ΠΑΟΚ για υψηλές «πτήσεις»!

ΠΑΟΚ για υψηλές «πτήσεις»!

Ο Δικέφαλος δείχνει να είναι ακόμη πιο δυνατός φέτος με περισσότερες ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις

Τώρα που έχουν τελειώσει οι μεταγραφές μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα ότι η δομή του φετινού ΠΑΟΚ είναι σαφώς πιο ορθολογική από πέρυσι και η ομάδα φαίνεται να είναι ακόμη πιο δυνατή και με πιο γεμάτο ρόστερ. Αυτά βέβαια από μόνα τους δεν αρκούν για να έρθουν οι επιτυχίες. Αλλά η ομάδα έχει τον ίδιο προπονητή με πέρυσι (Ράζβαν Λουτσέσκου), έχει τον ίδιο βασικό κορμό και την ίδια φιλοσοφία και αυτά αποτελούν την καλύτερη βάση.

Τα πρώτα δείγματα μέσα στο γήπεδο ήταν θετικά και παρότι ο Δικέφαλος δεν κατάφερε τελικά να μπει στους ομίλους του Champions League (αποκλείστηκε από την Μπενφίκα), η πρόκρισή του έως τα play-offs του θεσμού (αποκλείοντας ομάδες που πέρυσι ήταν στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης όπως η Βασιλεία και η Σπαρτάκ Μόσχας), έδειξε ότι είναι ομάδα που ανήκει εκεί: στο Champions League.

Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία στους ομίλους του Europa League (θα έχει αντιπάλους τις Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Βίντι) και στόχος είναι να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί στο θεσμό (σίγουρα πέρα από τους ομίλους).

Στην Ελλάδα οι στόχοι είναι δεδομένοι: θέλει και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Και στους δύο θεσμούς βασικοί αντίπαλοι θα είναι η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός (ο οποίος φέτος δείχνει σαφώς πιο δυνατός από πέρυσι).

Και οι τρεις θα έχουν σίγουρα και ευρωπαϊκά ματς (έξι η κάθε ομάδα) έως τον Δεκέμβριο (κάποιοι μπορεί να συνεχίσουν και παρά πέρα), άρα θα δοκιμαστούν και οι αντοχές του βάθους του ρόστερ που διαθέτει κάθε ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος μεγαλύτερο βάθος από άλλα χρόνια. Έκανε έξι μεταγραφές (Χατσερίντι, Τόσκα, Βέρνμπλουμ, Λέο Ζαμπά, Ακπόμ και Καρέλη), ενώ δύο παίκτες επέστρεψαν από δανεισμούς (Κίτσιου και Ουάρντα) και όλοι προστέθηκαν στους 17 παίκτες που έμειναν από πέρυσι. Σε αυτούς δεν υπολογίζω τους 2-3 πιτσιρικάδες από την Κ20 του Δικέφαλου που κάνουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα (πχ Λύρατζης, Μπαλογιάννης κτλ).

Ο Λουτσέσκου αμέσως μετά το τέλος της περσινής σεζόν είχε δηλώσει ότι θέλει ένα ρόστερ με 21-22 παίκτες συν τους τερματοφύλακες (και επιπλέον κάποιους μικρούς που θα ανεβαίνουν στην πρώτη ομάδα από τους νέους) και το πέτυχε ακριβώς!

Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει 21 παίκτες στην πρώτη ομάδα συν τέσσερις τερματοφύλακες και ορισμένους μικρούς που μπολιάζονται δίπλα στους μεγάλους.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Πασχαλάκης, Ρέι, Γλύκος, Σιαμπάνης

Ο Πασχαλάκης ξεκίνησε και φέτος βασικός. Ο Ρέι περιμένει την ευκαιρία του και λογικά θα πάρει κάποια ματς μέσα στη χρονιά (σε πρώτη φάση ίσως στο Κύπελλο). Ο Γλύκος παραμένει στην ομάδα αλλά είναι πίσω στις επιλογές, ενώ ο Σιαμπάνης επίσης περιμένει ευκαιρίες και θεωρείται ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ελλάδα στην ηλικία του (είναι γεννημένος το 1999).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Βαρέλα, Κρέσπο, Χατσερίντι, Μαλεζάς, Μάτος, Βιεϊρίνια, Κίτσιου, Τόσκα

Ο ΠΑΟΚ χρειάζονταν έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό και έναν αριστερό μπακ και τους πήρε. Δίπλα στους Βαρέλα, Κρέσπο και Μαλεζά προστέθηκε ο Χατσερίντι. Πολλοί θεώρησαν ότι ήταν κακή μεταγραφή. Του λείπει η ταχύτητα αλλά έχει τεράστια εμπειρία και όποτε κλήθηκε να παίζει καλός. Προσωπικά δε με έχει ενθουσιάσει, αλλά δεν μπορεί να είναι κακός ένας παίκτης που ήταν βασικός στην Ντιναμό Κιέβου μέχρι πριν λίγους μήνες και έχει 50+ ματς στην εθνική Ουκρανίας και ακόμη περισσότερα σε Champions League και Europa League… Στους πλάγιους μπακ προστέθηκαν ο Κίτσιου πίσω από τον Μάτος δεξιά και ο Τόσκα (ακόμη δεν τον έχουμε δει, αλλά είναι διεθνής Ρουμάνος) πίσω από τον Βιεϊρίνια. Με την προσθήκη του Τόσκα ίσως δούμε τον Βιεϊρίνια να παίζει και στις πτέρυγες τις επίθεσης σε κάποια ματς. Με την πρώτη ομάδα προπονούνται οι νεαροί Λευτέρη Λύρατζης (δεξί μπακ) και ο Κώστας Μπαλογιάννης (αυτός ήταν χαφ, αλλά ο Λουτσέσκου τον έβαζε σε όλη την προετοιμασία να παίζει αριστερό μπακ).

ΧΑΦ

Μαουρίσιο, Κάνιας, Σάκχοφ, Βέρνμπλουμ

Ο ΠΑΟΚ χρειάζονταν από πέρυσι έναν πιο δυναμικό χαφ, ο οποίος να μπορεί να πατάει και στην αντίπαλη περιοχή και να μπορεί να σκοράρει κιόλας. Αυτά ελπίζει να τα βρήκε στον Πόντους Βέρνμπλουμ, ο οποίος ήταν το μεγάλο σίριαλ του καλοκαιριού για τον Δικέφαλο. Άργησε να έρθει γι’ αυτό δεν ήταν έως τώρα έτοιμος, αλλά ο Λουτσέσκου ελπίζει να τον έχει στη διάθεσή του μετά τη διακοπή.

Ο Σουηδός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους άλλους τρεις κεντρικούς χαφ της ομάδας, τους Μαουρίσιο, Κάνιας και Σάκχοφ. Ο ΠΑΟΚ παίζει με δύο χαφ, οπότε οι τέσσερις θα μοιραστούν το βάρος του κεντρικού άξονα της ομάδας.

Στα ματς με την Μπενφίκα φάνηκε ότι ο Δικέφαλος έχει πρόβλημα με την ταχύτητα των αντίπαλων χαφ. Συνολικά πάντως (και χωρίς να έχει μπει ακόμη ο Βέρνμπλουμ) ο ΠΑΟΚ έχει τον τρόπο να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο και να επιβάλει τον ρυθμό του και η ποιότητα των τεσσάρων χαφ του είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Στον φετινό ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου έκρινε ότι δε θα έβρισκαν χρόνο ο Χαρίσης και ο Μουλέν και έτσι έφυγαν δανεικοί.

ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Πέλκας, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Λημνιός, Ουάρντα, Λέο Ζαμπά

Ο ΠΑΟΚ έχει έξι παίκτες για τις τρεις θέσεις πίσω από τον σέντερ φορ, ενώ υπό προϋποθέσεις σε αυτές μπορούν να παίξουν ακόμη ο Καρέλης και ο Ακπόμ.

Ο Πέλκας είναι η βασική επιλογή ως 10άρι, ενώ εκεί παίζει ακόμη ο Ελ Καντουρί και ο Μπίσεσβαρ.

Οι δύο τελευταίοι (Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ) παίζουν περισσότερα αριστερά, σε μια θέση που χρησιμοποιείται πολύ και ο Ουάρντα (που επέστρεψε από τον δανεισμό του στον Ατρόμητο). Δεξιά είναι ο Λημνιός και ο Λέο Ζαμπά, αλλά και οι δύο μπορούν να παίξουν και αριστερά ανάλογα με τον αντίπαλο και τις επιλογές του Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος έκρινε ότι ο Πέδρο Ενρίκε δεν αρκούσε για τις πτέρυγες και συναίνεσε να πάει δανεικός στην Αστάνα. Σε σχέση με πέρυσι θα λείψει η συνέπεια του Τζάλμα (που έκανε πολύ καλή χρονιά) που έφυγε για την Τουρκία και οι εκλάμψεις του συνολικά μέτριοι (την περσινή σεζόν) Μακ, ο οποίος επέστρεψε στη Ζενίτ, αλλά ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι έχει περισσότερες λύσεις για τα άκρα. Ωστόσο θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν καλύτερα μέσα στη φιλοσοφία και το πλάνο του Λουτσέσκου.

Ο Λημνιός και ο Ελ Καντουρί δείχνουν πολύ βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι και ο Ουάρντα μπορεί να ανακατέψει οποιαδήποτε άμυνα, αλλά έχει θεματάκια στην ανασταλτική λειτουργεία. Το ίδιο πρόβλημα έχει και ο Λέο Ζαμπά, ο οποίος στα 20 του θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν έρθει στην Ελλάδα.

ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ

Πρίγιοβιτς, Ακπόμ, Καρέλης

Ο ΠΑΟΚ έδωσε δανεικό τον Κουλούρη στον Ατρόμητο για να πάρει παιχνίδια (και έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη σεζόν) και πήρε δύο καλούς παίκτες (Ακπόμ και Καρέλη), οι οποίοι αποτελούν στοιχήματα για να πλαισιώσουν τον Πρίγιοβιτς.

Ο Σέρβος παραμένει το βαρύ πυροβολικό της ομάδας. Πέρυσι είχε 27 γκολ σε 39 ματς, φέτος έχει ήδη πέντε τέρματα σε 8 αγώνες. Ο Δικέφαλος αρνήθηκε υψηλές προτάσεις (στα 7 εκ. ευρώ) από Γαλλία και Πορτογαλία για να τον παραχωρήσει γιατί τον θέλει για να πετύχει τους στόχους του.

Η επίθεση του ΠΑΟΚ ενισχύθηκε σημαντικά και με τον Τσούμπα Ακπόμ και τον Νίκο Καρέλη. Ο Άγγλος είναι προϊόν των Ακαδημιών της Άρσεναλ και στα 23 του θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του.

Ο Έλληνας Διεθνής επιθετικός στα 26 του θέλει να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε και έμεινε 10 μήνες εκτός δράση το 2017. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και αν δείξει ότι μπορεί να προσφέρει ότι παλαιότερα, τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να τον αποκτήσει του χρόνου από την Γκενκ (φέτος ήρθε δανεικός) πληρώνοντας 1,5 εκ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ