Τελευταία ευκαιρία ο Σεπτέμβρης

Τελευταία ευκαιρία ο Σεπτέμβρης

Το μήνυμα που έστειλε ο ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος, κάνοντας χρήση του άγραφου νόμου της Εθνικής ομάδας, ήταν ξεκάθαρο. Υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 θα θέσουν οι παίκτες που θα έχουν παίξει έστω και σε ένα από τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης. Επίσης ξεκάθαρο είναι το πού απευθυνόταν. Από αυτούς που θεωρούνται […]

Το μήνυμα που έστειλε ο ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος, κάνοντας χρήση του άγραφου νόμου της Εθνικής ομάδας, ήταν ξεκάθαρο. Υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 θα θέσουν οι παίκτες που θα έχουν παίξει έστω και σε ένα από τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης.

Επίσης ξεκάθαρο είναι το πού απευθυνόταν. Από αυτούς που θεωρούνται πρωτοκλασάτοι και, τέλος πάντων, παίκτες που υπό φυσιολογικές συνθήκες αποτελούν βασικές επιλογές του εκάστοτε ομοσπονδιακού προπονητή, δεν έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα καθόλου στα προκριματικά οι παίκτες του Ολυμπιακού (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου), πλην Μάντζαρη, ο οποίος θα παίξει σε αυτό το «παράθυρο», ο Κώστας Σλούκας και οι παίκτες από το ΝΒΑ (Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κουφός, Ντόρσεϊ, Παπαγιάννης).

Βέβαια, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, αλλά το «καμπανάκι» ηχεί για όλους. Και όλοι πια ξέρουν ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουν την τελευταία τους ευκαιρία για να διεκδικήσουν μια θέση στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Η Εθνική δεν έχει προκριθεί ακόμα στο Μουντομπάσκετ, βρίσκεται όμως σε καλό δρόμο. Αν όλα πάνε καλά και πάρει τα δύο τελευταία παιχνίδια της πρώτης φάσης με Ισραήλ και Εσθονία, θα τερματίσει αήττητη στον όμιλό της. Και καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης μεταφέρονται, θα ξεκινήσει την προσπάθειά της στον όμιλο της δεύτερης φάσης με αντιπάλους τις Σερβία, Γερμανία και μία εκ των Γεωργίας ή Αυστρίας (και φυσικά το Ισραήλ και μία εκ των Εσθονίας ή Μεγ. Βρετανίας, με τις οποίες δεν θα παίξει, γιατί έχει ήδη παίξει) με ρεκόρ 4-0.

Δεδομένου ότι από αυτόν τον νέο όμιλο των έξι προκρίνονται στο Παγκόσμιο οι τρεις πρώτοι, αν ξεκινήσει με ρεκόρ 4-0, πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός. Αν μάλιστα πάρει και τα δύο παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, με το αρχικό 6-0 ουσιαστικά θα έχει τσεκάρει το ένα από τα τρία εισιτήρια για την Κίνα. Γι’ αυτό η κρισιμότητα των αγώνων του Σεπτεμβρίου είναι μεγάλη.

Επιπλέον, με βάση την εμπειρία από τη φετινή σεζόν, την πρώτη της εφαρμογής των «παραθύρων», είναι βέβαιο ότι οι παίκτες που παίζουν σε ομάδες της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ δεν θα παίξουν με την Εθνική στους αγώνες του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Άρα τον Σεπτέμβρη θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να δείξουν όχι τι αξίζουν, αυτό το ξέρουν όλοι. Αλλά αν τους ενδιαφέρει να είναι μέλη αυτής της Εθνικής ομάδας.

Το σημαντικό είναι ότι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος φαίνεται πως εννοεί πραγματικά αυτό που είπε δημοσίως την Παρασκευή. Διότι το λέει και κατ’ ιδίαν στις συζητήσεις του. Ως προπονητής αυτό οφείλει να κάνει για να διατηρήσει τη συνοχή ενός συνόλου που θέλει να λέγεται ομάδα.

Δεν ζητά υπερβολικά πράγματα. «Ο παίκτης που θα μπει στη διαδικασία επιλογής για το Παγκόσμιο, πρέπει να έχει παρουσία στην ομάδα. Να έρθει να γνωρίσει την κατάσταση», είπε την Παρασκευή. Τι εννοούσε; «Έλα μια φορά (από τις έξι συνολικά στο διάστημα μιας διετίας), για να μου δείξεις ότι το θέλεις». Τόσο απλά.

Δεν είναι υποχρεωμένος να παίζει κανένας στην Εθνική, εφόσον δεν το επιθυμεί. Αλλά δεν είναι και δίκαιο αυτός που έχει σνομπάρει τη διαδικασία των προκριματικών, με την οποία μπορεί να συμφωνεί κανείς ή να διαφωνεί, όμως αυτή είναι, να ξαναθυμάται την Εθνική την ώρα της μεγάλης διοργάνωσης κι ενώ προηγουμένως το κουπί το έχουν τραβήξει άλλοι. Πρέπει να έχει δείξει ότι θέλει να είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας.

Καλά το είπε, λοιπόν, ο Σκουρτόπουλος. Κι ακόμα καλύτερο θα είναι να το κάνει πράξη, εφόσον χρειαστεί. Ακόμα κι αν πρόκειται να αφήσει έξω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για παράδειγμα. Δεν πίεσε κανέναν μέχρι τώρα, τους έχει καλύψει όλους και καλά έκανε, διότι η συμμετοχή στην Εθνική δεν πρέπει να επιβάλλεται με επιδείξεις ισχύος. Αλλά πρέπει και όσοι μέχρι τώρα δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του, κάποια στιγμή να το κάνουν. Κι αυτή η στιγμή θα έρθει τον Σεπτέμβρη. Εκ των πραγμάτων, δεν θα υπάρξει άλλη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ