Μήπως είσαι κάποιος άλλος….

Μήπως είσαι κάποιος άλλος….

Η μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι του συνίσταται στον τρόπο που ζητά να τον αντιμετωπίζουν πλέον οι συμπαίκτες του. Να πιάνουν τις γωνίες και να του αφήνουν χώρο να σολάρει περνώντας τρεις και τέσσερις αντιπάλους δεν μπορεί να γίνει πια.

Ανάλογη περίπτωση δεν θυμάμαι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Μέσι είναι αυτός που παίζει χρόνια στην Μπαρτσελόνα ή αυτός που χρόνια επίσης παίζει στην Εθνική Αργεντινής; Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Για τον ίδιο ποδοσφαιριστή που θαυματουργεί με τους «μπλαουγκράνα» και περιφέρεται ασκόπως με τα εθνικά χρώματα.

Υστερα σκέφτομαι μήπως πάσχει από ένα ιδιότυπο ιδρυματισμό. Οτι από μικρός στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα έμαθε να ορίζει τον εαυτό του σε συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό περιβάλλον και πέραν αυτού έχει πρόγραμμα προσαρμογής και επιβίωσης. Βάλτε κάτω τις εμφανίσεις του το καλοκαίρι στο Μουντιάλ και κάντε σύγκριση με τις εμφανίσεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα και το βράδυ της Τρίτης κόντρα στην ολλανδική Αιντχόβεν. Η μέρα με τη νύχτα. Δεν πρόκειται για μεγάλη διαφορά πρόκειται για δυο διαφορετικές αγωνιστικές συμπεριφορές.

Στην Ρωσία περιφερόταν, δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να κάνει κάποια μέτρα παραπάνω, να σπριντάρει για να πάρει την μπάλα. Με την ομάδα του είναι σε όλα διαφορετικός. Κεφάτος, δραστήριος με τις επινοήσεις του και την ηγετική φυσιογνωμία του. Ούτε έχει ούτε γίνεται να αποκτήσει το μυϊκό σύστημα του Ρονάλντο. Το πιθανότερο είναι η καριέρα του να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα από του Πορτογάλου.

Ο Μέσι που έκλεισε τα τριάντα ένα, δεν παίζει όπως ακριβώς έπαιζε πριν από λίγα χρόνια. Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι το πρωτοφανές. Ο Κριστιάνο το έκανε πρώτος όταν έφυγε από τις άκρες των γηπέδων και εγκαταστάθηκε στην κορυφή. Κάτι τέτοιο με τον Μέσι δεν μπορεί να γίνει. Ο αργεντινός δεν έχει τα σωματικά προσόντα να παίξει κλασσικός φορ. Η μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι του συνίσταται στον τρόπο που ζητά να τον αντιμετωπίζουν πλέον οι συμπαίκτες του. Να πιάνουν τις γωνίες και να του αφήνουν χώρο να σολάρει περνώντας τρεις και τέσσερις αντιπάλους δεν μπορεί να γίνει πια. Να πλησιάζουν όμως και να του δίνουν την μπάλα στην κίνηση είναι ο νέος τρόπος παιχνιδιού του Μέσι.

Παρακολουθείστε πως πετυχαίνει τα δυο γκολ με την Άιντχοβεν. Και στα δυο δεν ντριπλάρει κανέναν αντίπαλο. Δίνει την μπάλα και φεύγει στον χώρο. Του αρκεί πια ένα άγγιγμα για να βρεθεί σε θέση βολής. Ο,τι πρέπει κατάφερνε με την δύναμη και την αντοχή του το πετυχαίνει τώρα με την διορατικότητα και τις ‘εξυπηρετήσεις” που του κάνουν στο παιχνίδι οι συμπαίκτες του.

Θα είχε ενδιαφέρον πάνω σε αυτό να είχαμε την τοποθέτηση του Ερνέστο Βαλβέρδε που είμαι σίγουρος ότι έχει βάλει το χεράκι του στο νέο Μέσι που βλέπουμε. Ο Μέσι της μιας επαφής, της μικρότερης καταπόνησης από τις μάχες σώμα με σώμα, είναι ένας καινούριος παίκτης. Υψηλής ποιότητας και αυτός αλλά ένας άλλος Μέσι.

Λογικό είναι στην Εθνική Αργεντινής να μην μπορούν να αντιληφθούν και να εξυπηρετήσουν το νέο είδος παιχνιδιού. Λογικό κι ο Μέσι να ξενερώνει. Η εποχή που τον …χόρταιναν στις κλωτσιές και τον ταλαιπωρούσαν με απανωτά τάκλιν έχει περάσει. Ο χρόνος που κρατά την μπάλα στα πόδια του και βλέπει κάλτσες για να προσπερνάει αντιπάλους αποτελεί παρελθόν

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ