Εξοχικόν κέντρον η «Κυρά Φροσύνη»

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τα μονά-ζυγά στις μετακινήσεις των οπαδών, που έχει επιβάλλει ο Βασιλειάδης. Για το κρατικό ποδόσφαιρο και τους παράγοντες που κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Εξοχικόν κέντρον η «Κυρά Φροσύνη» | to10.gr

ΕΧΕΙ αρχίσει να εφαρμόζεται δακτύλιος στα γήπεδα; Με Βασιλειάδη υφυπουργό Αθλητισμού όλα γίνονται. Εδώ έβγαλε από τα κρατικά ταμεία 50 εκατομμύρια για να τα δώσει στις Λαμίες και τους Απόλλωνες. Θα κωλώσει να εφαρμόσει τα μονά-ζυγά στη διέλευση των φιλάθλων; Έχουμε και λέμε: Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, επιτρέπεται η κυκλοφορία των οπαδών των φιλοξενούμενων. Λάρισα- Παναθηναϊκός: Δεν επιτρέπεται. Κι όσοι τολμήσανε και ξεκινήσανε από την Αθήνα, τους γυρίσανε πίσω, τα αποσπάσματα του Νόμου. Αστέρας Τρίπολης- ΑΕΚ: Επιτρέπεται η διέλευση των οπαδών των φιλοξενούμενων. ΠΑΣ Γιαννινα- Άρης, δεν επιτρέπεται. Κι όσοι κάνανε την κουτουράδα να ξεκινήσουνε από τη Θεσσαλονίκη τζάμπα τη βενζίνα που κάψανε και τα διόδια που πληρώσανε στην Εγνατία οδό. Τα πίσω-μπρος, τους γυρίσανε Αστυνομία και Χωροφυλακή. Και είδανε το ματς από τηλεόραση, στο εξοχικόν κέντρον η «Κυρά Φροσύνη». Στη Νέα Σμύρνη αντιθέτως τα οχήματα με οπαδούς του Ολυμπιακού, μπορούσαν να κυκλοφορήσουν κανονικά, τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο μέγας Γιαραμπής που ακούει στο όνομα Γεώργιος Βασιλειάδης, είχε επιτρέψει τη διέλευση και την είσοδο των οπαδών των ερυθρολεύκων στο γήπεδο για το ματς με τον Πανιώνιο. Το Σάββατο για το ματς με τον ΟΦΗ, δεν επιτρέπεται στους ΑΕΚτζήδες να μπουνε στο παπόρι και να πάνε στο Ηράκλειο. Απαγορεύεται. Αν δούνε δηλαδή, γιοτ με αθηναϊκές πινακίδες στο λιμάνι, δεν θα το αφήσουνε να δέσει;

ΕΙΝΑΙ η νέα εποχή των Τσιπραίων με ολίγη από Καμμένο. Να βγαίνει ο υπουργός της αριστερής (δήθεν) κυβέρνησης ναι να λέει, «εσύ πας στο γήπεδο». «Εσύ δεν πας». Γιατί; Δεν υπάρχει γιατί. «Γιατί έτσι». «Γιατί έτσι μας γουστάρει. Κυβέρνηση είμαστε, ότι γουστάρουμε κάνουμε και δεν έχουμε να δώσουμε πουθενά λογαριασμό». Μιλάμε για συνθήκες Τανγκανίκας, Μαλάουι και Μποτσουάνας. Να απαγορεύεται να πας στο γήπεδο. Επειδή ο αρμόδιος μπασκίνας της περιοχής, δεν δύναται να εγγυηθεί την τήρηση της τάξεως. Κι αν δεν μπορούν να κάνουν ζάφτι, σαν αστυνομία κάνα-δυο χιλιάδες νοματαίους, τι είναι αυτό που μπορούνε να κάνουνε; Να ξύνουνε πατσές; Να ψειρίζουνε τη μαϊμού; Είναι ποτέ δυνατόν η αστυνομία να λέει, «δεν μπορώ»; Όποιος δεν μπορεί πάει σπίτι του. Ή παραιτείται ή τον διώχνουνε.

ΣΕ ΠΟΙΑ άλλη δραστηριότητα, θα μπορούσε το κράτος να απαγορεύσει προληπτικά τις μετακινήσεις; Ας πούμε σε ένα πανηγύρι. Να απαγόρευε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής να πάνε άνθρωποι από τα γύρω χωριά. Γιατί, δεν υπάρχει δυνατότητα αστυνόμευσης. Γιατί, θα διατάραζαν την κοινή ησυχία. Γιατί, θα προκαλείτο κυκλοφοριακό χάος και θα κλείνανε τους γύρω δρόμους. Γιατί, θα πίνανε, θα σουρώνανε και θα δερνόντουσαν μεταξύ τους. Γιατί η πίστα είναι μικρή, δεν θα τους χώραγε όλους να χορέψουνε «πατέρα μας μεγάλωσες» και θα γινόντουσαν φασαρίες. Γιατί θα γυρίζανε πίσω μεθυσμένοι και θα στουκάρανε στις στροφές, το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο.

ΝΑ παίζουνε δηλαδή, στο πανηγύρι στη Λαύκα Μάγκας και Μπέκιος κι ο Νο1 καραβανάς της περιοχής να απαγόρευε τη μετακίνηση από τα γύρω χωριά. Από την Καστανιά, το Καρτέρι και το Καλιάνι να μην μπορούνε να πάνε στο πανηγύρι. Τι θα κάνανε οι πανηγυρτζήδες; Επανάσταση. Θα πιάνανε τον αστυνομικό διευθυντή και θα του έλεγαν, «με ποιο δικαίωμα μας απαγορεύεις το πανηγύρι»; Θα ξεσηκωνόντουσαν. Θα τρέχανε στους τοπικούς βουλευτές. Η διαφορά με το ποδόσφαιρο είναι ότι το πανηγύρι της Super League  πληρώνει κι από πάνω την αστυνομία. Το 10% των τηλεοπτικών συμβολαίων (όλων των αθλημάτων παρακαλώ) πάει υπέρ του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως. Το 5% από τα εισιτήρια υπέρ του Ταμείου των αστυνομικών. Ακριβώς για να τηρείται η τάξη. Μιλάμε για εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Δεν πάνε στα γήπεδα τσάμπα. Κι αυτοί, αντί να κάνουν τη δουλειά τους, πιάνουνε τα γιοφύρια στα Λάρισα και στα Γιάννενα και στέλνουνε πίσω τα ΙΧ με πινακίδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

ΚΙ ΟΜΩΣ. Ουδείς διαμαρτύρεται. Ουδείς ασχολείται με το ότι η αστυνομία διώχνει πελάτες. Σε ένα πρωτάθλημα που οι μικρές ομάδες βαράνε μύγες και δεν πατάει άνθρωπος το πόδι του. Σε τέσσερα-πέντε ματς τον χρόνο με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας και τους δύο της Θεσσαλονίκης, περιμένουνε μπας και μαζέψουνε κανένα φράγκο. Ο Ατρόμητος, στη πρεμιέρα με τη Ξάνθη είχε 542 εισιτήρια. Με τη Λαμία ανέβηκε στα 635, με τη Λάρισα έπεσε στα 587. Μιλάμε για κατάντημα. Για τη δεύτερη ομάδα στη βαθμολογία μαζί με τον ΠΑΟΚ. Και θα έρθει αύριο ο Βασιλειάδης να πει απαγορεύω να πάνε στο Περιστέρι, οπαδοί του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Τουμπεκής όμως ο κάθε Σπανός.

ΚΑΜΙΑ κίνηση από τις ΠΑΕ να πάρουν την τήρηση της τάξης στα χέρια τους: Ποιοι κάνουν τα επεισόδια, το ξέρουν καλά και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να τους περιορίσουν. Όπως όλα τα παράδοξα όμως, έχει κι αυτό εξήγηση: Το πρωτάθλημα αυτό, διοργανώνεται χάρη στο κράτος και μόνο. Που έδωσε εντολή στην ΕΡΤ να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του φορολογουμένου. Για να πληρώσει και με το παραπάνω, τις ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Που επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να παίζει στο ΟΑΚΑ, χωρίς να έχει ξοφλήσει τα χρωστούμενα. Που κάνει δόσεις-Κωτσόβολος τα χρέη στην εφορία, όταν ο άλλος δεν έχει να τα πληρώσει. Έτσι είναι. Αν είσαι μια ζωή με το χέρι απλωμένο, πώς να διεκδικήσεις οτιδήποτε από τον «ευεργέτη» σου; Τουμπεκί ψιλοκομμένο θα κάνεις. Και τις απόψεις του κάθε περαστικού Υπουργού, για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών θα κάτσεις να ακούσεις και θα δεχθείς και την απαγόρευση μετακινήσεων θα ανεχτείς.

Στη μουσική επιλογή, τιμής ένεκεν, «πατέρα μας μεγάλωσες», με τον μέγιστο Μανώλη Αγγελόπουλο.

«
»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο