Η σιωπή τους, η ενοχή τους

Η σιωπή τους, η ενοχή τους

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνεις και λες ότι θες, γιατί… ξέρεις. Το παράδειγμα του ΠΑΟΚ, του Πανιωνίου και του ΟΦΗ.

Το ποδόσφαιρο μας δεν φημίζεται για την συνέπεια λόγων και έργων, αρχών και δικαιοσύνης. Στην πλειοψηφία, μπορείς να κάνεις ότι θες και να πεις επίσης ότι θες. Από το να μπουκάρεις με όπλα στον αγωνιστικό χώρο την ώρα που παίζεται αγώνας ποδοσφαίρου, από το να απειλείς θεούς, δαίμονες, ανθρώπους, διαιτητές και παρατηρητές, μέχρι να κάθεσαι στην φυσούνα δίπλα στον αντίπαλο προπονητή. Ααα ξέχασα, μπορεί και μια απόφαση να αλλάξει μεσάνυχτα την ημέρα αγώνα και να… ανοίξουν ξαφνικά οι πόρτες του «τιμωρημένου» γηπέδου για το ντέρμπι τίτλου!

Ο ΠΑΟΚ είναι ο ορισμός της νεοπλουτίστικης αλαζονικής ομάδας που δεν ξέρει και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που ζει. Είναι καλό που ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός, είναι τεράστιο μέγεθος και πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη δύναμη στην Ελλάδα. Με ποδοσφαιρικούς όρους όμως. Δεν είναι καλό που συμπεριφέρεται έτσι. Και εφόσον βρίσκει πρόσφορο έδαφος θα μπορεί πολύ άνετα και ο Λουτσέσκου και ο κάθε… Λουτσέσκου να μιλά για «Χίτλερ» και «ναζιστική Γερμανία» μέσα σε μια χώρα που υπέφερε από αυτό το καθεστώς και χάθηκαν εκατομμύρια ζωές, καταστράφηκαν οικογένειες και περιουσίες. Και να συγκρίνει δίχως ντροπή, μια φάση, έναν αγώνα, ένα πρωτάθλημα, το ποδόσφαιρο ρε διάολε με έναν από τους μεγαλύτερους μακελάρηδες της Ιστορίας. Ο επίσημος ΠΑΟΚ τον καλύπτει. Αυτό επέλεξε. Αυτό απ-έδειξε ο μικρός Σαββίδης, αυτό και όσα είπε το γραφείο Τύπου που μεταφέρει σαφώς τη γραμμή της διοίκησης και δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις. Και αυτό ισχύει για όλους όσοι είναι σε αυτά τα πόστα (γραφείο Τύπου) και σέβομαι απόλυτα το πόσο δύσκολο τους είναι να πρέπει να ασπάζονται κάτι που ίσως και τους ίδιους… αηδιάζει και είναι «έξω» από τον χαρακτήρα τους. Οπότε με υπαλλήλους δεν πρόκειται να τα βάλω ποτέ και να κατηγορήσω ονομαστικά, σέβομαι ειλικρινά τις ανάγκες της δουλειάς που κάνουν.

Θα τιμωρηθεί ο Λουτσέσκου; Θα τον καλέσει κάποιος να απολογηθεί; Μπα. Δύσκολο. Για αυτό άλλωστε και έφτασε στο σημείο να ξαναμιλήσει για «Χίτλερ». Γιατί ξέρει, έχει την «ευχέρεια» και ο κόσμος του ΠΑΟΚ ανοίγει τις… αγκάλες του όταν ακούει τέτοια. Την ίδια αγκάλη ανοίγει και ο Ιβάν Σαββίδης. Ακούν αυτά που τους αρέσουν.

Φεύγουμε από τον ΠΑΟΚ. Πάμε στον ΟΦΗ και στον Πανιώνιο. Καλώς έδωσαν εισιτήρια στον ΠΑΟΚ οι Νεοσμυρνιώτες και οι Κρητικοί. Καλώς έδωσαν και στον Ολυμπιακό τη Δευτέρα. Το ποδόσφαιρο θέλει τους φιλάθλους στο γήπεδο, στην εξέδρα, όχι στην τηλεόραση. Και τους μεν και τους δε. Τρόπος να προστατευθούν όλοι υπάρχει και αποδείχθηκε. Και οι ΠΑΟΚτζήδες και οι Ολυμπιακοί ήταν υπέροχη εικόνα στο γήπεδο, μαζί με τους οπαδούς του Πανιωνίου. Ο ΟΦΗ ξαφνικά αποφάσισε να αθετήσει την συμφωνία που έκανε με την ΑΕΚ για 500 (!) εισιτήρια. Αυτά που στην πλειοψηφία τους θα αφορούσαν Κρητικούς ΑΕΚτζήδες που περιμένουν μία φορά τον χρόνο να δουν την ομάδα τους. Τον λόγο τον ξέρουν οι ίδιοι στην ΠΑΕ ΟΦΗ. Οι ισχυρισμοί περί μετακινήσεων με πλοία και πιθανά επεισόδια είναι αστειότητες και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζω. Όλο το ζήτημα ξεκίνησε από τον ίδιο τον ΟΦΗ και έφτασε στο Υφυπουργείο μέσω της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου. Ευτυχώς το ζήτημα λύθηκε από τον Βασιλειάδη (ορθά) έστω και ως… μεμονωμένη μετακίνηση. Γελοία κατάσταση.

Πάμε παρακάτω. Ο ΟΦΗ στο Αγρίνιο έπαιξε με βασικό στόπερ τον καλύτερο στόπερ του. Τον Παπάζογλου. Με βασικούς εξτρέμ τους καλύτερους εξτρέμ του, τον Κουτσιανικούλη και τον Πλατέλλα. Κόντρα στον ΠΑΟΚ μαντέψτε. Ο Παπάζογλου έμεινε στον πάγκο και δεν έπαιξε δευτερόλεπτο. Ο Κουτσιανικούλης και ο Πλατέλλας μπήκαν μετά το 1-3, μαζί τους και ο επίσης παγκίτης Αραβίδης. Στην Ξάνθη ο ΟΦΗ ξεκίνησε με στόπερ τον καλύτερο του. Τον Παπάζογλου. Με εξτρέμ τους καλύτερους του, τον Κουτσιανικούλη και τον Πλατέλλα. Το Σάββατο έχω αγωνία αν θα συνεχίσει το rotation ο Παπαδόπουλος με Παπάζογλου να μην παίζει καθόλου (τραυματίστηκε σοβαρά στην Ξάνθη διάβασα) και τους Κουτσιανικούλη-Πλατέλλα-

Πάμε στον Πανιώνιο. Στο ημίχρονο απέναντι στην ΑΕΚ δεν ήθελε να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο διότι υπήρχε ένα πανό στο πέταλο της Original 21 που θεωρούσε ότι τον προσέβαλε και αναφερόταν στις σχέσεις του με τον Βορρά (ΠΑΟΚ) και Νότο (Ολυμπιακό). Για 10 λεπτά καθόταν στην γραμμή του άουτ και ο Ζαμάνης ωρυόταν. Δικαίωμα τους να φωνάζουν. Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, οπαδός των φιλοξενουμένων κατά τη διάρκεια του αγώνα πέταξε φωτοβολίδα σε θύρα φίλων του Πανιωνίου με παιδιά και ηλικιωμένους. Μαντέψτε. Δεν έγινε τίποτε. Ο Πανιώνιος αρκέστηκε σε μια… αναγκαστική ανακοίνωση. Ούτε φωνές Ζαμάνη, ούτε διαμαρτυρίες, ούτε διακοπή αγώνα, ούτε να πάρει την ομάδα και να φύγει η διοίκηση, ενώ κινδύνεψαν ζωές φίλων της ομάδας.

Πάμε στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ο Πανιώνιος σκόραρε ένα καθαρό γκολ. Του το ακύρωσαν ως οφσάιντ και από 1-0 το ματς πήγε στο 0-1 και γειά σας. Μόλις ακυρώθηκε το γκολ ο Ανιγκό έτρεξε στον επόπτη να διαμαρτυρηθεί. Ο Ζαμάνης τον πήρε αγκαλιά και τον ηρέμησε για να τον επαναφέρει στην τάξη. Μαντέψτε. Ο Πανιώνιος δεν έβγαλε ανακοίνωση, δεν φώναξε, δεν διαμαρτυρήθηκε, ο Ανιγκο ήταν πιο… ήρεμος στην συνέντευξη Τύπου και η ζωή συνεχίζεται.

Ο Πανιώνιος όμως ήταν καθαρός και τίμιος στο θέμα των εισιτηρίων. Έδωσε και στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό εισιτήρια και πρέπει και οι οπαδοί του να είναι παντού. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Λογικά το ίδιο θα κάνει και με τον Παναθηναϊκό και με τον Αρη και με την ΑΕΚ και με όσους ζητήσουν εισιτήρια. Ε;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ