Βγάζει λαγούς από το καπέλο ο Δώνης

Βγάζει λαγούς από το καπέλο ο Δώνης

Οι νίκες του Παναθηναϊκού μοιάζουν σαν να είναι παραγγελία… Δείχνουν ότι αυτή η ομάδα είναι πάντα ικανή για να περάσει στην επόμενη πίστα δυσκολίας. Και κυρίως δεν στηρίζεται σε έναν παίκτη.

«Πως θα σωθεί;». Αυτή την απορία είχαν πολλοί φίλαθλοι πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Δεν είχαν ζυγίσει φυσικά το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού. Ή, είχαν άγνοια. Ντροπή και μόνο που ακουγόταν η λέξη «υποβιβασμός».

Σαφώς ούτε εγώ, ούτε και κανείς άλλος νομίζω δεν περίμενε ότι αυτή η ομάδα, άσχετα αν το πρόγραμμα ήταν σχετικά βατό, θα είχε το απόλυτο έπειτα από πέντε αγωνιστικές. Και παρ’ όλα αυτά πριν ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής να είναι στην τέταρτη ή την πέμπτη θέση εξαιτίας του -6. Ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Δώνη, ωστόσο, δείχνει ικανός να ξεπερνάει κάθε βαθμό δυσκολίας που του παρουσιάζεται. Λες και οι νίκες είναι… παραγγελία για να πιστοποιήσει τις δυνατότητές του.

Αυτή η ομάδα βγάζει μία τρομερή αγωνιστική πειθαρχία στο παιχνίδι της. Μπορεί να υπάρχουν σημεία που παίζει μέτρια, αλλά ποτέ άναρχα. Όλοι γνωρίζουν τον ρόλο τους. Προσπαθούν να υπηρετήσουν ό,τι τους ζητάει ο Δώνης. Ακόμα κι αν δεν το πετύχουν στον απόλυτο βαθμό, θα το έχουν προσπαθήσει. Κι όσοι προσπαθούν στο τέλος πάντα δικαιώνονται. Στην Ξάνθη ο Παναθηναϊκός έκανε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, αλλά γκολ δεν βρήκε. Στο δεύτερο που οι Ακρίτες ισορρόπησαν δέχθηκαν την χαριστική βολή από τον Μπουζούκη.

Στο ματς με τη Λαμία ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς με τον νεαρό μεσοεπιθετικό, όμως, δέχθηκε το 1-1 από στημένη φάση. Πέρασε ώρα για να συνέλθει το «τριφύλλι». Προσπαθούσε, όμως. Με επιμονή και ηρεμία. Και στο 70’ βρήκε το 2-1 με τον Εμμανουηλίδη και τον Καμπετσή να παίζει σημαντικό ρόλο. Ήρθε στο τέλος και το 3-1. Πάει η δεύτερη δύσκολη πίστα. Στη Λάρισα, αλλά και με τον Λεβαδειακό ο βαθμός ήταν ίδιος. Απλώς ο Παναθηναϊκός δεν έβαλε και μόνος του μεγαλύτερα εμπόδια.

Στη θεσσαλική πόλη ο Γιόχανσον έκανε μαγικά πράγματα και οι «πράσινοι» έφυγαν με το άνετο 0-3. Με τον Λεβαδειακό πρωταγωνιστής ήταν ο Χατζηγιοβάνης. Δύο ασίστ στο πρώτο ημίχρονο για το 2-0 από τους Καμπετσή, Χατζηθεοδωρίδη. Να περάσει ο επόμενος. Το 3-0 από τον Γιόχανσον ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Έρχεται μετά ο ΠΑΣ Γιάννινα. Με δύο σερί νίκες στο πρωτάθλημα επί Απόλλωνα, Άρη και μία ακόμα στο Κύπελλο επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι. Και προηγείται στο άδειο ΟΑΚΑ (περίπου 5.500-6.000 θεατές), με αντικανονικό μάλιστα τέρμα. Και με έντονη βροχή κατά διαστήματα. Ε, τι μ’ αυτό; Πάλι οι παίκτες του Δώνη βρήκαν τη λύση. Με μαέστρο τον Χατζηγιοβάνη, τον Κουλιμπαλί αυτή τη φορά να βγάζει δύο ασίστ και τον Μακέντα εκτελεστή ο Παναθηναϊκός πέτυχε την ανατροπή.

Όταν μία ομάδα φτάνει στον στόχο παρά τις όποιες δυσκολίες συναντά και με διαφορετικό πρωταγωνιστή σχεδόν σε κάθε ματς, τότε είναι ομάδα. Τότε ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο κι αυτό είναι έργο Γιώργου Δώνη.

Να επισημάνουμε επίσης ότι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές έχουν βρει δίχτυα οκτώ διαφορετικοί παίκτες! Από τους 21 που έχουν παίξει μέχρι στιγμής, εξαιτίας και των τραυματισμών. Δηλαδή, έχει σκοράρει το 38% των ποδοσφαιριστών που έχουν πατήσει στον αγωνιστικό χώρο. Πέντε νίκες με αρκετούς έμπειρους παίκτες εκτός. Ο Κουλιμπαλί είχε 1,5 ματς και επέστρεψε με τον ΠΑΣ με δύο ασίστ. Ο Μουνιέ έχει επίσης 1,5 ματς κι αγνοείται. Ο Οικονόμου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του «τριφυλλιού» μετά την πρεμιέρα στην Ξάνθη δεν έχει παίξει. Ο Γιόχανσον είχε 2,5 παιχνίδια και τώρα είναι off. Ο Άλτμαν αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο 49χρονος προπονητής του Παναθηναϊκού, ωστόσο, βγάζει συνεχώς λαγούς από το καπέλο του. Όχι γιατί έχει εμπνεύσεις. Αλλά γιατί εκεί οδηγεί την ομάδα με τη δουλειά που γίνεται, την ηρεμία, την επιμονή, την αγωνιστική πειθαρχία που έχει περάσει. Ο Παναθηναϊκός με τον τρόπο που έρχονται οι νίκες χτίζει χαρακτήρα. Αυτή η χρονιά δείχνει πως όποια κι αν είναι η κατάληξη, θα έχει αφήσει άτι καλό στο τέλος για τον σύλλογο και το υπάρχον έμψυχο δυναμικό.

ΥΓ.: Ο Παναθηναϊκός πάει στην Τρίπολη να παίξει με έναν συνδιεκδικητή ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Αν δεν υπάρχει… νέος Ζορμπάς, τότε θα είναι σαν να παίζει στο ΟΑΚΑ. Τι κι αν πήρε 1.600 εισιτήρια. Αναμένονται τουλάχιστον 2.500 οπαδοί.
ΥΓ1.: Ο Μπουζούκης για δεύτερο σερί αγώνα δεν ήταν θετικός. Είναι λογικό οι νέοι να παρουσιάζουν μεταπτώσεις. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει ο κόσμος και να είναι ρεαλιστής. Όσες προσδοκίες κι αν γεννάει η ομάδα με το 5 στα 5.
ΥΓ2.: Ο Μακέντα στην πρώτη του εμφάνιση ως βασικός το… κάρφωσε. Στην κίνηση με άψογο πλασέ. Σε γενικές γραμμές δεν ήταν εντυπωσιακός. Αλλά αυτό ζητάς από τον φορ. Μία φάση να την τελειώσει. Ο Ιταλός το έκανε, θα ανέβει ψυχολογικά και φαίνεται ότι θα είναι μία εξαιρετική λύση.
ΥΓ3.: Σωστά ακυρώθηκαν και τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού με πρωταγωνιστή τον Κουρμπέλη. Πώς γίνεται, όμως, ο Τζήλος να βλέπει φάουλ στο 33’ από τον αρχηγό των «πρασίνων» κι όχι στο 23’ στο 0-1 του Κριζμάν; Ίδια φάση είναι σχεδόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ