Όχι στα μεγάλα λόγια, χρειάζεται το ελληνικό στοιχείο

Όχι στα μεγάλα λόγια, χρειάζεται το ελληνικό στοιχείο

Η επιβίωση και η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού Παναθηναϊκού πρέπει να είναι η προτεραιότητα του Πιεμπονγκσάντ, εφόσον αναλάβει την ΠΑΕ. Απαραίτητο το ελληνικό στοιχείο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα και σύντομα θα γνωρίζουμε αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα περάσει στα χέρια του.

Σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος πρέπει ν’ αλλάξει σελίδα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η μιζέρια. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει τελειώσει στη συνείδηση του κόσμου κι επιπλέον δεν έχει τη διάθεση να μείνει. Αν εκ των πραγμάτων, δηλαδή δεν υπάρχει συμφωνία με τον Ταϊλανδό κι όσο δεν παρουσιάζει εξέλιξη και το «Athens Alive», αναγκαστεί να παραμείνει μεγαλομέτοχος, δεν θ’ αλλάξουν και πολλά πράγματα. Απλώς ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα μπάτζετ μικρομεσαίας ομάδας και με τα όποια έσοδα θα προσπαθεί να μειώνει το χρέος.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πραγματοποιείται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ο Πιεμπονγκσάντ και οι συνεργάτες του θα θέσουν προτεραιότητες. Κι αυτές φυσικά είναι η επιβίωση του Παναθηναϊκού με την αποπληρωμή των πιστωτών. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική ομάδα. Σ’ αυτό το κομμάτι όλα είναι στον αέρα. Οι επενδυτές έχουν αναφέρει ότι θα ρίξουν 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας. ΑΝ το κάνουν άμεσα ή σε βάθος 1-2 ετών δεν είναι ξεκάθαρο.

Έχουμε επισημάνει, όμως, ότι υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα. Ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει άδεια. Δεν έχει προλάβει τις προθεσμίες και υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρχει περιορισμός μεταγραφών. Το ποιο θα είναι το νέο καθεστώς για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Δεν το γνωρίζουν καλά καλά οι ομάδες. Ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας την Πέμπτη. Στο παρελθόν επιτρέπονταν τρεις μεταγραφές ξένων άνω των 23 ετών. Αρα, το να λες θα ρίξω 20 εκατ. ευρώ μπορεί να μην έχει και νόημα. Όπως και ότι στην τελευταία ανακοίνωση γινόταν λόγος για κατάκτηση ευρωπαϊκού! Δεν χρειάζονται αυτά για μία ομάδα στην οποία επιβλήθηκε αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η οποία φέτος δεν βγήκε έστω πέμπτη για να εκτίσει την ποινή.

Σ’ αυτό το σημείο να κάνουμε μία παρένθεση. Ας υποθέσουμε και πάλι ότι στις 10, στις 20 στις 30 Μαϊου, αναλαμβάνει ο Πιεμπονγκσάντ. Με δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν πιστωτές (φανταζόμαστε ότι αυτό θα κάνουν), τότε υπάρχει περίπτωση να αρθεί η ποινή της ΟΥΕΦΑ και να μπορεί το «τριφύλλι’ να παίξει Ευρώπη έστω τη σεζόν 2019-20; Θα υπάρχει περιορισμός από τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ; Ή θα σταθούν στο τυπικό ότι πέρασαν οι προθεσμίες οπότε τέλος; Κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει. Ούτε τα στελέχη των θεσμικών οργάνων…

Όπως και να έχει ο Ταϊλανδός και οι συνεργάτες του δεν χρειάζεται να υποσχεθούν ούτε ν’ αρχίσουν τα μεγάλα λόγια. Ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί και θέλει απλά να δει μία ομάδα ικανή να διεκδικεί την κορυφή. Για να στηρίξει επίσης θέλει να πειστεί ότι υπάρχουν αγνές προθέσεις. Σίγουρα μία αλλαγή θα προκαλέσει αισιοδοξία. Δεν ξέρω αν θα φτάσει τα όρια του ενθουσιασμού, αλλά εδώ που βρισκόμαστε δεν πάει άλλο.

Είναι εξίσου σημαντικό, παράλληλα, ο Ταϊλανδός και ο Ζαχάβι και ο Αβραάμ Γκραντ κι όποιος άλλος τέλος πάντως εμπλέκεται να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο το ελληνικό στοιχείο. Δεν θα είναι και το πιο εύκολο να λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός (αναφερόμαστε σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, διότι πολλά μπορεί ν’ αλλάξουν) με έναν Ταϊλανδό κι έναν Ισραηλινό να δίνουν την κατεύθυνση. Δεν θα είναι το πιο εύκολο να έχεις διευθυντή ποδοσφαίρου έναν Ισραηλινό (Γκραντ) κι ενδεχομένως και ξένο προπονητή. Δεν λέμε ότι είναι κακό. Αλλά τόσο εντός αγωνιστικού χώρου είναι απαραίτητο το ελληνικό στοιχείο.

Θα χρειαστούν Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ταλέντα στην Ακαδημία. Όλα τα τμήματα υποδομής διεκδίκησαν πρωτάθλημα. Η Κ15 το πήρε, η Κ17 θα παίξει στο final 4 και η Κ20 φαίνεται να το χάνει στο νήμα. Σαφώς και δεν γίνεται να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα δέκα παιδιά. Αλλά 3-4 παίκτες είναι εφικτό. Εδώ το κάνουν μεγαθήρια του ποδοσφαίρου. Όσο για τη διοίκηση, επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν Έλληνες. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι Μουσκρόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με το βελγικό. Κακώς, αλλά εδώ πρέπει να έχεις επιρροή σε ΕΠΟ, ΚΕΔ, Σούπερ Λίγκα.

Θα μπορούν οι ξένοι να λειτουργήσουν με αυτούς τους κανόνες; Θα πει κάποιος αν υπάρχει χρήμα όλα γίνονται… Δεν συγκρίνουμε το τι συμβαίνει σε Αγγλία, Γαλλία κι όπου αλλού έχουν μπει ξένοι επενδυτές, διότι εκεί είναι άλλες οι συνθήκες. Θα πηγαίνει δηλαδή ο Πιεμπονγκσάντ στα θεσμικά όργανα να συνομιλήσει με ορισμένους απ’ αυτούς που έχουν καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Όπως και να έχει, οι νέοι επενδυτές, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ