Ο «μπαμπούλας» της UEFA με το Financial Fair Play

Ο «μπαμπούλας» της UEFA με το Financial Fair Play

Το Financial Fair Play είναι ο κανονισμός της UEFA σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ανώτερο όριο ανοχής οικονομικών ζημιών της εκάστοτε ΠΑΕ μέσα στην τελευταία τριετία.

Τα τελευταία χρόνια το ακούμε όλο και περισσότερο ως όρο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το Financial Fair Play είναι μια καινοτομία της UEFA που άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά στον οικονομικό έλεγχο όλων των ομάδων (και κυρίως αυτών που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) για να μπει ένα φρένο στις αλόγιστες και ανέλεγκτες δαπάνες πάνω από τα έσοδα των συλλόγων, που μπορεί να δημιουργήσουν οικονομικές ζημιές.

Πολλοί το αναφέρουν και το επικαλούνται, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τι είναι και τι ακριβώς ισχύει.

Το Financial Fair Play είναι λοιπόν ο κανονισμός της UEFA σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ανώτερο όριο ανοχής οικονομικών ζημιών της εκάστοτε ΠΑΕ μέσα στην τελευταία τριετία, οι οποίες μπορούν να καλύπτονται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αλλιώς πρέπει να καλυφθούν με όσα έσοδα υπάρχουν.

Το «όριο ανοχής ζημιών» για την τελευταία (τρέχουσα) τριετία είναι τα 30.000.000 ευρώ.

Από αυτά τα 5 εκ. ευρώ αποτελούν ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» για κάθε ομάδας χωρίς να χρειάζονται κάλυψη, ενώ τα άλλα 25 εκ. ευρώ πιθανών ζημιών (μέσα στην τριετία) μπορούν να καλύπτονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στις ζημιές αυτές δεν μετρούν τα έξοδα των υποδομών (για Ακαδημίες κτλ).

Τα προηγούμενα χρόνια το «όριο ανοχής ζημιών» της UEFA ήταν μεγαλύτερο από τα 30.000.000 ευρώ που ισχύει για τους ισολογισμούς του 2016, 2017 και 2018.

Ο ΠΑΟΚ στις 30/6/2016 είχε ζημιές 9.969.967,01 ευρώ.

Στις 30/6/2017 οι ζημιές ήταν 5.346.075,47.

Σε αυτά τα ποσά μέσα ήταν και τα έξοδα των Ακαδημιών που ξεπερνούσαν τα 2 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία δεν επιβαρύνουν την ομάδα στον έλεγχο για το Financial Fair Play.

Στον ισολογισμό που θα βγει στις 30/6/2018 είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ δε θα έχει ζημιές άνω των 15 εκ. ευρώ. Δε θα είχε πρόβλημα ακόμη και αν οι ζημιές έφταναν κοντά στα 20 εκ. ευρώ για τη σεζόν που πέρασε, διότι αφαιρώντας τα έξοδα των Ακαδημιών που εκπίπτουν των ελέγχων, οι ζημιές του Δικέφαλου είναι σίγουρα πιο κάτω από τα 30 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία (2016-18)

Με τα 11,1 εκ. ευρώ που είναι η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε στις 30/5/2018 (και τα οποία θα καταβληθούν από τον Ιβάν Σαββίδης έως τις 20/6 για να περαστούν στον προσεχή ισολογισμό), ο ΠΑΟΚ θα καλύψει τις ζημιές της περιόδου 1/7/2017 έως 30/6/2018 χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα με τον έλεγχο της UEFA.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ