Εθνική τραγωδία σε επανάληψη

Εθνική τραγωδία σε επανάληψη

2007 Ηλεία... 2018 Αττική. Κοινός ο παρονομαστής. Πολλές ανθρώπινες ζωές χαμένες. Παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, νέοι, νέες, άνδρες, γυναίκες, κατοικίδια. Όλοι νεκροί στο βωμό της ανευθυνότητας. Περιουσίες και υποδομές πλήρως κατεστραμμένες. Ο στρατηγός άνεμος του 2007 έγινε ασύμμετρη απειλή το 2018. Οι ευθύνες όπως πάντα αγνοούνται.

Τραγωδία χωρίς τελειωμό. Η Αττική σε λιγότερο από έναν χρόνο μετράει για δεύτερη φορά νεκρούς εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Οι πλημμύρες της Δυτικής Αττικής τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν πυρκαγιές τον Ιούλιο που διανύουμε. Αυτήν την ώρα, που ο κατάλογος των θυμάτων διαρκώς αυξάνεται και οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες, δεν υπάρχει λόγος να ακούγονται κορόνες περί ευθυνών των κρατικών λειτουργών ή της κυβέρνησης γενικότερα. Είναι δεδομένο ότι αυτές υπάρχουν και είναι σημαντικές.

Είναι δεδομένο ότι το έγκλημα είναι διαρκές και δεν αφορά μόνο την υπάρχουσα κυβερνώσα πλειοψηφία. Ο χρόνος και η ώρα δεν επιτρέπουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Είναι απλά εξοργιστικό, για να μην πω τίποτα χειρότερο, να φταίει πάντα κάτι άλλο εκτός από εμάς. Ο στρατηγός άνεμος του 2007 έγινε ασύμμετρη απειλή το 2018. Είναι ντροπή να προσπαθείς να κρύψεις τις δικές σου παραλείψεις, τη δική σου έλλειψη συντονισμού, πίσω από θεωρίες και ρητορείες που παραπέμπουν σε συνωμοσίες, οργή της φύσης ή ακραία φαινόμενα.

Το πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κομμάτων, έχει τεράστιες ευθύνες για τραγωδίες σαν αυτή που συντελείται τώρα στην Αττική. Όσοι κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά ποτέ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την προστασία των δασών, του φυσικού πλούτου και των όποιων οικισμών αναπτύχθηκαν κοντά ή ακόμα και μέσα σε δασικές περιοχές. Δεν θα εξετάσω πως βρέθηκαν όλα αυτά τα σπίτια εντός του φυσικού περιβάλλοντος. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν φόρους για τα συγκεκριμένα ακίνητα η ευθύνη ανήκει ΑΠΟΛΥΤΑ στο κράτος. Η Ελλάδα ουδέποτε αποφάσισε να προβεί σε καταγραφή της δασικής της περιουσίας.

Ο λόγος; Δεν είναι μόνο τα όποια συμφέροντα, αλλά και η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Το Δασολόγιο είναι εξίσου, για να μην πω περισσότερο, σημαντικό με το Κτηματολόγιο. Ο εξοπλισμός πυρόσβεσης της χώρας είναι επιεικώς απαρχαιωμένος. Αεροπλάνα που μετρούν δεκαετίες πτήσεων, λίγα πτητικά μέσα – αρκετά από τα οποία νοικιασμένα για σεζόν και μάλιστα πολύ αργότερα από την εποχή που πρέπει, ελλιπές προσωπικό που συνήθως καλύπτεται  με εποχικές προσλήψεις πάλι αργά μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Μοναδικοί ήρωες οι απλοί πυροσβέστες, που με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να προστατέψουν ζωές και περιουσίες.

Οι ευθύνες όμως βαραίνουν και τους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν στα όρια τους επικίνδυνες περιοχές. Πείτε μου σε πόσους Δήμους και Περιφέρειες με πράσινο και δάση έχετε δει να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες; Σε πόσους έχετε δει να γίνεται καθαρισμός των δασών από ανεξέλεγκτες χωματερές, αγριόχορτα και γενικότερα καύσιμη ύλη; Σε πόσους έχετε να δει να επιβάλλουν πρόστιμα στους δημότες τους που δεν φροντίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια και τα οικόπεδα τους;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε σε κανέναν σχεδόν. Που είναι οι διαμαρτυρίες τους για το παλαιό και εξαιρετικά επικίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών, δίκτυο της Δ.Ε.Η; Που είναι οι κινητοποιήσεις τους για να στήσουν στο τοίχο την ανυπαρξία σχεδίου από τους πάνω από αυτούς για εκκένωση περιοχών και την ασφάλεια των δημοτών τους; Μας έφαγε η μικροπολιτική κύριοι δυστυχώς. Τα αποκαΐδια θα μαζευτούν, οι νεκροί θα ξεχαστούν – εκτός από τους συγγενείς τους, τα Μ.Μ.Ε θα ασχοληθούν με άλλα πιο » πασιάρικα» θέματα και όλοι θα ασχοληθούν ξανά μόλις η καταστροφή μας χτυπήσει την πόρτα.

Για το τέλος άφησα όλους εμάς. Τους λεγόμενους απλούς πολίτες, που κριτικάρουμε τα πάντα και ποτέ δεν φταίμε για τίποτα. Ρωτήστε τον εαυτό σας στο καθρέφτη πότε για τελευταία φορά προστατέψατε το δάσος, την παραλία ή τη φύση γενικότερα; Πότε, όσοι από εσάς ζείτε κοντά ή και μέσα στο περιβάλλον, κάνατε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είστε απόλυτα θωρακισμένοι σε ενδεχόμενη πυρκαγιά; Πότε καταγγείλατε κάποιον που είδατε να πράττει εναντίον της φύσης; Πότε μπήκατε στη Λ.Ε.Α εμποδίζοντας τη ροή των οχημάτων που πρέπει να την χρησιμοποιούν; Οι ευθύνες λοιπόν δεν είναι μόνο προς μια πλευρά. Μέχρι να τις αναλογιστούμε όλοι θα περιμένουμε μια βροχή να μας σώσει…..

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ