Αν γυρίσει αριστερά στο πάγκο ο Μαρίνος θα δει τον Χριστόφορο

Αν γυρίσει αριστερά στο πάγκο ο Μαρίνος θα δει τον Χριστόφορο

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Για Μελισανίδη-Σαββίδη. Για Καλφόγλου-Κομίνη-Ποντίκη. Για τον ΠΑΟΚ που έχει ένα πόντο παραπάνω, επειδή είναι γεμάτος ενώ η ΑΕΚ είναι άδεια.

ΧΘΕΣ, Τίγρης και Ρωσική Αρκούδα, φιλιόντουσαν στο στόμα. Σήμερα, είναι πόλεμος. Στο πρώτο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, της νέας εποχής των κιτρινόμαυρων, στη Τούμπα, αγκαλιές και φιλιά. Ο Ιβάν Σαββίδης φιλοξενεί τον Δημήτρη Μελισσανίδη, στη σουίτα του. Ήταν η εποχή της Συμμαχίας που θα έφτιαχνε το ποδόσφαιρο. Ήταν ο κοινός εχθρός που τους είχε ενώσει. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά, για τους δύο Πόντιους.

Ύστερα, δεν ήρθαν οι μέλισσες. Ήρθε ο βοηθός Καλφόγλου, να κλέψει το Κύπελλο από την ΑΕΚ, στον τελικό της ντροπής στο Βόλο. Ύστερα ήρθαν ο Κομίνης κι ο βοηθός Ποντίκης να κλέψουν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Casus bellie στη διπλή. Μία νέα βεντέτα έχει ξεκινήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα μπορούσες να τον πεις και εμφύλιο των Δικεφάλων.

ΕΙΝΑΙ το πρώτο παιχνίδι στη Τούμπα, μετά τη μπούκα- Σαββίδη και τους Μάου Μάου του διοικητικού ηγέτη. Ο ΠΑΟΚ πήρε μία πρώτη ρεβάνς στον τελικό του Κυπέλλου που ακολούθησε στο ΟΑΚΑ, με το καθαρό 2-0. Η Τούμπα είναι αλλιώς.

Έχουν περάσει έξι και πλεον μήνες από εκείνο το βράδυ της 12ης Μαρτίου κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, δεν έχει σταματήσει να φωναζει «μας κλέψανε». Οι ρεπόρτερς της ΑΕΚ τον αποκαλούν Δελαπατρίδη κι ο ΠΑΟΚ με κάθε επισημότητα τους έχει καθιερώσει σαν χάρτινους πρωταθλητές. Προφανώς, το ΠΑΟΚ- ΑΕΚ, είναι πλέον πολλά παραπάνω από ένα ντέρμπι.

Είναι η εκδίκηση, των μεν. Είναι δίψα για επιβεβαίωση, των δε. Είναι η (επιφανειακή) αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι. Είναι η πρώτη φορά ξένου διαιτητή σε αγώνα πρωταθλήματος, από τη δεκαετία του 70. Όταν ακόμα τα σακάκια είχαν φαρδιά πέτα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ποιος Έλληνας διαιτητής, θα είχε τα άντερα να σφυρίξει αυτό το παιχνίδι; Ποιος έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία; Οι παράγοντες έχουν καταφέρει να τους κάνουν όλους σαν τα μούτρα τους.

ΟΙ έμπειροι ρεπόρτερς που πάντα έχουν στην άκρη του μυαλού τους την άσχημη κρατάνε πισινή. Ρίχνουν τους τόνους, ότι τίποτα και ποτέ δεν κρίθηκε στο πρωτάθλημα, Σεπτέμβριο μήνα. Είναι έτσι. Δεν είναι όμως κι ακριβώς έτσι.

Εγώ λέω να κάτσει το ματς στην ισοπαλία. Δεν μπορείς να πεις, ότι είναι απίθανο σαν αποτέλεσμα. Την επόμενη αγωνιστικη, ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στο Καραισκάκης. Αν χάσει, με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει με -2, θα βρεθεί επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Τι χαμπάρια μάστορα;

Δεν θα χαθεί ο κόσμος (από βαθμολογικής πλευράς) αν χάσει η ΑΕΚ. Ήτανε 14 μας αήττητη στην Ευρώπη κι έχασε τη Τετάρτη στο Άμστερνταμ. Είναι 25 ματς αήττητη στο πρωτάθλημα. Αν σπάσει ο Μαρίνος δύο σερί σε τέσσερις μέρες, το ταξίδι της επιστροφής από τη Θεσσαλονίκη θα είναι ζόρικο.

ΣΧΕΤΙΚΑ με το ματς θα επαναλάβω, αυτό που έχει πει ο Αλβέρτος Αινστάιν: «Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο». Κι οι δύο προέρχονται από ευρωπαϊκά χαστούκια. Το στραπάτσο της ΑΕΚ με τον Άγιαξ ήταν μεγαλύτερο. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, η ΑΕΚ έχει κάνει καλύτερα παιχνίδια από τον ΠΑΟΚ. Που έχει όμως έναν πόντο παραπάνω. Κι όχι λόγω έδρας. Όσο κι αν φωνάζει ο κόσμος, δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ έχει έναν πόντο παραπάνω, επειδή είναι πολύ πιο γεμάτος σαν ομάδα. Ο Ρουμάνος, φύσει συντηρητικός, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει με την ενδεκάδα που έχει κανει εφέτος τις μεγάλες νίκες.

ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ καθώς και Ζαμπά- Καρέλη θα τους κρατήσει στο πάγκο. Έχει δηλαδή εναλλακτικές λύσεις αν του στραβώσει το ματς. Έκπληξη ο αποκλεισμός του Ουάρντα. Προφανώς οι λόγοι δεν θα είναι αγωνιστικοί. Κι ο Λουτσέσκου, έχει αυτή τη πολυτέλεια, αν ο Μαρίνος, γυρίσει κάποια στιγμή αριστερά να κοιτάξει το πάγκο, θα δει τον Χριστόφορο Κόλα.

Με τον Άλεφ να έχει μείνει στην Αθήνα, ποιόν να βάλλει, αν χρειαστεί μια έξτρα λύση στα χάφ; Τον Μοράν; Τον Αντάρεβιτς; Σοβαροί να είμαστε. Ποιο αργοί κι απ τη καθυστέρηση. Το σταυρό πρέπει να κάνει, να βγάλουν τα 90 λεπτά Σιμόες και Γαλανόπουλος. Σε διαφορετική περίπτωση, χαιρετίσματα στις φασκομιλιες. Αυτή είναι μία σημαντική παράμετρος.

Ο ΠΑΟΚ είναι γεμάτος και η ΑΕΚ άδεια. Οι κίτρινοι έχουν επιστροφές σε σχέση με το ματς της Τετάρτης (Λιβάγια, Λόπες, Μπακασέτας). Και πάλι όμως οι ποιοτικές επιλογές (σε σχέση με τους γηπεδούχους) είναι περιορισμένες.

Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι η ΑΕΚ σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, είναι δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Κι όσες φορές έχασε τα τελευταία χρόνια στη Τούμπα, έχασε δύσκολα. Οψόμεθα.

Στη μουσική επιλογή Eric Burdon & The Animals- Monterey

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ