Φάκελος Big four: Κεφάλαιο ΑΕΚ

Φάκελος Big four: Κεφάλαιο ΑΕΚ

H ΑΕΚ από τη στιγμή που επέστρεψε στη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει συνεχώς βήματα, για να μην πω άλματα, προόδου.

Μετά τον ΠΑΟΚ σειρά σήμερα παίρνει η ΑΕΚ. Η Ένωση στέφθηκε πρωταθλήτρια μετά από 24 ολόκληρα χρόνια σε μια σεζόν που στο ξεκίνημα της τουλάχιστον δεν θεωρείτο το πρώτο φαβορί.

Για πολλούς μάλιστα ερχόταν τρίτη στις εκτιμήσεις μετά τον μέχρι πρότινος κάτοχο του τίτλου Ολυμπιακό και τον ιδιαίτερα ενισχυμένο Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης. Πολλά τα χρόνια χωρίς τον τίτλο για μια ομάδα του μεγέθους και της ιστορίας της. Με την προσμονή του νέου γηπέδου να πλανάται στην κιτρινόμαυρη ατμόσφαιρα το πρωτάθλημα ήρθε σαν το κερασάκι σε μια τούρτα που ψήνεται εδώ και καιρό.

Έχοντας αφήσει πίσω της την περιπέτεια των πιο κάτω κατηγοριών, η ΑΕΚ από τη στιγμή που επέστρεψε στη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει συνεχώς βήματα, για να μην πω άλματα, προόδου. Πήρε την πρώτη σεζόν το Κύπελλο, πέρυσι έφθασε πάλι στον τελικό και φέτος πήγε ακόμα παραπέρα φθάνοντας κυριολεκτικά μια ανάσα από το νταμπλ μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Αγωνιστικά η χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ονειρική. Όχι τόσο από πλευράς θεάματος, νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, όσο από πλευράς αποτελεσμάτων. Σοβαρή σε όλη τη διάρκεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως στο ματς στη Τρίπολη, πέτυχε σπουδαίες νίκες εναντίον κυρίως του Ολυμπιακού.

Τους ερυθρόλευκους τους αντιμετώπισε τέσσερις φορές φέτος, δύο για την κούρσα του πρωταθλήματος και δύο για το θεσμό του Κυπέλλου, πετυχαίνοντας τρεις νίκες και παραχωρώντας μόλις μια ισοπαλία στον πρώτο προημιτελικό.

Σπουδαία πορεία πραγματοποίησε και στο Europa League όπου μετά από πάρα πολλά χρόνια πέρασε τη φάση των ομίλων και από καθαρή ατυχία δεν μπόρεσε να περάσει την Δυναμό Κιέβου από την οποία αποκλείστηκε στο γκολ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ στην δεύτερη θητεία στην Ένωση κρίνεται επιτυχημένος. Όχι σε απόλυτο βαθμό, κυρίως λόγω της εικόνας στον πρόσφατο τελικό και όχι λόγω της απώλειας του συγκεκριμένου τροπαίου, αλλά όταν παίρνει το πρωτάθλημα μετά από τόσο πολύ καιρό δεν μπορείς να βάζεις και πολλές ενστάσεις. Η λογική λέει ότι θα συνεχίσει στον πάγκο, αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Οικονομικά ο ισχυρός άνδρας του Συλλόγου, Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν φαίνεται διατεθειμένος να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Έχοντας ως πρώτο του μέλημα την κατασκευή του νέου σπιτιού της ομάδας δεν πρόκειται να κάνει δαπανηρές μεταγραφές και ανανεώσεις, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του MVP της σεζόν Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Τώρα αν αυτό θα το πληρώσει είναι άλλο θέμα.

Για να έχει ελπίδες βάσιμες να επαναλάβει τον φετινό θρίαμβο θα πρέπει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της. Πολύ δύσκολο κατά πως φαίνεται. Ήδη μετράει μια απώλεια και δεν ξέρω πως μπορεί να κρατήσει τους Αραούχο και Κονέ στη δύναμη της, ενώ λογικά θα ενεργοποιήσει την οψιόν για Λιβάγια.

Από κει και πέρα θα πρέπει να κάνει σημαντικές προσθήκες ειδικά στον άξονα για να μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδο της στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, στόχο που αν τον πετύχει θα ανέβει αυτόματα επίπεδο. Η επόμενη χρονιά κατά τη γνώμη μου θα είναι δυσκολότερη από τη φετινή.

Μπορεί να μην έχει το άγχος που έχει κάθε πρωταθλητής για το repeat, αφού η προσμονή της » Αγίας Σοφίας» κάπως καλμάρει τα πράγματα, αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι οπαδοί δεν θέλουν να την δουν ξανά διεκδικήτρια στο νέο πρωτάθλημα.

Δύσκολο να επαναλάβει τον φετινό της θρίαμβο. Υπέρ της ο ελληνικός κορμός, η σταθερότητα που της δίνει η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη και το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στα Σπάτα. Με χαμηλούς τόνους, όπως έπραξε ως τώρα, έχει τις πιθανότητες της και αναμένεται να της εξαντλήσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ