Αλλού το όνομα, άλλοι την χάρη

Αλλού το όνομα, άλλοι την χάρη

Ο Μανωλάς, ο Μήτρογλου, το κλισέ της κλήρωσης και οι καλύτερες ομάδες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα... απέναντι. Όχι, δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

Κάτι σαν απωθημένο. Ένα κλισέ που μας… έχει κολλήσει από τον Αύγουστο, τότε που με φώτα σβηστά προσπαθείς να ορίσεις το μέλλον. Η προσέγγιση μιας ευρωπαϊκής κλήρωσης. Γλυκιά, πικρή, μέτρια γεύση λες και κουβεντιάζουμε για καφέ και όχι για ποδόσφαιρο.

Σε αυτό το… τριπάκι έχουν ήδη μπει αρκετοί και σήμερα μιας και ξαφνικά οι ημιτελικοί σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα είναι κατά έναν τρόπο και δική μας υπόθεση, ελέω Μανωλά και Μήτρογλου. Δικά μας παιδιά σε σημείο του ορίζοντα που ίσα πια… φαίνονται. Εκεί που τους αξίζει, για την επιμονή τους, το ταλέντο τους, την βελτίωση που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Τι έφερε λοιπόν η κλήρωση: Η Ρόμα του Κώστα Μανωλά με τη Λίβερπουλ, η Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου με τη Σάλτσμπουργκ. Ναι, τα κλαμπ των δύο πρώην Ερυθρόλευκων γλίτωσαν τους ελέφαντες: Μπάγερν και Ρεάλ Μαδρίτης ο πρώτος, Ατλέτικο και Άρσεναλ ο δεύτερος μιας και αυτό το καρέ θα… φαγωθεί μεταξύ του. Δύο τελικοί σε ημιτελικούς. Ένα «πακέτο» που σίγουρα έχει την αίγλη και την φινέτσα τροπαίου.

Στην πραγματικότητα όμως καμία από τις συγκεκριμένες τέσσερις δεν είναι αυτόν τον καιρό… λεφτά στην τράπεζα. Κάθε άλλο. Η Ρεάλ πέρασε όπως πέρασε τη Γιουβέντους, η Ατλέτικο υπέφερε στη Λισαβόνα με τη Σπόρτινγκ, η Άρσεναλ το ίδιο στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Μόνο η Μπάγερν έφτασε ως εδώ δίχως αναταράξεις, αλλά χωρίς να σου δίνει την εντύπωση πως η φετινή της εκδοχή είναι των κυβικών εκείνης της κλασικής «μηχανή» της.

Το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτή την εποχή το παρουσιάζει μακράν το δημιούργημα του Γιούργκεν Κλοπ. Η Λίβερπουλ, πρώτη επίθεση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν η Ρόμα πέταξε έξω τη Μπαρτσελόνα με επική ανατροπή, οι reds το έκαναν σε… μισή ώρα στο Άνφιλντ απέναντι στο «τέρας» του Πεπ Γουαρδιόλα. Απέναντι στην Σίτι που όπως ο ίδιος ο Κλοπ είπε –εύστοχα- μετά τον δεύτερο προημιτελικό «είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο».

Ναι, ταιριάζει το ανοιχτό γήπεδο των Άγγλων, και προφανώς ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο δεν είναι… κορόιδο για να τις προσφέρει ένα τέτοιο δώρο. Η Λίβερπουλ όμως είναι εξίσου αποτελεσματική και στο άλλο μοτίβο παιχνιδιού. Για περισσότερες πληροφορίες ας απευθυνθεί κάποιος στην Πόρτο (0-5), τη Σπαρτάκ Μόσχας (7-0), τη Μάριμπορ (0-7) ακόμη και τη Σεβίλλη που έστω και αν έφερε τα πάνω-κάτω βρέθηκε με 0-3 στην πλάτη από το 30΄στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Το gegenpress επινοήθηκε από τον Κλοπ για να κάνει αντιπάλους να υποφέρουν.

Αντίστοιχη περίπτωση και η Σάλτσμπουργκ. Τρομερή ομάδα οι Αυστριακοί. Μακράν οι καλύτεροι στο φετινό Γιουρόπα, και ας βρέθηκαν εκεί έπειτα από τον καλοκαιρινό αποκλεισμό τους από την Ριέκα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη η Μαρσέιγ που συγκατοίκησε μαζί της στον ίδιο όμιλο το γνωρίζει καλά έχοντας στην πλάτη της μια ήττα (1-0) και μια ισοπαλία (0-0). Δεν μπόρεσαν οι Μασσαλοί ούτε να σκοράρουν, όπως δεν μπόρεσε η Κόνιασπορ (0-2, 0-0), όπως με το ζόρι τα κατάφερε στους ομίλους η Γκιμαράες του Πέδρο Μαρτίνς (1-1, 3-0).

Και όταν ήρθε η ώρα των νοκ άουτ; Ο Μαρκο Ρόζε, μόλις 41 ετών ο Γερμανός, άρχισε να… συλλέγει σκαλπ. Έξω η Σοσιεδάδ με νίκη και ισοπαλία, έξω κοτζάμ Ντόρτμουντ με νίκη και ισοπαλία, ανατροπή με τη Λάτσιο που πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα (4-2 το πρώτο ματς) και κάτι ψιλά παραπάνω στη διαφορά (4-1) χθες βράδυ. Αν αξίζει ως εδώ μια ομάδα να σηκώσει το φετινό Γιουρόπα αυτή είναι η Σάλτσμπουργκ και ας ζυγίζει η φανέλα της σαν πούπουλο. Η Σάλτσμπουργκ που έτρεξε ένα σερί κοντά σαράντα αγώνων φέτος δίχως ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Κράτησε ένα εξάμηνο όλο αυτό, μέχρι το Ολίμπικο, αλλά και πάλι η «διακοπή» δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Η Ρόμα είναι… τρελοκομείο. Τρομερές προσωπικότητες, μεγάλο ταλέντο στο ρόστερ της. Η Μαρσέιγ κάτι αντίστοιχο σε γαλλική προσαρμογή. Έδρες που βράζουν, ιδιαίτεροι συμβολισμοί κλπ. Προφανώς έχουν και οι δύο τις πιθανότητες τους. Μπόλικες ίσως. Κλήρωση για… τελικό όμως δεν είχε καμία τους σήμερα.

*Άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει αυτόν τον καιρό στον Παναθηναϊκό, υποστηρίζει ότι οι Πράσινοι όχι απλά κινδυνεύουν με υποβιβασμό αλλά ουσιαστικά ψάχνουν για την… έκπληξη. Διότι έκπληξη θα είναι τελικά να καταφέρουν να παραμείνουν στην κατηγορία. «Ποσοστό 20% για να μείνει και 80% για να πέσει » ήταν η ατάκα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ