Για να φτάσει εκεί που θέλει ο ΠΑΟΚ απαιτούνται υπερβάσεις

Για να φτάσει εκεί που θέλει ο ΠΑΟΚ απαιτούνται υπερβάσεις

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να περάσει τη Σπαρτάκ Μόσχας και μετά την Μπενφίκα ή τη Φενέρμπαχτσε για να μπει στους ομίλους του Champions League.

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Βασιλείας εξασφάλισε στον Δικέφαλο τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Αν μπορέσει να περάσει τη Σπαρτάκ Μόσχας και μετά τον νικητή από το ζευγάρι της Μπενφίκα με τη Φενέρμπαχτσε, τότε θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε όμιλο του ChampionsLeague και θα βάλει στα ταμεία του ένα ποσό κοντά στα 30 εκ. ευρώ (συν ότι μαζέψει από εκεί και πέρα…).

Τα 30 εκ. ευρώ προκύπτουν από τα 15 εκ. που δίνει η UEFA και στις 32 ομάδες των ομίλων, άλλα περίπου 12 εκ. ευρώ θα είναι από τη βαθμολογία του ΠΑΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη (αυτό είναι καινούριο κριτήριο διανομής των χρημάτων) και τα υπόλοιπα από το (μειωμένο φέτος) market pool.

Αν αποκλειστεί από τους Ρώσους, θα πάει απευθείας στους ομίλους του Europa League και θα πάρει περίπου 8-10 εκ. ευρώ.

Αν περάσει τη Σπαρτάκ, αλλά αποκλειστεί στα playoffs του Champions League, τότε θα πάει πάλι στους ομίλους του Europa League (άρα θα πάρει 8-10 εκ. ευρώ) και θα κερδίσει και άλλα 5 εκ. ευρώ από τη συμμετοχή στα playoffs.

Κατά τη γνώμη μου από όλες τις ομάδες των φετινών προκριματικών του Champions League (στον δρόμο των μη πρωταθλητών) οι πιο δύσκολες ήταν η Σπαρτάκ Μόσχας και η Μπενφίκα. Και όπως ήρθαν τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ, πρώτα θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ρώσων και μετά (εφόσον πάνε όλα καλά) ίσως και των Πορτογάλων (θα πρέπει να περάσουν και αυτοί τη Φενέρμπαχτσε) για να μπορέσει να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους.

Η Σπαρτάκ Μόσχας είναι μια από κορυφαίες ομάδες της Ρωσίας. Παίζει σταθερά κάθε χρόνο στην Ευρώπη και το 2017 είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα της χώρας της. Πέρυσι στους ομίλους του Champions League κέρδισε με 5-1 τη Σεβίλλη! Βέβαια μετά έχασε την τελευταία αγωνιστική με 7-0 από τη Μάντεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δε θυμάμαι πολλές ομάδες στην Ευρώπη να ρίχνουν πέντε γκολ στου Σεβιγιάνους.

Πέρυσι βγήκε 3η στο πρωτάθλημα, χάνοντας τη 2η θέση (και την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Champions League) επειδή ηττήθηκε εντός έδρας με 1-0 από την Ντιναμό την τελευταία αγωνιστική. Ως τις τελευταίες αγωνιστικές διεκδικούσε το πρωτάθλημα, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει για 2η σερί χρονιά τον τίτλο.

Το 2017 η Σπαρτάκ πήρε το πρωτάθλημα Ρωσίας με 7 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ΤΣΣΚΑ (69 έναντι 62), ενώ πιο πίσω έμεινε και η πανάκριβη Ζενίτ (61β.).

Το 2009 ήταν 2η, το 2010 ήταν 4η, το 2012 ήταν 2η, το 2013 4η, το 2014 5η (ισοβαθμώντας με την Κράσνονταρ), το 2015 ήταν 6η και το 2016 5η.

Μαζί με την ΤΣΣΚΑ και τη Ζενίτ είναι οι τρεις κορυφαίες ομάδες στη Ρωσία την τελευταία 10ετία.

Πρόκειται για μια πολύ δυνατή αντίπαλο απέναντι στην οποία ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φαβορί. Ούτε απέναντι στη Βασιλεία ήταν φαβορί ο Δικέφαλος, αλλά την απέκλεισε. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει μια υπέρβαση για να περάσει τους Ρώσους, αλλά για το επίπεδο που θέλει να φτάσει (στους ομίλους του Champions League) ήταν σίγουρο ότι θα απαιτούνταν υπερβάσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ