Τα 25+ εκατομμύρια στο μούσκιο

Τα 25+ εκατομμύρια στο μούσκιο

Οι μη μεταγραφές της ΑΕΚ ολοκληρώθηκαν και μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ελεύθερους. Κι ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το αφήγημα, ότι ο Ολυμπιακός γιγαντώθηκε με τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΗΤΑΝ γνωστό και δεδομένο. Ούτε από το πανέρι των ελεύθερων ποδοσφαιριστών, (τελευταία προθεσμία η Παρασκευή 14/9) θα προέκυπτε κάποια μεταγραφή για την ΑΕΚ. Έστω ένα συμβόλαιο, στα δύο τρία κατοστάρικα για τα μάτια του κόσμου. Έστω μία δήθεν προσπάθεια, «ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε».

ΤΙΠΟΤΑ. Οι μη μεταγραφές, μετά τη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν θέμα επιλογής. Όχι συγκυριών. «Δεν μας έκατσε η μία περίπτωση, στράβωσε η άλλη». Και γιατί να πάρει, παίκτες όμως; Έταξε κανείς μεταγραφές στους ΑΕΚτζήδες και αθέτησε το λόγο του; Επειδή κάποια στιγμή είπε ο Μαρίνος, «πάμε να πάρουμε δυο παίκτες»; Όπως έχει πει κι ο Ουίλιαμ Σέξπηρ, «άλλο τι λέμε κι άλλο τι κάνουμε». Το μοναστήρι να είναι καλά. Και με το Κλωναρίδη, γίνεται η δουλειά. Ο Γενάρης άλλωστε, είναι κοντά. Σε τρεις μήνες και κάτι ψιλά, είναι τα Χριστούγεννα. Και τα χειμερινά ψώνια στις μεταγραφές. Τίποτα Μασούντ, τίποτα Μοράν, όλο και κάτι θα βρεθεί. Και γιατί να βιαστούνε; Πριν ακόμα πάρουνε τα 25 από την ΟΥΕΦΑ να τρέξουνε να τα χαλάσουνε;

ΚΑΙ στη τελική, από που κι ως που, αυτή η μανία, αυτή η ψύχωση, κάποιων, με τις μεταγραφές; Επειδή θα μπούνε στο μαγαζί τα 25+ εκατομμύρια; Που το είδανε γραμμένο, ότι αυτά τα λεφτά ντε και καλά πρέπει να ξοδευτούνε σε μεταγραφές. Ιδρώσανε δηλαδή, τα παλικάρια, ο Γαλανόπουλος, Λαμπρόπουλος κι ο Μπακάκης, για να κονομήσουν οι καινούργιοι; Κρίμα κι άδικο θα ήτανε. Και αντιδεοντολογικό. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να παίξουνε, αυτοί που φτάσανε την ομάδας μέχρι εδώ.
Από που κι ως που, ο κόσμος της ΑΕΚ, μπορεί να έχει απαιτήσεις για μεταγραφές; Να μουρμουράει και να γκρινιάζει. Με την ομάδα πρωταθλήτρια, ύστερα από είκοσι τόσα χρόνια και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, πόσοι πήγανε στο γήπεδο στη πρεμιέρα με τα Γιάννενα; Ούτε οκτώ χιλιάδες νοματαίοι. Μόλις και μετά βίας 7.504 εισιτήρια. Όταν ο Ολυμπιακός με τα Γιάννενα είχε 19.676. Κι ο ΠΑΟΚ στη πρεμιέρα με τον Αστέρα 16.265. Όταν είσαι αραχτός σπίτι σου, δεν πατάς το πόδι σου στο γήπεδο, θέλεις και μεταγραφές;

ΝΑ μιλήσουμε σοβαρά. Ουδείς μπορεί να υποχρεώσει κανέναν. Ο καθαείς που είναι αφεντικό στο μαγαζί του, κάνει ότι γουστάρει. Αυτό που ενοχλεί είναι το παραμύθι. Το ποίημα. Το σότο. Ότι ο Ολυμπιακός ήτανε τόσα χρόνια κυρίαρχος, επειδή, είχε εξασφαλισμένα τα 25+ του Τσάμπιονς Λιγκ. Πως να τον παλέψουνε, οι άλλοι οι φουκαράδες με τα φραγκοδίφραγκα. Ο Ολυμπιακός να έχει πυρηνικά και οι άλλοι να πολεμάνε με σφεντόνες. ( Όταν στα εννιά χρόνια που είναι ο Μαρινάκης, ο Ολυμπιακό, έπαιξε στους ομίλους τα έξι). Απάνω σ αυτό το (όπως αποδείχθηκε) παραμύθι, είχε στηθεί το αφήγημα ότι η κυριαρχία του Ολυμπιακού, είχε οικοδομηθεί πάνω στα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Και μόνο.

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή όμως έρχεται και η ώρα της αλήθειας: Τρίτος ο Ολυμπιακός, τέρμα τα φράγκα της ΟΥΕΦΑ. Πριν φτάσουμε στα εφετινά, να δούμε τι έγινε πριν ένα χρόνο: Τι μεταγραφές, έκανε πέρυσι ο Ολυμπιακός, για να διεκδικήσει τη πρόκριση στους ομίλους και τι μεταγραφές, έκανε εφέτος η ΑΕΚ; Η διαφορά, η μέρα με τη νύχτα. Και πάμε στα φρέσκα: Τι μεταγραφές έκανε η ΑΕΚ μετά τη πρόκριση στους ομίλους; Τον ελεύθερο Γιαννώτα με τρεις κι εξήντα. Τι έκανε ο Ολυμπιακός, χωρίς τα 25 της ΟΥΕΦΑ; Τον Τουρέ. Η αξία του ρόστερ της ΑΕΚ βάση transfermark είναι στα 38.4 εκατομμύρια. Του ΠΑΟΚ στα 59.30 και του Ολυμπιακού στα 62.5. Πως είναι δυνατόν η ΑΕΚ με εξασφαλισμένα τα 25 εκατομμύρια, να έχει αυτή τη τεράστια διαφορά, από τον Ολυμπιακό. Πως γίνεται ο Ολυμπιακός χωρίς τα λεφτά, του Τσάμπιονς Λιγκ να είναι τόσο ψηλά; Προφανώς, επειδή κάποιος, βάζει το χέρι, στη τσέπη. Κι επαναλαμβάνω. Δικαίωμα του καθενός, να ξηγιέται όπως γουστάρει. Να τα βάζει τα 25+ στο μούσκιο. Αυτό που σχολιάζεται είναι το παραμύθι.

ΜΕΧΡΙ τώρα, ίσχυε στην ΑΕΚ, το έσοδα-έξοδα. Όσα βγάζουμε, τόσα ξοδεύουμε. Και με απόλυτη επιτυχία, θα πρέπει να πούμε. Με το 4ο σε αξία ρόστερ, μετά από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, πήρανε πέρυσι το πρωτάθλημα. Εφέτος, ούτε το έσοδα-έξοδα, ισχύει. Ξεπεράστηκε. Τα έσοδα είναι πολλά περισσότερα από τα έξοδα. Υπάρχει και περίσσευμα. Τα παραπάνω θα τα στοκάρουνε. Και το ξαναλέω γιά τρίτη φορά. Γούστο τους και καπέλο τους. Η κουβέντα έχει να κάνει, με το παραμύθι. Ο Ολυμπιακός που όλα αυτά τα χρόνια, επένδυε τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ σε καλές και ακριβές μεταγραφές να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Και η ΑΕΚ που μετά την είσοδό της στους ομίλους, θα άλλαζε σύμφωνα με τους αθλητικογράφους επίπεδο, να τη βγάζει με τον Γιαννώτα.

Στη μουσική επιλογή, Sasha Masakowski & The Sidewalk Strutters-St. James Infirmary.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ