Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα…

Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα…

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για το εκκωφαντικό θέαμα που εκτυλίχθηκε στο ΣΕΦ από έναν μαγικό Ολυμπιακό, που προκάλεσε δέος.

Λίγοι σύλλογοι στον κόσμο είναι τόσο εξαρτημένοι από τη νίκη όσο ο Ολυμπιακός. Προφανώς, κανείς και πουθενά δεν βγαίνει στο γήπεδο για να χάσει, όμως είναι άλλο πράγμα να θέλεις να κερδίσεις κι άλλο να πρέπει να κερδίσεις.

Σ’ αυτή τη ζωή είμαστε οι συνήθειές μας κι ο ερυθρόλευκος οργανισμός στα 97 χρόνια της ιστορίας του δεν συνήθισε ποτέ την ιδέα της ήττας. Γι’ αυτό και στις πιο σκοτεινές περιόδους του υπήρξε πιο ζωντανός από ποτέ. Οι επιτυχίες τον μεθούσαν, αλλά μετά το hang over της επόμενης μέρας είχαν ήδη πίσω. Στις αποτυχίες έβραζε και κόχλαζε αντί να παγώνει και να ξενερώνει . Καμία νίκη δεν έχει καταφέρει να τον χορτάσει, και καμία ήττα δεν έχει περάσει χωρίς να τον «σκάσει». Μα πάνω απ’ όλα κανένα όνειρο δεν έχει απαγορευτεί ως μη ρεαλιστικό. Στον Ολυμπιακό που κοντεύει έναν αιώνα ζωής και μοιάζει σαν μην έχει ξεκινήσει καν, δεν υπάρχει «δεν πειράζει», αλλά ούτε και «δεν γίνεται»…

Το «αιώνιο» ντέρμπι του ΣΕΦ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εξαίρεση για τους ερυθρόλευκους. Τι κι αν είχαν σφραγίσει την επιστροφή τους στα play off της Euroleague πριν από δύο 24ωρα, μαρκάροντας με τικ και τον δεύτερο από τρεις στόχους της σεζόν; Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τους συγχωρήσει μια ήττα από τον Παναθηναϊκό. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, άλλωστε και στον Πειραιά δεν έχουν κανένα λόγο να αρκεστούν στην απλη συμμετοχή τους στην post season, έστω και μετά από τέσσερα χρόνια. To πλεονέκτημα έδρας βρίσκεται στο χέρι τους και σκοπεύουν να το διαφυλάξουν ως πυξίδα στο δρόμο για το Βελιγράδι.

Κόντρα σε έναν αντίπαλο που δεν είχε βαθμολογική πίεση αλλά και κανένα άλλο κίνητρο πέρα από το γόητρο, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είχαν δικαίωμα στο λάθος. Ακόμα κι αν δεν κυνηγούσαν μια θέση στην πρώτη τετράδα, δεν ήθελαν με τίποτα να επιτρέψουν στον μεγάλο τους εγχώριο αντίπαλο να αποδράσει για δεύτερη φορά από το σπίτι τους. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει το γνωμικό και στον Ολυμπιακό φρόντισαν ώστε να μην το δικαιώσουν…

Η άρση των σκληρών κυβερνητικών μέτρων επέτρεψε στο ΣΕΦ να θυμίσει και πάλι την δυναμική και την επιδραστικότητά του στην φετινή πορεία των ερυθρόλευκων, οι οποίοι επέκτειναν το εντός έδρας ρεκόρ τους στο 12-1 με τρόπο όχι απλά εντυπωσιακό, αλλά φαντασμαγορικό. Στο ΣΕΦ εκτυλίχθηκαν απίθανα πράγματα, που δεν είχε δει ποτέ η νέα γενιά φιλάθλων από μια ομάδα που τη δεδομένη στιγμή ανήκει αναμφίβολα στις κορυφαίες της Ευρώπης.

Με ένα μπάσκετ ολοκληρωτικό στο πρώτο ημίχρονο, οι ερυθρόλευκοι ταπείνωσαν τους αντιπάλους τους φτάνοντας την διαφορά ακόμα και στους 32 πόντους (50-18) μετά από μόλις 15 λεπτά αγώνα. Βλέπετε, δεν είναι κάθε μέρα του Αη Γιαννιού και η ζώνη που εφάρμοσε από την πρώτη κατοχή ο Πρίφτης τιμωρήθηκε με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο από τους παίκτες του Μπαρτζώκα. Ο Φαλ έκανε το ένα κάρφωμα μετά το άλλο, η περιφέρεια εκτελούσε κατά συρροήν, η άμυνα λειτουργούσε άψογα και το σκορ ολοένα και άνοιγε. Ο Ολυμπιακούς πετούσε φωτιές απογειώνοντας το κοινό του κι ο Παναθηναϊκός προκαλούσε λύπηση αναγκάζοντας τον μεγάλο Δημήτρη Διαμαντίδη να σκύβει το κεφάλι απαρηγόρητος.

Στην επανάληψη οι πράσινοι βγήκαν αποφασισμένοι να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από την αξιοπρέπειά τους, όμως η προσπάθειά τους δεν κράτησε περισσότερο από 4-5 λεπτά. Η διαφορά μειώθηκε μέχρι τους 14, όμως ο Σάσα Βεζένκοφ που δεν είχε προλάβει να παίξει πολύ στο πρώτο μέρος λόγω φάουλ ήταν ασταμάτητος και γρήγορα αποκαταστάθηκε η τάξη. Η διαφορά πήρε και πάλι τον ανήφορο άγγιξε δύο φορές τον …ιστορικό αριθμό 35 και η μόνη αγωνία των 11.000 ερυθρόλευκων ήταν πού θα σταματήσει το κοντέρ. Ο ΜακΚίσικ έγραψε την 100άρα που πανηγυρίστηκε σαν… γκολ και ο Σλούκας έδωσε εντολή να μην εκδηλωθεί η τελευταία επίθεση παρά τις απαιτήσεις της εξέδρας, δείχνοντας σεβασμό στον αντίπαλο.

Το μπάσκετ είναι …δίκαιο άθλημα και το θέαμα στο παρκέ του ΣΕΦ εκκωφαντικό. Ο Ολυμπιακός προκάλεσε δέος, χαρίζοντας στον κόσμο του μια νύχτα μαγική που την περίμενε χρόνια και την γιόρτασε έξαλλα, αλλά στο τέλος της ημέρας ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια του για τον στόχο του πλεονεκτήματος έδρας. Οσο για τον Παναθηναϊκό; Βίωσε την σκληρή πραγματικότητα και ξέρει καλά ότι τον περιμένει μια δύσκολη επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ