Μπαίνει στην πεντάδα – φωτιά με το πόδι στο γκάζι

Μπαίνει στην πεντάδα – φωτιά με το πόδι στο γκάζι

Τα τρομερά μωρά του Δώνη συνεχίζουν να τρελαίνουν κόσμο και κοσμάκη και να μοιάζουν με ασταμάτητο... κυκλώνα!

Ο Παναθηναϊκός έκανε και πάλι όλα εκείνα τα πράγματα που του επιτρέπουν να συνεχίζει την πορεία… πρωταθλητισμού που διαγράφει στα πρώτα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος. Παιχνίδια που σου δίνουν την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι στο Κορωπί γίνεται σπουδαία δουλειά απ’ όλους. Δεν χρειάζεται να είσαι κάποιος… ειδικός του ποδοσφαίρου για να το καταλάβεις.

Ο Παναθηναϊκός τακτικά είναι καταπληκτικός. Το απέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σημερινό παιχνίδι, όταν χρειάστηκε για πρώτη φορά να φτάσει σε ανατροπή αγώνα. Όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, εντελώς κόντρα στη ροή του ματς και με ένα γκολ που δεν μέτρησε. Το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ίσως το πιο ελπιδοφόρο και απ’ τα πέντε που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι πράσινοι και οι λόγοι είναι πολλοί.

1. Η ανατροπή. Για μια ομάδα με πολλά νέα παιδιά, για μια ομάδα που τώρα φτιάχνει όχι μόνο το αγωνιστικό της προφίλ, αλλά και την ψυχολογία της και την αυτοπεποίθησή της, το να βρίσκεται πίσω στο σκορ σε ένα ματς που έχει κατοχή μέχρι εκείνη την ώρα 83% θα μπορούσε να την λυγίσει. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν λύγισε, όχι μόνο δεν είδε την ψυχολογία του να τσακίζεται, αλλά διατήρησε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: την αγωνιστική του ψυχραιμία και την τακτική του συμπεριφορά. Ούτε βιασύνη, ούτε άγχος, ούτε εκνευρισμός, ούτε γεμίσματα. Υπομονή, συγκέντρωση, κάτω την μπάλα. Έφτασε σε ένα γκολ πριν το ημίχρονο και σου έδινε την εντύπωση πως θα το πάρει και αυτό το ματς.

2. Αποκτά επιθετική ταυτότητα. Κι αυτή η επιθετική ταυτότητα αφορά τους πολλούς τρόπους που έχει για να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή. Τα γκολ του Γιόχανσον μας είχαν… προϊδεάσει πως οι μπακ του θα αρχίσουν σιγά – σιγά να γίνονται σημαντικοί και στο επιθετικό τρίτο. Σήμερα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ινσούα είχε τα περισσότερα ανεβάσματά του και ο Κουλιμπαλί ήταν περισσότερη ώρα πάνω από τη σέντρα. Από τον Αφρικανό βγήκαν και οι δύο σέντρες που έγιναν γκολ με αποδέκτες τους Χατζηγιοβάννη και Μακέντα, που τελείωσαν καταπληκτικά τις φάσεις.

3. Έχει τερματοφύλακα. Κι ας μην πίστευαν πολλοί στον Διούδη πριν ξεκινήσει η σεζόν. Κι ας μην είναι «Βλαχοδήμος». Ο Διούδης είναι δουλευταράς. Και η δουλειά βελτιώνει. Στην κεφαλιά του Σκόνδρα στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους έχει πάλι μια εξαιρετική επέμβαση, εκεί ακριβώς που χρειάστηκε. Είχε και μία κόντρα στον Λεβαδειακό την περασμένη Κυριακή, στο πρώτο μέρος με το σκορ στο 1-0. Εκτινάχθηκε και την έδιωξε σε κόρνερ. Είναι σημαντικό στις 2-3 ευκαιρίες που σου κάνει ο αντίπαλος στην έδρα σου, να έχεις τερματοφύλακα ικανό να αντιδράσει. Υπάρχει και εξήγηση πάντως για όλο αυτό: ο Παναγιώτης Μαλλιαρίτσης που είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων θεωρείται κορυφαίος στο είδος του. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο μοναδικός συνεργάτης του Δώνη που δεν τον είχε από την αρχή κοντά του, αλλά τον… διάλεξε βλέποντας τη δουλειά του, όταν οι δρόμοι τους συναντήθηκαν στον Ατρόμητο.

4. Μπορεί και χωρίς Μπουζούκη. Μπορεί να ακούγεται υπερβολή, αλλά ο μικρός θεωρείται κινητήριος μοχλός στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και στην εν γένει εικόνα του Παναθηναϊκού σε αυτό. Το κέρδισε με το σπαθί του. Με τις εμφανίσεις του, τις πάσες του, τα γκολ του. Σήμερα δεν ήταν καλά. Αρκετά κουρασμένος, καλά κλεισμένος, με λίγες καλές στιγμές. Όμως ο Παναθηναϊκός, με το «δεκάρι» του εξουδετερωμένο, έκανε περισσότερες από 20 τελικές.

5. Το σεντερφορίσιο γκολ του Μακέντα. Ο Ιταλός ήταν άφαντος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ο Δώνης ετοιμαζόταν, μάλιστα, να τον βγάλει εκτός αγώνα και να βάλει τον Καμπετσή, αλλά δεν… πρόλαβε. Για την ακρίβεια, τον πρόλαβε ο Μακέντα. Και είναι σημαντικό που τον άφησε περισσότερο στο ματς ο Δώνης μετά το γκολ που πέτυχε. Είναι ακόμα ένα προσόν του Έλληνα προπονητή. Ξέρει πως να κρατάει τους παίκτες του χαρούμενους. Ο Μακέντα έκανε κίνηση εκεί που έπρεπε έπειτα από τη σέντρα του Κουλιμπαλί και τελείωσε τη φάση σαν πραγματικό 9αρι. Γκολ – βαθμοί, που σβήνει όλη την προηγούμενη εικόνα του.

Σαφώς υπάρχουν και θέματα στον Παναθηναϊκό που δείχνουν ότι χρειάζονται χρόνο. Σημαντικότερο πρόβλημα, η κούραση που εμφανίστηκε στο τελευταίο 15λεπτο. Λογικό μέχρι ενός σημείου και το εξήγησε και ο Δώνης: αρκετοί παίκτες δεν έχουν κάνει κατάλληλη προετοιμασία, όπως ο Κουρμπέλης και ο Μακέντα, άλλοι έρχονται από τραυματισμό, όπως ο Δώνης. Και πολλοί από τους πιτσιρικάδες δεν γνωρίζουν ακόμα πως να διαχειριστούν στο γήπεδο τις δυνάμεις τους, τις ανάσες τους, με αποτέλεσμα να «σκάνε». Φτιάχνουν όλα αυτά. Αλλά ίσως χρειαστεί χρόνος.

Εκεί που χρειάζεται περισσότερη δουλειά είναι στην αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού στις στημένες φάσεις. Η Λαμία είχε ισοφαρίσει από στημένο, η Λάρισα είχε κερδίσει πέναλτι από στημένο, ο ΠΑΣ Γιάννινα σήμερα απείλησε από στημένο. Όπως και το πως πάνε οι κεντρικοί του αμυντικοί στη φάση. Εκτός από την κεφαλιά του Σκόνδρα σήμερα, που θα μπορούσε να φέρει το 2-2, υπάρχει μια φάση στο φινάλε που ο Κλάους σηκώνεται μόνος του και ο Πούγγουρας δεν πηδάει καν. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Αθανασιάδης δεν την έφτασε.

ΥΓ: Πέντε στα πέντε πριν το πρόγραμμα φωτιά με Αστέρα (Τρίπολη), Πανιώνιο (ΟΑΚΑ), ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό. Τα 1.600 εισιτήρια που θα πάρει ο Παναθηναϊκός για την Αρκαδία θα μοιάζουν ελάχιστα μπροστά σε όσους θα θέλουν να κάνουν αυτή την εξόρμηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ