Ολυμπιακός: Περί συμμετοχών, «συμψηφισμών» και… αποριών

Ολυμπιακός: Περί συμμετοχών, «συμψηφισμών» και… αποριών

Η περιττή κουβέντα για τον Γκιγιέρμε και όσους δεν παίζουν (που είναι πάντα οι... καλύτεροι), τα 43+ ματς της χρονιάς, οι 19 παίκτες που έχουν ήδη παίξει και η εκ του πονηρού σύγκριση με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ!

Η χρονιά έχει ξεκινήσει ιδανικά για τον Ολυμπιακό. Κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα σε όσους τον περίμεναν στη γωνία, κόντρα ακόμη και σε εκείνους που αναζητούν ένα… αποκούμπι για να βγάλουν το κόμπλεξ και την εμμονή τους. Κόντρα ακόμη και στην… ποδοσφαιρική λογική, που ήθελε τους Ερυθρόλευκους να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους έτερους διεκδικητές του τίτλου για να είναι έτοιμοι και ανταγωνιστικοί, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ξαφνικά, λοιπόν, ενώ προέρχεται από δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις, 3Χ3 στο πρωτάθλημα, αλλά και ένα θετικό αποτέλεσμα στο πρώτο του παιχνίδι στους ομίλους του Europa League, ο Ολυμπιακός απέκτησε… πρόβλημα! Μία με τους ποδοσφαιριστές που… δεν παίζουν. Και μία με την (αστεία από τη βάση της) προσπάθεια ορισμένων να βάλουν στο ίδιο καζάνι το ευρωπαϊκό αποτέλεσμα της ομάδα του Πειραιά, με εκείνα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ! Με ξεκάθαρη στόχευση τη δημιουργία εντυπώσεων του στιλ «έλα μωρέ, ποια Μπέτις»… Λαϊκισμός και παλαιού τύπου επικοινωνιακές πρακτικές.

Ένα από τα βασικά μαθήματα που διδάσκεται ένας νέος δημοσιογράφος είναι το «πρέπει να γράφεις για τον βλάκα». Για εκείνον που ακόμη και τα πενηνταράκια δεν τα καταλαβαίνει. Για εκείνον που τα θέλει τελείως λιανά, για να τα αντιληφθεί, ακόμη και τα απλά. Για αυτό κάποιες φορές είναι καλό να εξηγούμε καλύτερα κάποια πράγματα, όχι τόσο για τον «βλάκα» (γιατί κάποια πράγματα και χαζός να είσαι, τα φιλτράρεις), αλλά για να μην έχει «πάτημα» ο εμπαθής και ο στημένος να δημιουργεί εντυπώσεις και φανταστικές υποθέσεις. Πάμε, λοιπόν…

* Ο Ολυμπιακός έχτισε φέτος ένα τελείως καινούριο ρόστερ.
* Συνολικά 29 ποδοσφαιριστές προπονούνται στο Ρέντη και είναι στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς.
* Εως τώρα έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής 19 ποδοσφαιριστές (σ.σ. 20 με τον Ανσαριφάρντ, που αποχώρησε).
* Οι παίκτες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα είναι 10. Πρόκειται για τους δύο τερματοφύλακες, Ζοσέ Σα και Λευτέρη Χουτεσιώτη, τους Τουρέ, Γκιγιέρμε, Ναουέλ, Μασούρα, Κούτρη, Μάνο, αλλά και τους Ανδρούτσο και Νικολάου, που δεν υπολογίζονταν.
* Μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός έχει δώσει 8 επίσημα παιχνίδια.
* Τα σίγουρα παιχνίδια του Ολυμπιακού έως το τέλος της χρονιάς είναι 43. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους τουλάχιστον ακόμη 35 επίσημα παιχνίδια, χωρίς να υπολογίζουμε τις πιθανές προκρίσεις σε Κύπελλο και Europa League.

Με λίγα λόγια, ο τελικός αριθμός των αγώνων του Ολυμπιακού μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 50 την εφετινή σεζόν. Κι όμως. Ενώ σε μόλις 8 αγώνες, έχουν ήδη πάρει χρόνο συμμετοχής τα 2/3 του ρόστερ, ξαφνικά εγείρεται θέμα για το ποιος παίζει και ποιος όχι. Λες και η χρονιά τελείωσε ή λες και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο για την ομάδα του. Λες και ο Γκιγιέρμε ή ο Τουρέ ή ο Ναουέλ, δεν θα αποτελέσουν βασικά κομμάτια του αγωνιστικού παζλ της φετινής σεζόν.

Κάθε κουβέντα περί του ποιος παίζει και ποιος όχι, είναι περιττή. Είναι γνωστό ότι πάντα αυτοί που δεν παίζουν είναι «οι καλύτεροι», αλλά στην περίπτωση του φετινού Ολυμπιακού αυτό δεν ισχύει. Ο προπονητής κρίνει ότι και ο Μπουχαλάκης και ο Καμαρά, είναι πιο έτοιμοι σε αυτή τη φάση της σεζόν από τους άλλους μέσους του. Και προφανώς έχει δίκιο (όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Νάτχο). Εκτός αν γνωρίζετε πολλούς προπονητές που θέλουν να βάζουν τους κακούς παίκτες να παίζουν, όχι αυτούς που θα τους δώσουν το αποτέλεσμα. Ή εκτός εάν θεωρεί κάποιος ότι η διαχείριση των αποτελεσμάτων σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, που φέρνει την καταστροφή με μία ισοπαλία, είναι μια εύκολη δουλειά…

ΠΕΡΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΩΝ…

Πάμε τώρα στον ανεδαφικό συμψηφισμό της ισοπαλίας με την Μπέτις, με τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είχε πολλούς παίκτες σε καλή ημέρα, αλλά ήταν αυτός που δημιούργησε τις μεγάλες ευκαιρίες και στη σούμα του αγώνα με τους Ισπανούς, έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ότι μπορούσε το κάτι παραπάνω. Από την άλλη η Μπέτις απέδειξε μέσα στο Γ. Καραϊσκάκης, γιατί είναι μία από τις σημαντικότερες ισπανικές ομάδες. Και όπως παραδέχθηκαν όλοι στον Ρέντη, μετά την Μπαρτσελόνα, δεν έχει περάσει ποτέ ομάδα με καλύτερο passing game από τους Ανδαλουσιανούς από το Φάληρο. Και παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός άντεξε και είχε μεγαλύτερες ευκαιρίες. Με την εικόνα του τελευταίου 20λεπτου να είναι παραπλανητική, λόγω της αποβολής του Τσιμίκα.

Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ ισοπεδώθηκε στο Αμστερνταμ από τον Αγιαξ και ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να μην φάει πολλά από την Τσέλσι. Κι αν οι Θεσσαλονικείς είχαν ως δικαιολογία ότι αντιμετώπιζαν τους πανίσχυρους Αγγλους (ασχέτως εάν ο Λουτσέσκου έκανε τον… Σούλη Παπαδόπουλο στην αρχική σύνθεση), η εικόνα της Ενωσης ήταν αποκαρδιωτική στο Αμστερνταμ. Από τη «χειρότερη» ομάδα του ομίλου της, αυτή που θεωρητικά θα κυνηγήσει έστω για την 3η θέση, δέχθηκε τρία γκολ. Με την εικόνα της να είναι κάκιστη. Ποια σύγκριση, λοιπόν;

Για να μην το πλατειάζουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί μπει στο ζύγι με τους Δικεφάλους. Ακόμη κι αν δεν είχε ξεκινήσει καλά, το ίδιο θα ίσχυε. Είναι μια ολοκαίνουργια ομάδα, που ακόμη «ψάχνεται» σε κάποια πράγματα και χρειάζεται τον χρόνο της για να στρώσει. Και αυτό είναι πιθανότατα αυτό που ανησυχεί, τρομάζει τους αντιπάλους της. Κάτι κατανοητό. Διότι εάν ο Ολυμπιακός πιάνει τόσο υψηλά επίπεδα απόδοσης ή δεν χάνει ακόμη και στην κακή του μέρα, χωρίς ακόμη να είναι στο 100% της ετοιμότητας και της ομοιογένειάς του ως σύνολο, τότε τι θα κάνει όταν αυτό συμβεί; Όταν μπει στην εξίσωση ο Τουρέ, ο Γκιγιέρμε και παίκτες όπως ο Νάτχο βρουν ρυθμό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ