Είπε «θα τους διαλύσουμε» και τους διέλυσαν…

Είπε «θα τους διαλύσουμε» και τους διέλυσαν…

To10.gr αποκαλύπτει τη... λακωνική ομιλία του Πέδρο Μαρτίνς, που «έφτιαξε» τους παίκτες και αναλύει τη σοβαρή, λιγομίλητη και γεμάτη γνώση του αντικειμένου παρουσία του 48χρονου τεχνικού που έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι προπονητής της δουλειάς και των λίγων λόγων. Δεν του αρέσει να μιλάει πολύ. Δεν είναι το στιλ του. Ακόμη και στις προπονήσεις, λέει αυτά που πρέπει, όσο πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Ο ίδιος μπορεί να μην γνωρίζει την έννοια του Λακωνίζειν, αλλά με τη στάση ζωής και δουλειάς, την υπηρετεί. Αποτελώντας μια πολύ ξεχωριστή παρουσία για τον Ολυμπιακό. Μια παρουσία που κερδίζει τις εντυπώσεις με τον τρόπο που πρέπει: Με τη δουλειά και τις γνώσεις τους.

Ο Μαρτίνς είπε πριν το παιχνίδι με τη Λουκέρνη ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος και θα το δείξει. Δεν χρησιμοποίησε δικαιολογίες ή… πλάγιες, διπλωματικές τοποθετήσεις. Μίλησε για καθαρή νίκη, μίλησε για την ανωτερότητα της ομάδας του, και ορθά κοφτά, υπερθεμάτισε υπέρ της πρόκρισης του Ολυμπιακού έναντι των Ελβετών. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά, εκκωφαντικά. Με τους ποδοσφαιριστές του να αποδίδουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι γεμάτο ξεκάθαρες ιδέες, γεμάτο δουλεμένες καταστάσεις, που αποτυπώθηκαν στις επιλογές των παικτών.

Το βασικό ζητούμενο για έναν προπονητή, είτε είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος του κόσμου, είναι να τον πιστεύουν, να τον σέβονται και να τον «στηρίζουν» οι παίκτες του. Ο Πέδρο Μαρτίνς το έχει καταφέρει αυτό στον απόλυτο βαθμό στο διάστημα που βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Ακόμη και οι παίκτες που δεν είναι στην πρώτη γραμμή των (έως τώρα) επιλογών του, παραδέχονται ότι δεν είναι άδικος, ότι έχει εξαιρετική συμπεριφορά απέναντι σε όλους και κυρίως, ότι είναι γνώστης του αντικειμένου και καλός δάσκαλος. Εξηγεί αυτά που θέλει με τρόπο που όλοι τα αντιλαμβάνονται, τα κάνουν κτήμα τους και τα αποτυπώνουν στη συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά το τέλος του αγώνα με τη Λουκέρνη ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν λιγομίλητος στις κουβέντες προς τους παίκτες του. Αλλά σαφής: «Συγχαρητήρια σε όλους. Κάναμε αυτά που δουλεύαμε όλες αυτές τις ημέρες στις προπονήσεις και πήραμε το αποτέλεσμα που αξίζαμε. Μπράβο σε όλους σας». Αν και η αλήθεια είναι πως εκείνα που είπε πριν το παιχνίδι ήταν πιο σημαντικά. Λόγια που ανέβασαν τους παίκτες, τους έφτιαξαν την ψυχολογία, τους έδωσαν έξτρα κίνητρο…

Πριν αναχωρήσει ο Ολυμπιακός από το Ρέντη, λοιπόν, ο 48χρονος τεχνικός έδωσε ο ίδιος το σύνθημα της αναμέτρησης με τους Ελβετούς: «Τώρα είναι η στιγμή μας. Πρέπει να ρισκάρουμε, πρέπει να τα δώσουμε όλα, πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να δείξουμε ποιοι είμαστε. Δουλέψαμε καλά, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν. Εάν βγάλουμε στο γήπεδο αυτό που πρέπει και μπορούμε, θα τους διαλύσουμε». Ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο και διάλυσε την αντίπαλό του…

ΥΓ. Ο Κώστας Φορτούνης είναι ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής. Και ο παίκτης που έχει δεχθεί την πιο σκληρή κριτική από κάθε άλλον που έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές όχι άδικα. Άλλες φορές, απλώς η γιούχα προς του πρόσωπό του ήταν… μόδα. Ακόμη και οι ακρότητες. Φέτος ο «Φόρτου» είναι… άλλος παίκτης. Θυμίζει τον σαρωτικό προ διετίας ποδοσφαιριστή, που μάγεψε με τις εμφανίσεις του. Και μόνο αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή δείχνει ότι ο Φορτούνης έχει το… στομάχι να μείνει και να δώσει αποδείξεις. Σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει ότι τον περιμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Και αυτή η τσαμπουκαλίδικη αντίδραση είναι πιο σημαντική από κάθε εμφάνιση. Διότι ως πρώτος αρχηγός του Ολυμπιακού, πλέον, δεν χωρούν φιοριτούρες, παρά μόνο πάθος, ένταση, δίψα για διάκριση. Στοιχεία που σε συνδυασμό με την ακραίας μορφής ποδοσφαιρική ποιότητα του «Φόρτου», ανεβάζουν επίπεδο τον Ολυμπιακό.

ΥΓ2. Όταν Ποντένσε, Φορτούνης, Λάζαρος «δέσουν» ως τριάδα και οι δύο ακραίοι βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, θα δούμε πολλά, πάρα πολλά όμορφα πράγματα στο γήπεδο.

ΥΓ3. Αμυντικός χαφ και επιθετικός οι δύο ξεκάθαρες προτεραιότητες του Ολυμπιακού. Τα υπόλοιπα εν καιρώ και χωρίς βιασύνες. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε δει ακόμη Τοροσίδη, Μεριά και Νάτχο, που είναι τρεις εν δυνάμει βασικοί ποδοσφαιριστές του Θρύλου.

ΥΓ4. Ο Κώστας Τσιμίκας επιβεβαιώνει με τρόπο εντυπωσιακό το πόσο καλό κάνει στους ποδοσφαιριστές να ανοίγουν το μυαλό τους, να παίζουν ποδόσφαιρο εκτός συνόρων και να επιστρέφουν έτοιμοι. Ο 22χρονος αριστερός μπακ του Ολυμπιακού επέστρεψε… κανονικός ποδοσφαιριστής από τα σχεδόν 40 παιχνίδια που έπαιξε με τη Βίλεμ στην Ολλανδία. Επέστρεψε γεμάτος αυτοπεποίθηση, ενέργεια και ακομπλεξάριστος. Ακόμη άγουρος, άπειρος και κάποιες στιγμές επιπόλαιος, αλλά τίποτε από αυτά δεν μπορεί να υπερκαλύψει την τεράστια αξία του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ