Ο Βρουσάι «φωτογραφίζει» το πλάνο της επόμενης ημέρας

Ο Βρουσάι «φωτογραφίζει» το πλάνο της επόμενης ημέρας

Η εποχή που οι 18χρονοι, 19χρονοι και 20χρονοι θεωρούνταν «παιδιά», έχει παρέλθει. Ο Ολυμπιακός εκκολάπτει επαγγελματίες στην ακαδημία του, εντείνει το πρόγραμμα ανάδειξής τους, την ώρα που ο Βρουσάι εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του.

Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 13 λεπτά για να χριστεί σκόρερ στη Super League. Στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μια ιστορικής σημασίας συμμετοχή για τον Μάριο Βρουσάι και την ομάδα του Πειραιά. Μία συμμετοχή που δίνει συνέχεια στην ομιλία-δέσμευση του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως αυτή εκφράστηκε ενώπιον των ποδοσφαιριστών πριμ από λίγες εβδομάδες.

Ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τον ποδοσφαιρικό πλούτο των ακαδημιών του. Και θα όσο περνάει ο καιρός αυτό θα γίνεται ακόμη πιο έντονα, με πλάνο, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, ώστε παιδιά από τα σπλάχνα του συλλόγου, να αποτελέσουν σταδιακά βασικά μέλη της πρώτης ομάδας, όπως ήδη συμβαίνει. Ο Βρουσάι είναι η απόδειξη ότι η επόμενη ημέρα στον Ολυμπιακό… έφτασε.

Ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει εκατομμύρια στην ακαδημία του. Εχει μαζέψει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της χώρας στις μικρές ηλικίες. Φροντίζει για την εκπαίδευσή τους, την άθλησή τους, την ωρίμανσή τους, ως παίκτες και προσωπικότητες. Και πλέον, αποφάσισε να αρχίσει να δρέπει τους καρπούς της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η άμεση προσαρμογή σε συνθήκες υψηλής πίεσης, επαγγελματισμού και πρωταθλητισμού που επέδειξε ο Βρουσάι στο παιχνίδι με την Κέρκυρα, είναι ένα μήνυμα ότι το… ρίσκο αξίζει τον κόπο. Και από τη στιγμή που αποφάσισε επ’ αυτού ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον στόχο που τέθηκε. Ετσι, εφεξής αναμένεται να ξεπεταχτούν κι άλλα «διαμαντάκια» από την ερυθρόλευκη ακαδημία. Διότι το ταλέντο και οι δυνατότητες είναι εκεί και περιμένουν αξιοποίηση.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ

Ο Βρουσάι ήδη δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την ευκαιρία που έχει μπροστά του. Η χρονιά μπορεί να τελειώνει, αλλά ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι βλέπουν πάνω του: Ταλέντο, ικανότητες, προοπτική, τεράστια περιθώρια βελτίωσης, αλλά και δίψα για διάκριση και καθιέρωση. Εάν αυτά συνδυαστούν με σωστή και σκληρή δουλειά, η επιτυχία είναι δεδομένη.

Τα πρώτα δείγματα γραφής από τον τρόπο και την ένταση που δουλεύει ο Βρουσάι με την πρώτη ομάδα, είναι εντυπωσιακά. Το ειδικό σύστημα καταγραφής της παρουσίας των παικτών στις προπονήσεις και τους αγώνες επιβεβαιώνει την εξαιρετική εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Πειραιώτες από όσα κάνει ο 19χρονος εξτρέμ. Με τις επιδόσεις του να προκαλούν αίσθηση. Και αυτό διότι σε κάθε προπόνηση εμφανίζεται να τρέχει σε υψηλή ένταση 8-9 χιλιόμετρα. Νούμερο που δεν φτάνουν αρκετοί από τους παίκτες της πρώτης ομάδας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΑΙΔΙΑ»…

Με αφορμή τις επιδόσεις του νεαρού εξτρέμ του Ολυμπιακού, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι υπερβολή να χαρακτηρίζουμε «παιδιά» ποδοσφαιριστές 18-19 ετών, που εδώ και 2-3 χρόνια προπονούνται ως επαγγελματίες, γυμνάζονται ως επαγγελματίες και συμμετέχουν σε συνθήκες σκληρού πρωταθλητισμού. Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο σταματήσει να αντιμετωπίζει τον κάθε ταλαντούχο και αθλητικά έτοιμο 18χρονο, 19χρονο, 20χρονο ποδοσφαιριστή ως… παιδί, τότε θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί από ξεπερασμένες λογικές και νοοτροπίες και θα δοθεί πραγματικός χώρος και χρόνος στους νεαρούς παίκτες που αξίζουν την προσοχή μας.

Ο Ολυμπιακός εκκολάπτει επαγγελματίες, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα στον τρόπο δουλειάς, βελτίωσης και ωρίμανσης των ποδοσφαιριστών του. Από 16-17 ετών οι νεαροί είναι απαραίτητο να διατηρούν τη χαρά και το κέφι για το παιχνίδι, αλλά όταν μπαίνει στην κουβέντα ο επαγγελματισμός, θα πρέπει όλοι να είναι ίσοι με τους συμπαίκτες τους. Με τα δεδομένα ελαφρυντικά που τους προσφέρει η έλλειψη εμπειρίας και παραστάσεων. Εμπειρίες και παραστάσεις που δεν θα αποκτήσουν ακόμη και στα… 25, εάν δεν τους ρίξουν οι ομάδες τους στα βαθιά. Ο Ολυμπιακός πήρε την απόφαση να το κάνει. Και σίγουρα δεν θα χάσει…

ΥΓ. Στην Ακαδημία υπάρχουν πολύ νεαροί παίκτες που έχουν την πρώτη ύλη να κάνουν σπουδαία καριέρα. Και ο Ολυμπιακός θα φροντίσει ώστε όσοι αξίζουν να πάρουν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν.

ΥΓ2. Είναι σαφές ότι δεν γίνεται μια ομάδα ακραίων πιέσων και σκληρού πρωταθλητισμού  όπως ο Ολυμπιακός, να δώσει τον χώρο και τον χρόνο που θα ήθελαν οι νεαροί παίκτες. Οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν άνεση και… υπομονή. Θα προωθηθούν αρκετοί από αυτό το καλοκαίρι κιόλας. Οποιοι αντέξουν, θα μείνουν και θα πάρουν χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Οι υπόλοιποι θα έχουν ξανά την ευκαιρία τους στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να αποδείξουν (ίσως και σε ανδρικό επίπεδο, πλέον) ότι αξίζουν αυτή την ευκαιρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ