Σημασία έχει η πρόκριση

Σημασία έχει η πρόκριση

Αν και έπαιξε με τη φωτιά, εντούτοις τα κατάφερε. Η ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια δηλώνει παρόν στη γιορτή. Δεν έχει σημασία τι θα πετύχει στους ομίλους. Η αλήθεια είναι ότι για φέτος πέτυχε το στόχο της φθάνοντας, πιθανότατα, στο αγωνιστικό ταβάνι της παρούσας ομάδας.

Χθες λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ το όνειρο πήρε σάρκα και οστά. Η ΑΕΚ είναι πλέον και με τη βούλα στους ομίλους του φετινού Champions League. Η υπέρβαση που ήθελαν όλοι στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο είναι πραγματικότητα. Μπορεί το τελευταίο εμπόδιο να μην ήταν το υψηλότερο, η Βίντι ήταν σαφέστατα χειρότερη ομάδα από την Ένωση, όμως για να φθάσει μέχρι εκεί πέταξε έξω έναν αντίπαλο με πολλή συχνή παρουσία στη διοργάνωση, με καλύτερο ρόστερ και μεγαλύτερο όνομα από αυτήν, την περίφημη Σέλτικ. Το χθεσινό ματς δεν προσφερόταν για καρδιακούς, όπως συμβαίνει άλλωστε με σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της στα προκριματικά, όμως έστω και έτσι πέτυχε αυτό που ήθελε.

Το ένα κομμάτι, αυτό που αφορά την δεδομένη επιτυχία της εισόδου στους χρυσοφόρους ομίλους, δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο νόημα να αναλυθεί περαιτέρω. Η περυσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας θα βάλει το λιγότερο 15 εκατομμύρια στα ταμεία της, θα ανέβει οικονομικό επίπεδο όπως και το πρεστίζ του συλλόγου. Το έτερο όμως κομμάτι, αυτό που έχει να κάνει με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το προσεγγίσει κανείς. Το πως εμφανίστηκαν οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη κυρίως στη ρεβάνς είναι ένα θέμα. Το γεγονός ότι ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε, βάση πάγκου, τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του επίσης.

Οι ελλείψεις φωνάζουν από μακριά, το ίδιο και η απουσία βάθους και λύσεων στο ρόστερ. Οι παίκτες που έφυγαν, Αραούχο, Χριστοδουλόπουλος και Βράνιες, δεν αντικαταστάθηκαν επαρκώς ή πιο σωστά δεν έχουν ακόμα μπει απόλυτα στο rotation οι αντικαταστάτες τους. Η χρονιά δεν βγαίνει με τόσο μικρό κορμό. Οι εποχές που μπορούσες να κρατήσεις πολλά καρπούζια με δεκατρείς, άντε δεκατέσσερις, ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής έχουν παρέλθει. Στη σημερινή εποχή με τους αγώνες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο χρειάζεσαι το λιγότερο δεκαοχτώ ετοιμοπόλεμους, εκτός από δύο- τρία συμπληρώματα.

Τι θέλει επομένως η ΑΕΚ στο παραπέντε των μεταγραφών για να αποκτήσει μια σχετική πληρότητα; Πρωτίστως ενίσχυση στα χαφ. Με μοναδικό αξιόπιστο αμυντικό χαφ τον Σιμόες δεν πας μακριά. Στις θέσεις του κέντρου θέλει οπωσδήποτε δύο παίκτες. Από τη στιγμή, που Μοράν και Αϊντάρεβιτς δεν υπολογίζονται, ο Άλεφ δεν είναι αυτό ακριβώς που περίμενε ο Ουζουνίδης η μεταγραφική ενίσχυση μοιάζει και είναι επιτακτική. Σε δεύτερο πλάνο χρειάζεται και μια ακόμη λύση στα πλάγια της επίθεσης.

Ο Μπογιέ, που αποκτήθηκε ως αντί- Λάζαρος, δεν έχει μπει μέχρι τώρα στην ομάδα και με δεδομένο ότι κουβαλάει και ένα πρόβλημα τραυματισμού, η απόκτηση ενός ακόμα ακραίου επιθετικού είναι απαραίτητη. Από τα ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι ιθύνοντες της Ένωσης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Να πάρουν δηλαδή, ένα αμυντικό χαφ αξίας, έναν ακραίο επιθετικό ποιότητας και να επιστρέψει ο Κονέ που λογικά θα μείνει ελεύθερος από την Ουντινέζε. Αν γίνουν αυτά το ρόστερ θα γεμίσει αρκετά ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ λίγο και στον προπονητή. Κατά τη γνώμη μου χθες βρέθηκε μάλλον σε ένα μέτριο βράδυ. Η απόφαση του να αντικαταστήσει μαζί Μάνταλο και Λιβάγια στο τέλος ήταν μεγάλου ρίσκου. Πραγματικά δεν ξέρω αν οι Ούγγροι πετύχαιναν γκολ και έστελναν το ματς στην ημίωρη παράταση πως αυτή η δεκάδα παικτών που τελείωσε το ενενηντάλεπτο, λόγω της ανόητης αποβολής του Λόπες, θα μπορούσε να αναζητήσει το τέρμα της πρόκρισης στον έξτρα χρόνο. Όμως οι προπονητές γι΄αυτό πληρώνονται, για να παίρνουν δύσκολες και επικίνδυνες αποφάσεις. Άλλες φορές τις καρπώνονται, άλλες φορές τις λούζονται. Όπως και να έχει το ξεκίνημα του Έλληνα κόουτς είναι εξαιρετικό. Το να διαδεχθείς έναν συνάδελφο σου που πήρε με την ομάδα πρωτάθλημα μετά από εικοσιτέσσερα χρόνια και μέσα σε λίγους μήνες να πετύχεις κάτι εξίσου, για να μην πω μεγαλύτερο, επίτευγμα δεν είναι ότι πιο σύνηθες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ