύ βασικό στόχο, για την κατάκτηση του απαιτείται το 100% όλων, άρα δεν χωρούν εκπτώσεις. Αμέσως μετά ξεκινά ένας μαραθώνιος διαδοχικών και πολύ απαιτητικών αγώνων που όμοιό του δεν έχουν ξαναβρεί μπροστά τους οι Πειραιώτες. Η εκτίμηση της κατάστασης του Γουόκαπ, η παρουσία του Μάρτιν, η εξεύρεση χρόνου ξεκούρασης για Βεζένκοφ και Φαλ και η εκμετάλλευση των Λιβιό και Εϊσι είναι θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Ευτυχώς, μέσα στο κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας που προσέφεραν τα δύο τελευταία αποτελέσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ