Killer, hummer, ζογκλέρ, αλλά πως να τους βρει ο ΠΑΟ…

Killer, hummer, ζογκλέρ, αλλά πως να τους βρει ο ΠΑΟ…

Πολλές ανάγκες έχει ο Παναθηναϊκός, αλλά κανέναν τρόπο για να τις καλύψει.

Τα γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός τόσο με την Αλκμάαρ, όσο και με την Αντβέρπ χαρακτηρίστηκαν εύκολα από τον Γιώργο Δώνη.

Ο 49χρονος τεχνικός του «τριφυλλιού» είδε την ομάδα του να ηττάται και στα δύο ματς αρκετές φορές στον αέρα. Είδε αδυναμία στην τελική πάσα κι ένα γκολ μέχρι στιγμής από αμυντικό μέσο. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει έναν φορ που θα του εγγυάται… στα χαρτιά φυσικά, διότι στο γήπεδο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί, διψήφιο αριθμό τερμάτων. Αυτόν αναζητεί ο Νίκος Νταμπίζας με τον Δώνη, έχοντας και οι δύο τον συμβουλευτικό ρόλο του Πιτ Πιεμπονγκσάντ.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τα δύο φιλικά, πάντως, δεν προκαλούν έκπληξη. Να τονίσουμε το εξής όμως. Όλοι κι όχι άδικα, έχουν εστιάσει στο θέμα του επιθετικού. Στη γραμμή κρούσης θα παίζει κι ο μοναδικός άνω των 23 ετών παίκτης, που έχουν δικαίωμα ν’ αποκτήσουν οι «πράσινοι».

Ο Δώνης, ωστόσο, από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας, στην Αθήνα μάλιστα κι όχι στην Ολλανδία, φωνάζει για ενίσχυση στα μετόπισθεν. Όχι με έναν, αλλά με δύο παίκτες. Ο ένας θα είναι ο Πούγγουρας. Ο άλλος ενδεχομένως ο Παντελάκης, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Παντελάκη. Δεν έχουμε κάτι με τα παιδιά, αλλά ο… πλούσιος Παναθηναϊκός θα στρεφόταν σε άλλες λύσεις. Τώρα, εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να πράξει διαφορετικά.

Ο Δώνης, λοιπόν, κάτι περισσότερο γνώριζε που ζητούσε και ζητάει στόπερ. Αν υπήρχε Μολέντο δεν θα το συζητούσαμε. Τότε και ο Πούγγουρας θα εμφανιζόταν ίσως ως μία εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Διότι πάντα ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να εξελιχθεί δίπλα σε έναν σπουδαίο συμπαίκτη. Hummer, όμως, ένας χαρακτηρισμός, μία ταμπέλα, που κολλήσαμε επί πολυμετοχικότητας δεν μπορεί να βρεθεί με τον περιορισμό των μεταγραφών. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το «τριφύλλι» έχει ανάγκη από έναν δυναμικό στόπερ. Έναν aggressive αμυντικό, που θα βγαίνει δυνατά και πρώτος στη μπάλα, που θα μπορεί να κοντράρει φορ, όπως τον Μπολινγκί της Αντβέρπ, έναν Μπεργκ ή έναν Πρίγιοβιτς, έναν Λιβάγια.

Πάμε στη μεσοεπιθετική γραμμή. Διότι μεσοαμυντικά, ο Παναθηναϊκός έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται έχει αξιοπρεπείς επιλογές με τους Κουρμπέλη, Κάτσε, Δώνη, Τζανδάρη, Στάικο.

Μεσοεπιθετικά, όμως, οι λύσεις είναι ελάχιστες. Καταρχάς, όπως κι αν είναι ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο θα βρίσκει κλειστές άμυνες. Και για να τις διασπάσει, εκτός από καλή κυκλοφορία της μπάλας, θα χρειαστεί και η ατομική ενέργεια που θα δημιουργήσει ρήγματα και υπεραριθμία. Παράδειγμα, ο Μουνιέ.

Ο Γάλλος εξτρέμ ζάλισε τον Μπόρχες στη φάση του γκολ του Στάικου. Από πολύ καλό πρέσινγκ τεσσάρων (!) παικτών, ξεχύθηκε στην επίθεση, πέρασε σαν σταματημένο τον αντίπαλο αμυντικό, σήκωσε το κεφάλι και πάσαρε στον Στάικο στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής για να έρθει το γκολ με υπέροχο σουτ.

Γι’ αυτό οι εξτρέμ θα είναι από τους αγαπημένους της εξέδρας και των προπονητών. Γιατί με μία ενέργεια μπορεί να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα. Και στον Παναθηναϊκό περιμένουν πολλά από τον Μουνιέ. Πόσο καλύτερο, όμως, θα ήταν να έχει έναν ακόμα Μουνιέ ο Παναθηναϊκός;

Έναν ακόμα ζογκλέρ. Ο οποίος σε περίπτωση που κολλάει η ομάδα μεσοεπιθετικά και δεν μπορεί να μπει εύκολα στην αντίπαλη περιοχή, αυτός με μία ντρίμπλα, μία απρόβλεπτη ενέργεια να μπορεί να την ξεκολλήσει… Αλλά πώς να βρει ζογκλέρ ο Παναθηναϊκός. Στα άκρα δοκιμάζει τον Χαντζάρα, ο οποίος, εκτός απροόπτου, δεν θα μείνει. Ακόμα κι αν πει ο Πιεμπονγκσάντ ότι βάζει τα χρήματα σε δέκα μέρες, στην ελληνική αγορά δεν είναι εύκολο να βρεις εξτρέμ ή μεσοεπιθετικό που θα κάνει τη διαφορά.

Και πάμε στον επιθετικό. Εκεί υπάρχει ο Πίσπας, ο Σιφναίος και ο υπό δοκιμή Ρεγκάκος που λογικά θα κερδίσει συμβόλαιο. Και γίνεται προσπάθεια για τον Καμπετσή κι έναν έμπειρο φορ. Θα το λέμε συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός θέλει killer.

Το μεγάλο συμβόλαιο φέτος εκεί θα δοθεί. Θα είναι 400.000, 500.000, θα πάει στις 700.000 λόγω Πιεμπονγκσάντ; Κανείς δεν ξέρει. Το τελευταίο ποσό, πάντως, δεν είναι πιθανό αν κρίνουμε το πώς κινείται ο Νταμπίζας.

Αυτές είναι ξεκάθαρα οι ανάγκες της ομάδας. Αλλά μια στιγμή; Τις είχε καλυμμένες μέχρι πριν 6-7 μήνες ή έστω έναν χρόνο και φρόντισε ο Αλαφούζος να τα ισοπεδώσει όλα. Ενώ πρόσφατα δήλωσε ότι βάζει μία 20άρα!!!

Και Μπεργκ στην επίθεση είχε ο Παναθηναϊκός και Βιγιαφάνιες, Λουτσιάνο μεσοεπιθετικά. Α, και Μολέντο στην άμυνα. Δηλαδή, θα ήταν άσχημα στο 3-4-2-1 να είχε Βιγιαφάνιες, Μουνιέ ο Παναθηναϊκός. Κι ας μην είχε Μπεργκ.

Αν έχεις από πίσω αυτούς τους παίκτες, με έναν κανονικό επιθετικό πάλι την κάνεις τη δουλειά σου. Ή, θα ήταν λίγο να έχει τον Μολέντο δίπλα στους σαφώς πιο light, soft, όπως θέλετε πείτε το, Κολοβέτσιο, Οικονόμου; Πούλα τον Μπεργκ, πούλα τον Ζέκα, τον Βλαχοδήμο γιατί έχεις ανάγκη. Να το καταλάβει κάποιος καλοπροαίρετος. Ακόμα και κάτω από την αξία τους. Αλλά μην τα ισοπεδώνεις όλα μεγαλομέτοχε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ