Χθες εκβιασμός, σήμερα εξυγίανση

Χθες εκβιασμός, σήμερα εξυγίανση

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή το «πέναλτι», Πρίγιοβιτς, ανοίγει το φάκελλο διαιτησία: Πως παίζεται το παιχνίδι, πως μοιράζεται η τράπουλα και πως παίρνει το μήνυμα ο διαιτητής ποιος είναι ο δυνατός.

ΜΕ το καλημέρα, το πρώτο αίμα. Βουτιά ο Πρίγιοβιτς, άσπρη βούλα ο Κουτσιαύτης. Τι συνέβη στη Τούμπα; Επρόκειτο για διαιτητή-καμικάζι; Πρόκειται για κακό διαιτητή, που έκανε λάθη, υπέρ και εις βάρος των δύο ομάδων; Ο Κουτσιαύτης, μπήκε στο γήπεδο, για το πενήντα-πενήντα, αλλά στη κρίσιμη φάση δείλιασε κι έδωσε το ανύπαρκτο πέναλτι; Οι απαντήσεις στη Διαιτησία, ποτέ δεν είναι μονολεκτικές. Η διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι επιστήμη.

Ο ΤΙΤΛΟΣ στο έργο που παίζεται από την αρχή της περιόδου, είναι «χθες εκβιασμός, σήμερα εξυγίανση». Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η νέα κατάσταση στο ποδόσφαιρο, σχετικά με τη διαιτησία, είχε καθιερώσει το αφήγημα, «όλοι αδικούνται όλοι ευνοούνται». Αυτή ήταν η ερμηνεία γιά το πέναλτυ αλά-Παπουτσέλης του Βάτσιου, στο Λαμία-ΑΕΚ 0-1. Κι ακόμα χειρότερο μάλιστα αφού ούτε φάουλ έξω από τη περιοχή, δεν έγινε. Με το πρωτάθλημα να παίρνει σιγά-σιγά φωτιά, οι μάσκες έπεσαν. Οι δύο τέως σύμμαχοι για την εξυγίανση, έβγαλαν τα μαχαίρια. Ποντίκης-Κομίνης σημάδεψαν το περυσινό πρωτάθλημα και το τίναξαν, στον αέρα.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση. Αιφνιδίασε την ΑΕΚ κι έφερε για τον τελικό του κυπέλλου ξένο διαιτητή. Οι παλιές καραβάνες λέγανε, ότι το πρωτάθλημα κάθε χρόνο, δεν ξεκινάει όταν αρχίζουν τα ματς. Το πρωτάθλημα αρχίζει με την ανακοίνωση του πίνακα των διαιτητών. Η μάχη που δόθηκε ήταν πράγματι σκληρή. Κι ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κέρδισε, κατά κράτος: Μάνταλος, Καλογερόπουλος, Στυλιαράς, Αρετοπουλος, σφυρίζουν στα τρένα κι ο Βάτσιος στη Β Εθνική. Τέλος και ο Ποντίκης, ενώ έμειναν στον πίνακα των βοηθών, ο Κούλα Χασάν ( ΠΑΟΚ-Ατρόμητος) και Καλφόγλου ( ΠΑΣ Γιάννενα-ΠΑΟΚ). Το μόνο που κατάφερε η ΑΕΚ, ήταν να διασώσει τον Κομίνη. Και δεν είναι μόνο το συν-πλην που κάνει τη διαφορά, αλλά το μήνυμα, που λαμβάνει η πιάτσα, για το ποιος έχει το πάνω χέρι διαιτησία. Με δεδομένο ότι ο διαιτητής πάει πάντα με τον δυνατό.

ΝΑ γυρίσουμε λίγο πίσω. Όταν κυριαρχούσε, το αφήγημα της «εγκληματικής οργάνωσης». Ένα από τα κεφάλαια, αφορούσε το αδίκημα της εκβίασης. Με τους εισαγγελείς, να ασκούν, κακουργηματικές διώξεις. Ο εκβιασμός, είχε να κάνει με τις εκλογές της ΕΠΟ. Ότι, η «εγκληματική οργάνωση», εκβίαζε δήθεν, τους προέδρους, των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων: «Αν δεν ψηφίσεις εμάς, δεν θα αξιολογηθούν, διαιτητές της Ένωσής σου, στους πίνακες Α και Β Εθνικής». Όλα αυτά στη πορεία κατέπεσαν. Ιδού όμως, κατά πως έχει πει ο Κάρολος, η ιστορία, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

ΟΙ Ενώσεις της ΕΠΟ είναι 53 . Οι διαιτητές στον πίνακα της Σούπερλίγκ είναι 23. Πως έκανε τη «μοιρασιά» ο αδέκαστος Μέλο Περέιρα; Αυτός που εστάλη από την ΦΙΦΑ, σαν εγγυητής της ομαλότητας και της ισονομίας. Οι Ενώσεις όπως είπαμε είναι 53. Με τις 13 απ αυτές να ανήκουν στην αντιπολίτευση: Ηράκλειο, Πειραιάς, Δυτική Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κεφαλονιά Ιθάκη,Κορίνθια, Λακωνίας, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Χανιά.

ΠΟΣΟΥΣ διαιτητές έχουν στον πίνακα οι 13 αυτές Ενώσεις; Στα χαρτιά τέσσερις. Ο Πειραιάς τον Τσαμούρη, η Θεσπρωτία τον Κομίνη, η Εύβοια τον Λάμπρου και τα Τρίκαλα τον Γρατσάνη. Επί της ουσίας, όμως μόνο οι Τσαμούρης Γρατσάνης. Αν έμεινε στον πίνακα ο Κομίνης, δεν τον κράτησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας. Άλλος καθάρισε. Ο δε Λάμπρου, μπορεί να ανήκει στην ΕΠΣ Εύβοιας, αλλά αναφορά δίνει στον Τριτσώνη και η πιάτσα τον θεωρεί επιρροής-Γιαννάκη. Από τους 23 διαιτητές του πίνακα, οι 15 ανήκουν σε Ενώσεις επιρροής του χαλίφη του Βορρά ( Αργολίδα, Άρτα, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Καστοριά, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα Καστοριά και τρεις από τη Μακεδονία. Έξι από Ενώσεις του χαλίφη του Νότου και δύο στις Ενώσεις της αντιπολίτευσης.

ΑΠΟ τους εννιά διαιτητές που ανέβηκαν το καλοκαίρι στον πίνακα, μόνο Γρατσάνης των Τρικάλων, ανήκει σε Ένωση της αντιπολίτευσης. Και θεωρητικά, ο Λάμπρου της Εύβοιας. Οι άλλοι επτά είναι «κυβερνητικοί»: Βρέσκος (Ημαθίας), Γκορτσίλας (Μακεδονίας), Κοτσάνης (Δράμας), Μανούχος (Αργολίδας) Τάσης (Ηπείρου) Φωτιαδης (Καστοριάς). Φωτιάς (Πέλλας). Κι η απορία είναι εύλογη; Πόσα παιχνίδια Β Εθνικής είδε ο Περέιρα κι αξιολόγησε, ποιοί διαιτητές πρέπει να προαχθούν; Η μήπως πήρε το γράμμα; Η απάντηση είναι προφανής. Από τις πέντε Ενώσεις της Πελοποννήσου έχουν διαιτητή στη Σούπερλίγκ η Αργολίδα και η Αρκαδία που ψηφίζουν Γραμμένο. Ηλεία, Κορίνθια, Λακωνία, που ανήκουν, στην αντιπολίτευση, όχι. Η ΕΠΣ Μακεδονίας, έχει τρεις. Η Αθήνα (ΑΕΚ) έχει δύο κι ο Πειραιάς έναν. Η Κρήτη με τρεις Ενώσεις στην αντιπολίτευση, ούτε έναν. Αυτό που χθες κατάγγελλαν ως εκβιασμό, σήμερα αποκαλείται εξυγίανση.

ΚΑΙ δεν υπάρχει κανείς, που να βυζαίνει το δάχτυλο και να πιστεύει ότι ο Περέιρα μοίρασε κατ αυτό το τρόπο τη τράπουλα τυχαία και συμπτωματικά. Για αξιοκρατικά, θα γελάει ο κόσμος. Είναι προφανές, ότι ο Πορτογάλλος, μαζί με τον παχυλό μισθό παίρνει και χαρτάκι. Η πραγματικότητα λοιπόν που διαμορφώνεται δίνει στον διαιτητή να καταλάβει, ποιος έχει το πάνω χέρι. Η Κουτσιαύτης είναι της Ένωσης Άρτας. Πρόεδρος ο Θανάσης Τρομπούκης. Που είχε τοποθετηθεί για τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία: «Όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα, να μην γίνονται θεατές θεάτρου με ηθοποιούς που κερδίζουν τα παιχνίδια στα χαρτιά».

Ο Κουτσιαύτης δεν μπήκε στο γήπεδο να παίξει έδρα. Με το ματς στο 0-0, όμως με το που έκανε τη βουτιά ο Πρίγιοβιτς, έδειξε την άσπρη βούλα. Επειδή όπως είπαμε, στην αρχή, του έχουν δώσει να καταλάβει, ποιος είναι ο δυνατός. Επειδή αυτό που χθες θεωρείτο (κι από δικαστικούς λειτουργούς μάλιστα), εκβιασμός, σήμερα αποκαλείται εξυγίανση.

Στη μουσική επιλογή, Bob Dylan- Forever Young.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ