Διακριτούς ρόλους και ομοψυχία θέλει ο Παναθηναϊκός

Διακριτούς ρόλους και ομοψυχία θέλει ο Παναθηναϊκός

Το σκηνικό στον Παναθηναϊκό είναι μπερδεμένο, απαιτείται ειλικρίνεια, ενότητα και δεν πρέπει να χαθεί σημαντικός χρόνος.

Σε ένα μεταβατικό στάδιο είναι λογικό η λήψη αποφάσεων να μην είναι εύκολη. Αλλά στον Παναθηναϊκό στην κυριολεξία έχει χαθεί η μπάλα αυτή τη στιγμή.

Στο MoU που υπέγραψαν Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και Γιάννης Αλαφούζος υπάρχει όρος για κοινή γραμμή στον προγραμματισμό. Ο Ταϊλανδός βέβαια στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, τόνισε ότι τα θέματα της ομάδας, δεν είναι δικά του θέματα αυτή τη στιγμή. Από το περιβάλλον του επίσης, διαρρέει ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθεί κάποια απόφαση για προπονητή και τεχνικό διευθυντή, πριν τις 15 Ιουνίου όταν κι αναμένεται να υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά και φυσικά για το αν θα προχωρήσει τελικά η αλλαγή του ιδιοκτησιακού.

Μέχρι τότε, όμως και με δεδομένο ότι είναι μπροστά ο περιορισμός των μεταγραφών με ιδιαίτερα σκληρούς όρους, μπορεί να έχει χαθεί σημαντικός χρόνος. Ναι, όλες οι ομάδες πλέον κάνουν τις περισσότερες μεταγραφές τον Αύγουστο όταν πέφτουν οι τιμές. Αλλά ο Παναθηναϊκός με τον περιορισμό (αν δεν υπάρξει η έκπληξη, ώστε να αρθεί) θα πρέπει να αρκεστεί σε Έλληνες. Και να γίνει η απαραίτητη προεργασία. Δεν θα έχει πλειάδα επιλογών, αφού θα είναι κλειστή η ξένη αγορά.

Η πλευρά του Πιεμπονγκσάντ συναντήθηκε με τον Νίκο Νταμπίζα. Τον οποίο θέλει ο Αλαφούζος, όπως και τον Γιώργο Δώνη. Διότι ακριβώς πρέπει να ξεκινήσει ο προγραμματισμός. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει η συνεργασία και με τους δύο ή έστω με τον έναν εκ των δύο. Θα δώσει την έγκριση ο Ταϊλανδός και ο Ζαχάβι (με τον Ραμαντάνι που επίσης είναι πιθανό να έχει λόγο στον αγωνιστικό σχεδιασμό και στην άφιξη παικτών, όταν φυσικά δεν θα υπάρχει περιορισμός στις μεταγραφές) για να προσληφθεί ο Νταμπίζας; Διότι είναι γνωστό πως αν αναλάβουν οι Ασιάτες, σκοπεύουν να φέρουν τον Αβραάμ Γκραντ. Ή ενδεχομένως κάποιον άλλον που γνωρίζουν καλύτερα. Θα υπάρχει συνεργασία με τον Νταμπίζα; Θα επικρατήσει ομοψυχία; Ή, ο εκλεκτός των επενδυτών θα «καπελώσει» τον Νταμπίζα; Είναι λογικό να υπάρχουν τέτοια ερωτήματα.

Τον Γιώργο Δώνη επίσης τον γνωρίζουν. Συμφωνούν ότι είναι ο κατάλληλος; Θα δώσουν κι εδώ την έγκριση; Ο Παναθηναϊκός φυσικά δεν είναι το πρώτο… πείραμα. Σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες πλέον διοικούν Άραβες, Κινέζοι, Αμερικάνοι σε συνεργασία με ντόπιους, ώστε να υπάρχει καλύτερη προσαρμογή και αντίληψη των συνθηκών. Δεν χρειάζεται να είναι όλοι καχύποπτοι. Αλλά επειδή στην Ελλάδα είμαστε καχύποπτοι κι ο νους μας πάει συχνά στο πονηρό, είναι απαραίτητο να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι. Και φυσικά ενότητα.

Αν είναι να πουν οι επενδυτές «ναι» για τον Νταμπίζα και τον Δώνη, αλλά να μετατρέψουν, κυρίως τον πρώτο, διότι ο ρόλος του προπονητή είναι περισσότερο εντός αγωνιστικού χώρου, σε γλάστρα τότε δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία. Ο Νταμπίζας δεν είναι απ’ αυτούς που θα ανεχθούν κάτι τέτοιο. Όχι ότι θα ανεχθεί ο Δώνης να του επιβάλλονται παίκτες. Να του επιβάλλονται δεν εννοούμε ότι θα του λένε «αυτόν θα βάλεις», αλλά να του φέρνουν ποδοσφαιριστές με χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να ορίζει το στυλ της ομάδας. Παίζουμε 4-3-3 ή 4-2-3-1 και φέρνουμε προπονητές να το υπηρετήσουν, άρα και παίκτες με τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Δεν παίρνεις κάποιον που παίζει 4-2-3-1 και όταν τον διώξεις να έρθει άλλος που προτιμά το 3-5-2…

Το ίδιο ισχύει και για τους Σαραβάκο, Καραγκούνη κι οποιονδήποτε παλαίμαχο έχει στο μυαλό της η «Pan Asia». Ο Σαραβάκος δεν είναι απ’ αυτούς που ψήνονται για προεδριλίκια. Εδώ στη Συμμαχία του έλεγαν να βγει μπροστά για να «ψηθεί» ο κόσμος και ούτε που ήθελε να ακούει. Ας υποθέσουμε κι εδώ ότι δέχεται. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι ρόλο θα έχει. Θέλουν τις συμβουλές του; Θα δίνουν σημασία; Ή απλώς θέλουν έναν Παναθηναϊκό για το θεαθήναι; Και για να υπογράφει για τους παίκτες που θα έρχονται και όποιες άλλες αποφάσεις λαμβάνονται; Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα ίδια για τον Καραγκούνη. Η λέξη συνεργασία τα περικλείει όλα. Όλοι για το καλό της ομάδας.

Και τέλος πάμε σε κάτι άλλο σημαντικό. Ο Πιεμπονγκσάντ έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει και να μην θέλει να φορτωθεί κάποια επιλογή που δεν είναι δική του, αλλά του Αλαφούζου (δεν σημαίνει ότι έχει αρνηθεί την πρόσληψη των Δώνη, Νταμπίζα, αλλά μπορεί να το κάνει). Αυτός και όποιοι είναι πίσω του θα βάλουν τα χρήματά τους και έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όποιον επιθυμούν. Αν δεν γίνει το deal όμως; Θα έχει χαθεί 1-1,5 μήνας. Θα τρέχει δηλαδή μέσα με τέλη Ιουνίου ο Παναθηναϊκός να βρει προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Θα είναι διαθέσιμοι τότε Δώνης, Νταμπίζας; Πόσοι παίκτες θα βρίσκονται στο ρόστερ;  Τι ανάγκες θα έχουν διαμορφωθεί κι ενώ θα υπάρχει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- περιορισμός μεταγραφών και η ομάδα θα πρέπει να ξεκινήσει στις 5-10 Ιουλίου προετοιμασία; Όλα αυτά πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ