Δεν αντέχουν να βλέπουν τον ΠΑΟΚ να θεριεύει

Δεν αντέχουν να βλέπουν τον ΠΑΟΚ να θεριεύει

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τους Αρειανούς που γέμισαν το Βικελίδης με τον Λεβαδειακό. Όχι τόσο από καψούρα για την ομάδα τους, όσο για να δείξουν ότι δεν υστερούν απέναντι στον ΠΑΟΚ.

ΤΙΓΚΑ το Βικελίδης στο Άρης-Λεβαδειακός. Με τους αθλητικογράφους να αποθεώνουν το αυτονόητο: «Το πρωτάθλημα, είχε ανάγκη τον Άρη. Είχε ανάγκη τον ΟΦΗ. Είχε αναγκη από ομάδες που γεμίζουν τα γήπεδα». Θα το πω λοιπόν με τη μία: Είναι ο ΠΑΟΚ που «τραβάει» τον Άρη. Είναι η δυναμική του ΠΑΟΚ που υποχρέωσε, τους Αρειανούς να γεμίσουν το γήπεδο. Για να μην αισθάνονται δεύτεροι στη πόλη. Είναι η προοπτική του ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα που τρελαίνει τους Αρειανούς. Και τους κάνει να θέλουν να δείξουν ότι αυτοί είναι το Νο1 μέγεθος στη πόλη. Είναι ο ανταγωνισμός που τρέφει το ποδόσφαιρο. Η αντιπαλότητα. Το μίσος.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ μάλιστα όταν όταν πρόκειται για ομάδες, της ίδιας γειτονιάς. Ιωνικός-Προοδευτική. Πόλεμος. Τα κεφάλια να ανοίγουνε σαν καρπούζια. Για ομάδες της ίδιας πόλης: Ολυμπιακός- Νίκη Βόλου. Όταν είχε υποβιβαστεί, ο Ολυμπιακός για τα στημένα, κλείσανε σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα καταστήματα στο Βόλο. Οι οπαδοί της Νίκης, βγάλανε ανακοίνωση, «τσεκάρουμε ποια μαγαζιά είναι κλειστά για να μην ξαναψωνίσουμε ποτέ». Με κορυφαία περίπτωση τοπικής αντιπαλότητας το Άρης-ΠΑΟΚ.

Η αντιπαλότητα Ολυμπιακών-Παναθηναικών είναι της πλάκας. Ουδείς Αθηναίος ξέρει, ουδείς Αθηναίος μπορεί να καταλάβει, το μέγεθος της κόντρας Αρειανών-Παοκτζήδων. Τη δεκαετία του 80 όταν ακόμα υπήρχαν εφημερίδες κι η γνώμη τους είχε αξία και βαρύτητα, στέλνανε δημοσιογράφους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να γράψουν το ΠΑΟΚ-Άρης. Πολιτικές εφημερίδες. Επειδή, σαν γεγονός ήταν τεράστιο κι έπρεπε να καλυφθεί με Αθηναίο δημοσιογράφο, που θα ήταν κατά τεκμήριο αντικειμενικός.

ΕΥΤΥΧΩΣ που τα ντέρμπι για τον Άρη είναι σχετικά νωρίς. Στο δεύτερο γύρο δηλαδή, Άρης-ΑΕΚ την 23η αγωνιστική και Ολυμπιακός-Άρης την 24η. Αν παίζανε Άρης-ΑΕΚ στο τέλος και με διπλό η ΑΕΚ έπαιρνε πρωτάθλημα, ο κόσμος θα απαιτούσε να χάσει ο Άρης. Όπως το λέω. Για να μην πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Σε κάθε γκολ της ΑΕΚ εις βάρος του Άρη θα ξεσηκωνόταν και θα πανηγύριζε όλο το γήπεδο.

Τον Μάιο του 1980 παίξανε μπαράζ για το πρωτάθλημα, στο Βόλο Ολυμπιακός- Άρης. Στο γήπεδο είχε σηκωθεί πανό οπαδών του ΠΑΟΚ: «Ο σύνδεσμος φίλων ΠΑΟΚ «θύρα 4» εύχεται εις το εντιμοτάτον σωματείου Ολυμπιακού, ολόψυχα κατάκτησιν πρωταθλήματος». Μιλάμε για 1980 όταν η κόντρα με τον Ολυμπιακό, είναι στο φόρτε της και η υπόθεση της αρπαγής του Γιώργου Κούδα, σχετικά νωπή. Για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ωστόσο χίλιες φορές να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός παρά ο μισητός συμπολίτης. Και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το φωνάξουν.

ΔΕΝ είναι η επιστροφή στη Σούπερλίγκ ύστερα από τέσσερα χρόνια, που έχει ξεσηκώσει το κόσμο του Άρη. Είναι ότι θέλουν να δείξουν με κάθε τρόπο, ότι δεν υστερούν, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ότι ο Άρης είναι ο πρώτος στη πόλη. Ο Άρης που έχει τρία πρωταθλήματα κι ο ΠΑΟΚ δύο. Ο Άρης που με το Νίκο Γκάλη ήταν ο αυτοκράτορας, του μπάσκετ.

Δεν μπορεί να ανεχτεί ο Αρειανός, ότι ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη πάει να κυριαρχήσει, όχι στη Θεσσαλονίκη αλλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικώτερα. Έχει πλάκα να διαβάζεις τους ρεπόρτερ των δύο ομάδων. Τους ΠΑΟΚτζηδες να ειρωνεύονται τον Άρη σαν ομάδα μίας γειτονιάς της πόλης. Κι ότι τα πρωταθλήματα, που έχουν πάρει ανατρέχουν επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αν είναι έτσι όμως κι αφού τους έχουν κατατάξει στη κατηγορία του Οδυσσέα Κορδελιού, γιατί ασχολούνται μαζί τους. Κι Αρειανοί δεν πάνε πίσω. Μετράνε τη τηλεθέαση της ΕΡΤ, τις Δευτέρες που έπαιξε ο Άρης να δείξουν πόσο μεγάλη ομάδα είναι. Κάποιοι μάλιστα, γράφουν ο ΑΡΗΣ. Γιατί σου λέει ο ΠΑΟΚ με κεφαλαία κι όχι κι εμείς;

ΔΕΝ μπορεί ο Αρειανός, να βλέπει τον ΠΑΟΚ να γιγαντώνεται. Τα χρόνια που αυτός ήτανε στη ξέρα και στην άπνοια στα κατσάβραχα της Βήτα και Γάμα Εθνικής, ο ΠΑΟΚ να παίρνει δύο Κύπελλα. Δεν μπορούνε να βλέπουν τον Σαββίδη, να αγοράζει, ποδοσφαιριστές, ξενοδοχεία, εφημερίδες, κανάλια, καπνεργοστάσια. Μέχρι και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Να πάει να φτιάξει καινούργιο γήπεδο. Δεν μπορούν να βλέπουν να κυριαρχεί στη πόλη τους, το άσπρο-μαύρο. Κι επειδή κάτι πρέπει να κάνουν τρέχουν να γεμίσουν το γήπεδό τους. Δεν είναι τόσο η καψούρα τους για τον Άρη. Είναι ότι δεν αντέχουν να βλέπουν τον ΠΑΟΚ να θεριεύει.

Στη μουσική επιλογη, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra- Makedonska devoice.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ