Παναθηναϊκός : Περίπατο η ηθική, περιορισμός για δύο μεταγραφικές περιόδους

Παναθηναϊκός : Περίπατο η ηθική, περιορισμός για δύο μεταγραφικές περιόδους

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ηθική έχει καταργηθεί προ πολλού. Το σημαντικό ήταν ο Παναθηναϊκός να μείνει στη Σούπερ Λίγκα. Τι πρέπει να ξέρουν οι φίλοι της ομάδας για τον περιορισμό των μεταγραφών.

Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό ήταν να παραμείνει η ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Δεν αντέχει η καρδιά ενός οπαδού του «τριφυλλιού» να την αγαπημένη του ομάδα στη Football League. Εδώ τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς Ευρώπη θα πάθει τρομερό στερητικό σύνδρομο.

Ο τρόπος που συνέβη η «σωτηρία» σαφώς και δεν συνάδει με την ηθική, την αξιοπρέπεια, την περηφάνια που επιζητεί ο κάθε οπαδός για την ομάδα του. Είναι λογικό να μην αρέσει σε κανέναν το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός τρεις φορές πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, προσπαθούσε να κάνει συμμαχίες και να διαπιστώσει αν θα ψηφίσει για την αλλαγή της ποινής η Κέρκυρα, ο Πλατανιάς και οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Στο μυαλό του φίλου του Παναθηναϊκού επικρατεί μία και μόνο άποψη. «Παναθηναϊκός είμαστε. Δεν πρέπει να έχουμε ανάγκη κανέναν». Κι όντως έτσι είναι τα πράγματα.

Από τη στιγμή, όμως, που ο Γιάννης Αλαφούζος είχε επιβάλλει τον αργό θάνατο, δυστυχώς η ηθική είχε πάει περίπατο. Ποια αξιοπρέπεια και ποια περηφάνια; Διασύρθηκε φέτος ο Παναθηναϊκός με τη στάση του μεγαλομετόχου του, που έγινε σαφές και την Πέμπτη ότι ήθελε να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα. Αναγκάστηκε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σαββίδη, με τον οποίο ήταν στα μαχαίρια. Όταν πνίγεσαι, αναγκάζεσαι να πιαστείς κι από το χέρι του εχθρού…

Τον Αλαφούζο δεν τον ένοιαζε η άδεια, δεν του καίγεται καρφί για το αν θα υπάρχει περιορισμός μεταγραφών και αφαίρεση βαθμών με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Ήθελε να βάλει τόσα όσα χρειάζονται για να μην πέσει ο Παναθηναϊκός. Αφού άλλαξε η ποινή σαφώς και είναι ωφελημένος. Ακόμα δεν έχει εξοφλήσει τον Δεκέμβριο στους νυν παίκτες, δεν έχει διακανονίσει οφειλές με δεκάδες πιστωτές, οπότε ήλπιζε μόνο στην αλλαγή της ποινής. Φάνηκε επίσης στην υπόθεση Βέμερ, πως αν δεν άλλαζε αυτή, μπορεί να μην πλήρωνε καν τον Γερμανό. «Αφού δεν αλλάζει η ποινή και θα πέσουμε, ποια η διαφορά να πληρωθεί τώρα, αργότερα, ή ποτέ;». Κάπως έτσι πρέπει να το σκεφτόταν.

Προσωπικά, δεν μένω στην ηθική. Ό,τι κι αν λέει ο κάθε οπαδός, ο κάθε στρατευμένος δημοσιογράφος, πείτε μου μία ομάδα που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αγνή και αμόλυντη. Άλλη λιγότερο, άλλη περισσότερο έχει λερωμένη τη φωλιά της. Αγωνιστικά ή εξωαγωνιστικά. Είναι αστείο επίσης να διαβάζω και να ακούω «εμείς οι Παναθηναϊκοί δεν είμαστε έτσι, εμείς οι Ολυμπιακοί είμαστε αλλιώς, είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ, ποτέ δεν θα καταλάβετε τι σημαίνει να είσαι ΠΑΟΚ» κι άλλα ωραία που λέει κάθε οπαδός. Από τη στιγμή που οι ομάδες έγιναν ΠΑΕ, ο κάθε μεγαλομέτοχος εξυπηρετεί και προσωπικά συμφέροντα και η πολιτική έχει εισχωρήσει τόσο έντονα στο ποδόσφαιρο, για ποια ηθική να συζητήσουμε; Έχει πάει περίπατο προ πολλού.

Ναι, το σωστό και το έντιμο θα ήταν ο Αλαφούζος να πληρώσει και να είναι ο Παναθηναϊκός «κύριος». Να πάρει την άδεια και να μην έχει ανάγκη κανέναν. Λένε τώρα κάποιοι Ολυμπιακοί «πείτε μας ένα ευχαριστώ». Είναι περιττό οποιοδήποτε σχόλιο… Ας αναλογιστούν όσοι το λένε γιατί ψήφισε υπέρ της αλλαγής ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ; Αγάπησαν τον Παναθηναϊκό; Για την τσέπη γίνονται όλα. Δηλαδή, δεν θα ήταν ανόητο ένας παράγοντας κι ένας φίλαθλος του Παναθηναϊκού να θέλει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού; Θα πει κάποιος «γιατί όχι αν αυτό προβλέπει ο νόμος;. Η Γιουβέντους πως έπεσε;» Αν κάποιος έχει κάνει κομπίνες, στήνει ματς, γιατί να την γλιτώσει;

Σωστά. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αλλά στην Ελλάδα πόσοι νόμοι εφαρμόστηκαν για να εφαρμοστεί κι αυτός; Και πόσες φορές σε μία σκληρή τιμωρία δεν έχετε ακούσει παράγοντες και οπαδούς να λένε «όλο εμάς τιμωρείτε». Κλαίγονται όλοι και φορούν τον μανδύα του αδικημένου. Πόσο έτοιμος και ώριμος είναι κάποιος για να δεχθεί αδιαμαρτύρητα μία σκληρή ποινή για την ομάδα του; Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ.

Δεν είναι σωστό να πατάς σε πτώματα, ούτε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά παίζεις δυστυχώς με τους βρώμικους κανόνες που έχουμε επιτρέψει όλοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν αλλάζει ο περιορισμός

Πάμε και στον περιορισμό των μεταγραφών. Ο Παναθηναϊκός θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει δύο παίκτες άνω των 23 ετών είτε Ελληνες είτε ξένους και όσους Έλληνες θέλει κάτω των 23 ετών. Και θα ξεκινήσει με -6 βαθμούς. Αν φύγουν παίκτες όπως οι Μουνιέ, Ινσούα, Γιόχανσον, Κάτσε, Μυστακίδης συν τους Μολίνς, Λουντ, Δώνη, που είναι ελεύθεροι σαφώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα τη νέα περίοδο. Αν μείνουν ορισμένοι απ’ αυτούς αλλάζει κάπως το πράγμα.

Ρωτήσαμε επίσης αν υπάρχει δυνατότητα να αρθεί η ποινή, εφόσον για παράδειγμα αναλάβει ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και πει «αρχίζω να πληρώνω». Δεν υπάρχει, όπως μας είπαν, περίπτωση να αλλάξει η ποινή. Πέρασαν οι προθεσμίες για την άδεια και τέλος. Το πήγαμε πιο μακριά. Αν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης τον Γενάρη. Γιατί αν έχει αναλάβει ο Ταϊλανδός η λογική λέει ότι θα έχει χρήμα για διορθωτικές κινήσεις. Μας απάντησαν πάλι ότι ο περιορισμός ισχύει για όλη την ερχόμενη σεζόν. Για δύο μεταγραφικές περιόδους. Και τον Γενάρη θα επιτρέπεται μία μεταγραφή άνω των 23 ετών. Σε κάθε περίπτωση θα είναι
σημαντικό να αλλάξει το ιδιοκτησιακό. Διότι με τον Αλαφούζο θα παρατείνεται η μιζέρια κι
αυτό μόνο καλό δεν είναι για τον σύλλογο. Ας είναι όλοι προετοιμασμένοι για μία ακόμα δύσκολη χρονιά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ