Και Αεκτζής και επαγγελματίας

Και Αεκτζής και επαγγελματίας

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Τον κύκλο του, σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που έκλεισε. Το ποδόσφαιρο που παίξανε ΑΕΚ- Ολυμπιακός και το ποδόσφαιρο που τον ξεπέρασε.

ΕΚΛΕΙΣΕ το κεφάλαιο Ντούσαν Μπάγιεβιτς γιά την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο. Με τη στοχευμένη παραίτηση (η, «παραίτηση» δεν έχει σημασία) αμμέσως μετά τη πρόκριση στους ομίλους, του Τσάμπιονς Λιγκ. Σαράντα ένα, χρόνια μετά την έλευσή του, το καλοκαίρι του 1977 σαν ποδοσφαιριστής. Όταν στην Ελλάδα ήταν πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στην ( ενιαία ακόμα) Γιουγκοσλαβία, ο (αγαπημένος του) Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του έντονη, καθοριστική και ταραχώδης. Αυτός ήταν, που έφτιαξε τη καλύτερη, ΑΕΚ όλων των εποχών. Αυτός ήταν, που έχτισε την ερυθρόλευκη αυτοκρατορία, στα χρόνια της δυναστείας τοτ Ολυμπιακού, από το 1996 και μετά. Του καταλογίζουν, ότι πάντα έπαιζε με αβάντα: Γιδόπουλος-Μελισσανίδης στην ΑΕΚ, Σωκράτης Κόκκαλης, στον Ολυμπιακό. Οι ομάδες του Μπάγιεβιτς, έπαιζαν μπάλα. Τη δεκατία του, 80 όταν το ματς τελείωνε και δεν έμπαινε γκολ, οι προπονητές, κατέβαζαν στην αντίπαλη περιοχη, τον σέντερ μπακ και το γύριζαν, στις γιόμες. Η ΑΕΚ του Μπάγιεβιτς και στις καθυστερήσεις, έπαιζε με τη μπάλλα κάτω.

ΔΕΝ είχε πρόβλημα να πατάει σε δύο βάρκες: Και του ΑΕΚτζή και του επαγγελματία προπονητή. Τα συνδίασε και τα δύο με συνέπεια. Χωρίς, να υποκρίνεται. Δεν είχε πρόβλημα, να επιστρέψει στην ΑΕΚ, υπό τον Μάκη Ψωμιάδη και υπό τον Σταύρο Αδαμίδη. Κοινό ήταν το μυστικό ότι τελευταία, δεν είχε καμιά αρμοδιότητα κι ο ρόλος του, ήταν διακοσμητικός. Φεύγοντας ο Γκουστάβο Πογιέτ, είχε ερωτηθεί γιά τη συνεργασία του με τον Μπάγιεβιτς: «Δεν ήταν καλή, δεν ήταν κακή. Δεν υπήρξε συνεργασία».

ΠΕΡΥΣΙ τον Φεβρουάριο, είχα γράψει ένα κομμάτι σχετικά με την αδρανοποίηση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Εχοντας δεχθεί μάλιστα έντονες αντιδράσεις. Θα μπορούσε να γραφτεί και σήμερα 19 μήνες μετα:

«ΑΓΑΠΗ, λατρεία, μίσος, αδιαφορία… the end. To καλοκαίρι του 2013 η ΑΕΚ κάνει restart. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς επανέρχεται κι αναλαμβάνει διευθυντής στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Σήμερα, τρισήμιση χρόνια οι αρμοδιότητές του, σαν εκτελεστικός διευθυντής, περιορίζονται στο να κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα. Για σαράντα χρόνια ο πρίγκιπας του Νερέτβα, ήταν για την ΑΕΚ σημείο αναφοράς. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Σήμερα ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς ούτε να διχάσει δεν μπορεί. Μια διαδρομή που αρχίζει και τελειώνει σε κιτρινόμαυρο φόντο, αλλά περιέχει όλα τα ποδοσφαιρικά χρώματα της ίριδος:

-Ιούνιος του 1977: O ο θείος Λουκάς (Μπάρλος) ο πατριάρχης της ΑΕΚ, φέρνει από την Βελέζ, τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ψηλός, αρχοντικός, στα τέσσερα χρόνια μέχρι το 1981, καταφέρνει να γίνει σημείο αναφοράς για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Οι αριθμοί, 65 γκολ σε 106 παιχνίδια μιλάνε από μόνοι τους.

-Καλοκαίρι του 1998: O Μπάγιεβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ σαν προπονητής. Πρόεδρος (μπροστινός, του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου) ο Στράτος Γιδόπουλος. Με τον Ζήτα να είχε κλείσει τον Μπάγιεβιτς πριν πάρει την απόφαση να αποχωρήσει.

Πρωτάθλημα με τη μία (ύστερα από δέκα χρόνια) για την ΑΕΚ στο ιστορικό πλέον παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, κόντρα στον Ολυμπιακό με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου. Στα οκτώ χρόνια μέχρι το 1996 η ΑΕΚ κερδίζει τίτλους, αλλάζει επίπεδο και στέκεται ισότιμα απέναντι σε Παναθηναϊκό Ολυμπιακό. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς που είχε αγαπηθεί σαν ποδοσφαιριστής έχει γίνει αντικείμενο ύψιστης λατρείας.

-Ιούνιος 1996: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός κάνει γνωστή την έναρξη της συνεργασίας με τον Ντούσαν Μπαγιεβιτς. Ο Πρίγκηπας γιά την Οριτζινάλ, αλλά και για ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου της ΑΕΚ, μετατρέπεται σε Βάτραχο.Όπως και στους μεγάλους έρωτες, η αγάπη μετατρέπεται σε μίσος. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά.

Λεπτομέρεια: Στο πρώτο παιχνίδι που επέστρεψε ο Μπάγιεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια,13 Ιανουαρίου 1997, του είπαν από τον Ολυμπιακό, ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να μην φορέσει τη φόρμα, αλλά να πάει στο γήπεδο με κοστούμι. Ο Μπάγιεβιτς διαφώνησε και φόρεσε την ερυθρόλευκη φόρμα.

-Στις 10 Νοεμβρίου 1999, λύνεται η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Την 1η Ιανουαρίου 2000 πιάνει δουλειά στον ΠΑΟΚ του Μπατατούδη. Λεπτομέρεια: Η δυσαρέσκεια του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, που τον είχε εξοφλήσει μέχρι το τέλος της σέζον, δεν περίμενε, οτι σε σαράντα μέρες, θα τον έβρισκε μπροστά του σαν αντίπαλο.

-Μάιος του 2002: O Μάκης Ψωμιάδης φέρνει τον Μπάγιεβιτς στην ΑΕΚ. Ηταν ο μοναδικός ίσως, που θα μπορούσε να το κάνει, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ηταν ο μόνος, που μπορούσε να κρατήσει τον Χατζηχρήστο και τους λοιπούς Οριτζιναλίστες, σούζα σαν τον πελαργό στο ένα πόδι. Τον Ιανουάριο του 2003 ο Ψωμιάδης τη πατάει στο επεισόδιο με τον Ντέμη Νικολαίδη και φεύγει άρων-άρων από την ΑΕΚ. Αναλαμβάνουν Στάθης-Γρανίτσας. Οι Οργανωμένοι κάνουν τη ζωή του Μπάγιεβιτς κόλαση. Γράμμα με σφαίρα στο σπίτι του και τον ίδιο να δηλώνει «αν πειράξουν κάποιον από την οικογένειά μου, θα σκοτώσω πρώτα τον αρχηγό τους κι ύστερα αυτόν που το έκανε». Αντέχει ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2004 υποβάλλει τη παραίτησή του.

-Νοέμβριος 2008: Τρίτη επιστροφή σαν προπονητής, στην μετά-Ντέμη εποχή, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Δώνη. Τον παρουσιάζει ο Τάκης Κανελλοπουλος και στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Σταύρο Αδαμίδη. Στη πρώτη συνέντευξη-Τύπου, ζητάει δημόσια συγνώμη, αλλά η Οριτζινάλ δεν ψήνεται με τίποτα. Τον Αύγουστο του 2010 πέφτει θύμα επίθεσης, μετά από ματς με τη Καλλιθέα στο Ελ Πάσο. Τον Σεπτέμβριο παραιτείται.

-Καλοκαίρι του 2013: Επιστρέφει μαζί με τον Δημήτρη Μελισανίδη σαν διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τα χρόνια στη Γ’ και Β’ Εθνική ήταν (για όλους στην ΑΕΚ) εύκολα. Η περυσινή σεζόν του » ήρθαμε»,ολοκληρώνεται θριαμβευτικά με το 2-1 επί του Ολυμπιακού στον Τελικό του Κυπέλλου. Η σεζόν 2016-17 ξεκινάει με ζόρια. Ο Μπάγιεβιτς (ασκώντας τις αρμοδιότητές του) μιλάει με τον Μοντανιέ. Ο Γάλλος έρχεται στην Αθήνα, αλλά το ντιλ δεν προχωράει.

Οι μέρες περνάνε, η ΑΕΚ δεν βρίσκει προπονητή κι ο Μπάγιεβιτς,εισηγείται και χρεώνεται το φιάσκο-Κετσπαγια. Σαν διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, δεν έχει γνώμη και άποψη, να προστατεύσει την ΠΑΕ, από τις μεταγραφές-φιάσκο, Λέσκοτ-Αλμέιδα. Δεν έχει καμιά ανάμειξη στην επιλογή-Μοράις, που ήταν 100/100 του Δ.Μελισσανίδη. Δεν έχει καμιά συμμετοχή, στην επιλογή-Χιμένεθ και πολύ περισσότερο στη μεταγραφή του Αραούχο. Είναι προφανές, ότι το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει.

ΤΟ θέμα δεν έχει να κάνει με την ΑΕΚ. Έχει να κάνει με τον Μπάγιεβιτς. Αν θα συνεχίζει να αποδέχεται, αυτόν τον 100% διακοσμητικό ρόλο. Του εκτελεστικού διευθυντή, άνευ χαρτοφυλακίου. Κυριολεκτικά, σαράντα χρόνια τώρα, από το 1977, ήταν για την ΑΕΚ σημείο αναφοράς. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Σαράντα χρόνια τώρα, προκαλούσε έντονα συναισθήματα:Αγάπης, ή, μίσους. Ποτέ δεν τον ένοιαξε η γνώμη των άλλων: Όταν ο Λούβαρης του πρότεινε να μη φορέσει τη φόρμα του Ολυμπιακού στην επιστροφή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, αδιαφόρησε. Δεν τον επηρέασαν ποτέ, τα εμετικά πανό της Ορίτζιναλ. Έβρισε τον Τάκη Κανελλόπουλο το 2009, αντιπρόεδρο τότε της ΑΕΚ.

Παρέμεινε αγέρωχος, ακόμη κι όταν τον χτυπούσαν στην Καλλιθέα. Ποτέ δεν έκανε πίσω. Ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι. Περίμενε, τον φίλο του να έρθει να αναλάβει την ΑΕΚ. Κι όταν ήρθε, στάθηκε δίπλα του. Δέχτηκε να του διώξει το Δέλλα, τον οποίο στήριζε. Δέχτηκε να κάνει στην άκρη. Έφτασε να έχει μόνη αρμοδιότητα να κόβει βασιλόπιτες. Κάποιες αποδοκιμασίες αραιά και που από το πέταλο, ούτε που τον ακουμπάνε. Η Οριτζινάλ έχει ξεθυμάνει. Το μίσος έχει αφήσει τη θέση του αδιαφορία. Κι αυτό ίσως είναι ακόμα χειρότερο. Ο Μπάγιεβιτς, ούτε να διχάσει δεν μπορεί πλέον».

Στη μουσική επιλογή, Gary B.B. Coleman- Τhe Sky is Crying

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ