Άσμα ηρωικό και πένθιμο γιά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Άσμα ηρωικό και πένθιμο γιά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Έκτακτο. Ανταπόκριση από τις Σπέτσες. Ο Κώστας Καίσαρης έχει συγκλονισθεί από το γεγονός της παρουσίας των Αλέξανδρου Λυκουρέζου - Παναγιώτη Κουρουμπλή κι απαγγέλει Σεφέρη και Ελύτη.

«Τ’ ΑΗΔΟΝΙΑ δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες» έχει πει ο ποιητής. Η ταπεινότητά μου δε βρίσκεται στην Κύπρο. Στις Σπέτσες διατελώ φιλοξενούμενος. Κι από ύπνο πάω καλά.

Αυτό που συντάραξε την ηρεμία κατοίκων και περιηγητών ήταν η άφιξη επιφανών προσωπικοτήτων. Του λαβωμένου από τα βέλη του έρωτα Αλεξάνδρου Λυκουρέζου και του ανυπέρβλητου Παναγιώτη Κουρουμπλή, συνοδευομένου υπό τιμητικού αγήματος.

Ο πάντα γοητευτικός Αλέξανδρος εθεάθη επιβαίνων σε μόνιππο, με ανεμίζουσα τη λευκή κόμη του. ΚΑΙ καθώς τον καμάρωνες ντούρο και κοτσονάτο, το πρώτο που σου ήρθε να πεις ήτανε «φτου σκόρδα». Που το είχανε ματιάσει το παλληκάρι. Το είχανε γλωσσοφάει. Να μη δούνε άνθρωπο να προκόψει. Κι είχε λιποθυμήσει στου Zonars ο Αλέξανδρος, ταβλιάστηκε και τον τρέχανε στο Ρυθμιστικό. Φως φανάρι ότι επρόκειτο για κακό μάτι. Όλοι είχανε πέσει απάνω καταπάνω να τους φάνε. Αυτό ο Λυκουρέζος με την Καλογρίδη, εκείνο, το άλλο, δεν τ’ αφήνανε τα παιδιά σε ησυχία. Μέχρι που φτάσανε να γράψουνε για χωρισμό-βόμβα. Με συνέπεια να υποχρεωθεί ο Αλέξανδρος να εκδώσει επίσημη-ανακοίνωση απάντηση: «Μην ανακυκλώνετε αναληθή δημοσιεύματα».

Πέρα από την πλάκα, μια χαρά ξηγιέται ο Αλέξανδρος. Να μη λησμονούμε ότι βρίσκεται μεταξύ ενενήντα και θανάτου. Άλλοι σ’ αυτή την ηλικία δεν μπορούνε να πάνε από την κρεβατοκάμαρα στην τουαλέτα. Ο Λυκουρέζος είναι καλπάζων συνταγματάρχης. Τα βράδια βγαίνει στα μπιστρό του Κολωνακίου. Το χειμώνα πήγαινε στο Βοσκόπουλο. Έκανε ταξίδια. Βενετίες Μαλδίβες. Όταν έχεις νέα γυναίκα δίπλα σου, έχεις υποχρεώσεις.

ΤΗΝ κόβεις δηλαδή τη Καλογρίδη για να τη βγάζει το Σαββατόβραδο με Σπύρο Παπαδόπουλο και «Στην υγειά μας»; Με αλυσίδες να τη δέσεις, θα λυθεί σαν τον Κόπερφιλντ και θα βγει έξω. Να μιλήσουμε όμως σοβαρά. Μια χαρά ξηγιέται ο Αλέξανδρος. ‘Η μήπως υπήρχε περίπτωση να έβρισκε κάτι καλύτερο; Στην ηλικία του, μία τρελή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τι άλλο, να έκανε δηλαδή; Να δημιουργούσε σοβαρή σχέση στα 84; Με μία κυρία στα 70 και να πηγαίνουν μαζί στο Μέγαρο Μουσικής και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις; Που όλα τα παλτά μυρίζουνε ναφθαλίνη; Μόνο με μία τρελή δίπλα σου περνάς καλά. Ή μήπως τον κόβεις για κανένα κορόιδο να μην ξέρει τι κάνει; Κανονική γυναίκα να έχεις δίπλα σου, θα σε τρελάνει. Με μία τρελή, αντιθέτως, θα περάσεις καλά.

Αν ήτανε πατέρας σου ο Αλέξανδρος, απόλυτα ευχαριστημένος θα ήσουνα για την επιλογή του. Το κεφάλι σου ήσυχο θα είχες ότι είναι μία χαρά. Γυναίκα να είναι στα καλά της, δε γίνεται να βρεις. Δεν υπάρχει. Τρέλα με τρέλα όμως, έχει διαφορά. Όπως η χοληστερίνη. Υπάρχει η καλή, υπάρχει και η κακή. Φως φανάρι, ότι η τρέλα της Καλογρίδη είναι καλή. Δε σε ταλαιπωρεί. Σε ξεκουράζει. Κι όπως έχει πει ο Βίκτωρας Ουγκώ «οι πουτάνες κι οι τρελές έχουνε τις τύχες τις καλές».

ΚΙ από το Σεφέρη στον Οδυσσέα Ελύτη: «Άσμα ηρωικό και πένθιμο». Όχι, «για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», αλλά για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο οποίος, επίσης βρίσκεται στις Σπέτσες. Αν τελικά κάνει ο Αλέξης αυτό που φημολογείται και το οποίο δεν θα του το συγχωρήσω ποτέ. Στον επικείμενο ανασχηματισμό, να σφουγγαρίσει τον υπερήφανο Κουρουμπλή, Επειδή, όπως λένε οι κακοήθεις, όπου τον έβαλε τα έκανε μούτι και κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, λέει κουταμάρες. Μόνο κουταμάρες.

Είναι προφανές ότι ο ανυπέρβλητος Πάνος έχει πέσει θύμα συκοφαντίας. Τον ζηλεύουνε και θέλουνε το κακό του. Το πλήγμα όμως, αν τελικά μείνει εκτός κυβέρνησης θα είναι ανεπανόρθωτο. Ο Κουρουμπλής είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Ο Κουρουμπλής είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να το εγκαταλείψεις έγκαιρα. Με το που άρχισε το καράβι της Χαριλάου Τρικούπη να μπάζει νερά, πρώτος πήδηξε ο Κουρουμπλής. Κι ύστερα τα ποντίκια.

Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, με υψηλές επιδόσεις στο ζεϊμπέκικο, την είδε με τη μία τη δουλειά ότι ο Σύριζα πάει για μεγάλα ψάρια κι έκανε τη μεταγραφή. Έβλεπε μπροστά. Με συνέπεια αυτή η φαρμακόγλωσσα, η Χριστοφιλοπούλου, να του την πει στη Βουλή: «Ο Κουρουμπλής, όπως είδε φως και μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, έτσι είδε φως και μπήκε και στον Σύριζα». Επειδή ζηλεύει τη πολιτική οξυδέρκεια του.

Σχετικά ωστόσο με το πολιτικό του παρελθόν, έχει τοποθετηθεί ο ίδιος ο Παναγιώτης. Αυτός ο ανιδιοτελής ιδεολόγος. «Ένας απλός βουλευτής ήμουνα στο ΠΑΣΟΚ». Δεν ήταν υπουργός σαν τον Τζοχατζόπουλο για να του καταλογίσεις ευθύνες. Και του λόγου το αληθές αποδεικνύει το φτωχό και ταπεινό Ε9 του: Ακίνητα 19, αποθήκες 9, γκαράζ 4, αυτοκίνητα 3. Ψιλοπράματα.

ΑΝ καρατομηθεί ο Κουρουμπλής, κόβεται ο ρους της νεώτερης πολιτικής ιστορίας. Ο Αλέξης θα χάσει τον πλέον πιστό στρατιώτη. Και στη φωτιά να του πει να πέσει, ο Παναγιώτης δεν θα φέρει αντίρρηση. Όπως ακριβώς, το έχει τραγουδήσει η μέγιστη Μαρινέλλα, «για σένανε μπορώ να βγω να ζητιανέψω, κάθε ντροπή, ν’ αντέξω. Γιά σένανε μπορώ γυμνή να βγω στους δρόμους, αντίθετα στους νόμους και κάθε ιερό. Για σένανε μπορώ, τις φλέβες μου να σκίσω, το αίμα μου ν’ αφήσω να τρέξει σα νερό. Για σένανε μπορώ, φονιά να προσκυνήσω, λεπρό να τον φιλήσω. Για σένανε μπορώ πατρίδα να προδώσω, Χριστέ ντρέπομαι τόσο και όμως το μπορώ».

Ο γιγαντιαίος Κουρουμπλής όμως, δεν έμεινε στα λόγια. Όλα αυτά τα έκανε πράξη. Άντεξε όλες τις ντροπές. Ξεβρακώθηκε, ξεφτιλίστηκε να υπογράφει μνημόνια. Ζητιάνεψε προγράμματα διάσωσης. Προσκύνησε Μέρκελ και Σόιμπλε. Φίλησε σταυρωτά τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο. Πρόδωσε την πατρίδα, όταν συμφώνησε το «όχι» του δημοψηφίσματος, να γίνει «ναι». Τα πάντα έκανε, για να γίνει υπουργός. Καμιά αντίρρηση δεν έφερε. Σε τίποτα δεν είπε όχι. Αγόγγυστα, αβασάνιστα. Και χωρίς να ντρέπεται, όπως η Μαρινέλλα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ