Η εξήγηση για την αγωνιστική μετάλλαξη της ΑΕΚ

Η εξήγηση για την αγωνιστική μετάλλαξη της ΑΕΚ

Η περσινή ΑΕΚ είναι μια ωραία ανάμνηση. Αυτό εξοντωτικό «ένας προς έναν» που έπαιζε πέρσι δεν είχε δυνάμεις για να το παίξει και φέτος.

Όσα έγιναν την πρώτη χρονιά δεν επαναλήφθηκαν τη δεύτερη. Αυτός είναι ο λόγος που η ΑΕΚ πριν την τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ βλέπει την πλάτη του ΠΑΟΚ. Αυτός είναι ο λόγος που ηττήθηκε καθαρά από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Τετάρτης. Ο Αλμέιδα παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού αλλά δεν μας είπε γιατί συνέβη αυτό. Η πρώτη εξήγηση είναι πως οι ερυθρόλευκοι έχουν ανεβάσει κατά πολύ την αγωνιστική τους ισχύ επί Μεντιλίμπαρ και σε τέτοιο επίπεδο απόδοσης είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσει κάθε ελληνική ομάδα. Να δούμε τώρα την εξήγηση από την πλευρά της ΑΕΚ. Ανταγωνιστική ήταν και φέτος η ομάδα του Αλμέιδα.

Πέρσι, από την έναρξη του δεύτερου γύρου και μετά δεν ήταν απλά ανταγωνιστική ήταν περίπου ασυναγώνιστη. Επνιγε τον αντίπαλο , τον καθήλωνε στο δικό του μισό γήπεδο και τον έκανε να αποφέρει από το ανελέητο πρέσινγκ. Αυτό που έκανε πέρσι δεν μπόρεσε να το κάνει και φέτος. Το εμφάνιζε κατά διαστήματα σε πολλά παιχνίδια αλλά φαινόταν καθαρά πως δεν μπορούσε να το κάνει και στα δυο ημίχρονα. Προφανώς γιατί ο Αλμέιδα διαπίστωνε πως οι παίκτες του δεν μπορούσαν αν ανταποκριθούν πλήρως σε αυτή την ένταση. Αυτό το εξοντωτικό «ένας προς έναν» που έπαιζε πέρσι δεν είχε δυνάμεις για να το παίξει και φέτος. Αν ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε γιατί η ΑΕΚ δεν ήταν η περσινή ομάδα η απάντηση είναι γιατί δεν μπορούσε. Υπήρχαν αδύναμοι κρίκοι που υστερούσαν και χαλούσαν την ισορροπία.

Διαβάστε επίσης: Αν ο Ολυμπιακός ήταν στη θέση της ΑΕΚ…

Η εξαντλητική προπόνηση που έκανε την πρώτη χρονιά στους παίκτες του ο Αλμέιδα έδωσε ως πρώτο αποτέλεσμα το νταμπλ αλλά στη συνέχεια έδωσε καταπονημένα κορμιά και κάμποσους (επαναλαμβανόμενους) μυϊκούς τραυματισμούς. Ηταν φανερό ότι ο εξοντωτικός ρυθμός δεν μπορούσε να προκύψει και φέτος. Ετσι, ο Αλμέιδα τον ζητούσε σε διαστήματα των παιχνιδιών και άρχισε να δίνει όλο και μεγαλύτερο βάρος στην ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας του από τη στιγμή που άνοιγε το σκορ. Η τακτική αυτή σκάλωνε σε κάποια παιχνίδια (Πανσερραϊκός, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ). Σε αυτά η Ενωση έμπαινε μπροστά στο σκορ αλλά δεν κατάφερνε να κρατήσει το αποτέλεσμα. Ο Αλμέιδα, όσο αύξανε τον ρυθμό στις προπονήσεις τόσο άθροιζε μυϊκούς τραυματισμός και υπέρμετρες καταπονήσεις.

Κάπως έτσι φτάσαμε να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της περασμένης Τετάρτης με την τακτική των αντεπιθέσεων. Αντί να τον πνίξει αφέθηκε να πνιγεί ποντάροντας στην ταχύτητα του Λιβάι Γκαρσία και στις βαθιές μπαλιές στην πλάτη της ερυθρόλευκης άμυνας. Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στα πλέι –οφ η ΑΕΚ νίκης χωρίς να είναι καλύτερη από τον Ολυμπιακό. Στο δεύτερο και πιο κρίσιμο για την ίδια απέτυχε. Έτσι συμβαίνει συνήθως όταν μια κατώτερης δυναμικότητάς ομάδα παίζει με μια ανώτερης δυναμικότητας. Ο καλύτερος Ολυμπιακός έπαιξε φουλ επιθετικά και η τακτική των αντεπιθέσεων δεν έφερε αποτέλεσμα για την ΑΕΚ. Η περσινή ΑΕΚ είναι μια ωραία ανάμνηση. Η φετινή ΑΕΚ άλλαξε αναγκαστικά δέρμα και αγωνιστική συμπεριφορά. Ετσι εξηγείται ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του τίτλου. Κι ίσως να ήταν εδώ και καιρό εκτός διεκδίκησης αν ο Μεντιλίμπαρ έφτανε στον Πειραιά λίγες εβδομάδες νωρίτερα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ