Γιάγια Τουρέ: Μέρες ποδοσφαίρου στο Φάληρο…

Γιάγια Τουρέ: Μέρες ποδοσφαίρου στο Φάληρο…

Ο Τουρέ γύρισε στον Ολυμπιακό γιατί γουστάρει. Τον Ολυμπιακό, την Ελλάδα μα πάνω από όλα γουστάρει να παίζει και να διακρίνεται.  Οποιος δεν το πιστεύει, ας πάει απόψε μια βόλτα από το «Γ. Καραϊσκάκης» να το διαπιστώσει από κοντά…

Είναι το νωχελικό τρέξιμο που κάποιες στιγμές, μετατρέπεται σε καλπασμό. Είναι αυτό το παίζω χωρίς να ασχολούμαι που καταλήγει σε μια εντυπωσιακή ασίστ. Είναι τα σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή εκεί που μοιάζει πως είναι κλεισμένος και χάνει την μπάλα. Είναι ότι έχει αντίληψη του χώρου ώστε από τις τρεις προφανείς επιλογές που έχει να εμφανίζει μια τέταρτη που την είδε μόνο αυτός. Ένα τανκ με φινίρισμα από βελούδο.

Βλέπεις ένα θηρίο που νομίζεις πως πάει να τους πλακώσει κι ανακαλύπτεις ένα καλλιτέχνη της μπάλας που όση δύναμη διαθέτει την βάζει στην τεχνική του. Απόψε το βράδυ ο Γιάγια Τουρέ θα ξανασυστηθεί στους φίλους του Ολυμπιακού και στους Ελληνες  ποδοσφαιρόφιλους.

Εφυγε από τον Ολυμπιακό πριν από δώδεκα χρόνια σαν παίκτης μεγάλων προδιαγραφών και επιστρέφει ως ένας από του καλύτερους χαφ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία. Θαυμάστηκε και στην Μονακό και στην Μπαρτσελόνα και στην Σίτι.

Πέτυχε σπουδαία πράγματα δεν υπάρχει τίτλος που να του ξέφυγε. Ποια είναι η θέση του; Ολοι μιλούν για ένα αμυντικό χαφ κορυφαίου διαμετρήματος. Μα αν ο Τουρέ ξεχώρισε είναι γιατί δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις τι ακριβώς κάνει στην μεσαία γραμμή. Παίζει σαν σκούπα μπροστά από τους σέντερ μπακ. Ασφαλώς το κάνει κι αυτό.

Παίζει σαν εσωτερικός χαφ προσφέροντας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Φυσικά και το κάνει. Είναι ο παίκτης που οργανώνει το παιχνίδι από θέση κεντρικού χαφ. Εννοείται πως το κάνει κι αυτό. Ο Τουρέ είναι ένας από τους ελάχιστους χαφ που δεν μπορεί να καταταγεί. Είναι χαφ που συγκεντρώνει όλα τα προσόντα και τις ιδιότητες. Παίκτης ορχήστρα, ακατάτακτος.

Ενας σολίστ που τον αντικρίζεις θηρίο και όταν έρχεται σε επαφή με την μπάλα αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για γητευτή της. Σπάνια παίκτης με αυτό το μπόι μπορεί να συμπεριφέρεται στο τόπι με τέτοια αβρότητα όπως ο Ιβοριανός. Παίκτης με τόσο βαρύ σκαρί είναι δύσκολο να πάρει μπροστά με τρεις εβδομάδες προπόνηση. Θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο για να ετοιμαστεί πλήρως και, ας είμαστε ειλικρινείς, τα τριάντα πέντε χρόνια του είναι σοβαρό εμπόδιο για να αποκτήσει την φρεσκάδα και την εκρηκτικότητα της πρώτης νιότης. Όλα τα άλλα για τα οποία σας μίλησα παραπάνω, υπάρχουν και θα κάνουν από αύριο την εμφάνισή τους στο χορτάρι.

Θέμα του  Μάρτινς είναι για πόσο και τον χρησιμοποιήσει και που ακριβώς θα τον βάλει. Οπου και να παίξει είναι σίγουρο ότι ο ίδιος με την εξαιρετικά αντίληψη που έχει για το παιχνίδι θα λειτουργήσει ως αυτό που είναι. Μια ηγετική φυσιογνωμία μέσα στο γήπεδο. Ο παίκτης των υψηλότερων παραστάσεων που ξέρει και να παγώνει και να ανεβάζει τον ρυθμό. Ο Τουρέ δεν πρόκειται να είναι ένας από τους έντεκα. Δεν το επιτρέπουν η κλάση και οι παραστάσεις του. Στην Σίτι είχε την μπαγκέτα.

Στον Ολυμπιακό θα είτε θα ου παραχωρηθεί είτε θα την πάρει μόνος του. Είναι στην ποδοσφαιρική του φύση.  Ο Τουρέ γύρισε στον Ολυμπιακό γιατί γουστάρει. Τον Ολυμπιακό την Ελλάδα μα πάνω από όλα γουστάρει να παίζει και να διακρίνεται.  Οποιος δεν το πιστεύει ας πάει απόψε μια βόλτα από το «Γ. Καραϊσκάκης» να το διαπιστώσει από κοντά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ