Ο ΠΑΟΚ έχει μία επιλογή, η ΑΕΚ δεν έχει «υποχρέωση»

Ο ΠΑΟΚ έχει μία επιλογή, η ΑΕΚ δεν έχει «υποχρέωση»

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ηττήθηκαν κατά κράτος στην Ευρώπη και στο ντέρμπι της Τούμπας, θέλουν να δείξουν στον κόσμο τους πόσο ικανή είναι ξεχωριστά η κάθε ομάδα για τον τίτλο. Αφού έχασαν το τόπι εκτός συνόρων αναζητούν αυτοεκτίμηση κι επιβεβαίωση εντός…

Σε ένα ντέρμπι στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να επισημαίνουμε τα αυτονόητα. Ότι είναι προτιμότερο να συζητάμε για μπάλα και για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές τους παίκτες και όχι για επεισόδια, όπλα, ιπτάμενα αντικείμενα, διαιτητές (αν και όποια λάθη θα κάνει πλέον ο ρέφερι επειδή είναι Φινλανδός θα θεωρούνται ανθρώπινα και δεν νομίζω να δοθεί έκταση).

Οι δύο «Δικέφαλοι» μεσοβδόμαδα είναι αλήθεια ότι έχασαν το τόπι στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ έδειξε ότι επιθετικά μετά και την απώλεια του Λιβάγια, είναι εξαιρετικά αδύναμη για τοπ επίπεδο, ενώ ο ΠΑΟΚ με τις πρώτης ταχύτητας ομάδες στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι υπάρχει τεράστια απόσταση. Στο αποψινό ντέρμπι δεν κρίνεται φυσικά τίποτα. Υπάρχει, όμως, μία διαφορά. Οι Θεσσαλονικείς έχουν το «πρέπει».

Είναι στο -2 από την αρχή του πρωταθλήματος και μία ισοπαλία θα τους διατηρήσει πίσω. Η ήττα θα τους πάει στο -5 και έχουν την ερχόμενη αγωνιστική και τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και το τοπικό ντέρμπι εκτός έδρας με τον Αρη (ενδιάμεσα υπάρχει και το εντός έδρας ντέρμπι με τον συμπολίτη, αλλά για το κύπελλο).

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη. Και βαθμολογικά και γιατί παίζει στο σπίτι του. Από τη στιγμή, μάλιστα, που σε όλον τον οργανισμό του έχει σφηνωθεί ότι πέρσι, τους κλάπηκε το πρωτάθλημα, η πίεση είναι μεγάλη για τη νίκη στο πρώτο ντέρμπι των δύο ομάδων, στο γήπεδο που πέρσι είδαμε όπλο, να μετράει γκολ που κατόπιν ακυρώθηκε κι αρκετά αργότερα κατακυρώθηκε.

Η ΑΕΚ με νίκη θα είναι καβάλα στο άλογο. Βαθμολογικά και ψυχολογικά. Στο δεύτερο σκέλος όλοι θα μιλούν για ανωτερότητα επί του αντιπάλου τους και θα το χρησιμοποιούν κι επικοινωνιακά. Με ισοπαλία πάλι ευχαριστημένη θα είναι η Ένωση. Πιο ψηλά στη βαθμολογία, με το ντέρμπι στον δεύτερο γύρο εντός.

Σ’ αυτό το ματς επίσης θα φανεί πόσο μπορεί να μετρήσει η ποιότητα που δεδομένα διαθέτει ο ΠΑΟΚ, κόντρα στην σκληροτράχηλη ΑΕΚ. Η αθηναϊκή ομάδα πλην του Λιβάγια και του Μάνταλου έως τώρα δεν έχει δείξει ότι διαθέτει πολλούς παίκτες ικανούς στο ένας εναντίον ενός. Είναι, όμως, μία ομάδα σφιχτή, με ομοιογένεια. Οι Θεσσαλονικείς έχουν παίκτες που μπορούν με μία ντρίμπλα, μία ατομική ενέργεια να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αντίπαλη άμυνα.

Καθοριστικές σε ένα ντέρμπι είναι και οι στημένες φάσεις. Σ’ αυτό το κομμάτι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατός, η ΑΕΚ έχει θέματα. Ποιο θα είναι το κλειδί, μοιάζει δύσκολο να πει κανείς. Σίγουρα θα παίξει ρόλο πόσο θα μπορέσουν οι παίκτες της ΑΕΚ να βάλουν φρένο στα άκρα των Μακεδόνων και στους Πέλκα, Πρίγιοβιτς στον άξονα. Προσωπικά θεωρώ ότι καθοριστική θα είναι και η εικόνα του Κλωναρίδη. Δείχνει σε καλή κατάσταση και με την ταχύτητά στις αντεπιθέσεις μπορεί να δημιουργήσει θέμα στον ΠΑΟΚ.

Εννοείται, ότι στα ντέρμπι σημαντικό είναι και ποια ομάδα το θέλει περισσότερο. Αλλά δεν νομίζω να θεωρεί κανείς τώρα ότι η μία ομάδα το θέλει περισσότερο. Για παράδειγμα, στον τελικό του Κυπέλλου πέρσι περνούσε από το μυαλό όλων μας, ότι οι Θεσσαλονικείς θα έχουν μεγαλύτερη λύσσα. Τώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να σκεφτούμε το ίδιο για κάποιον εκ των δύο μονομάχων.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο ομάδες, που έχασαν το τόπι στην Ευρώπη, ψάχνουν την επιβεβαίωση εντός συνόρων, την χαμένη τους αυτοεκτίμηση. Και λογικά θα δώσουν το 100% για να παίξουν μπάλα. Δεν κρίνεται απόψε ο τίτλος και μπορεί να δούμε ένα ντέρμπι σαφώς καλύτερο από το αντίστοιχο πέρσι στην Τούμπα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ