Η ευκαιρία και η θεωρία των άκρων

Η ευκαιρία και η θεωρία των άκρων

Με σεβασμό και με τη… μπάλα χαμηλά. Λίγα λόγια όπως απαιτεί η περίσταση: Το περσινό… γκρέμισμα. Η φετινή γεμάτη προσδοκία προσπάθεια που όμως βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο επίπεδο. Η ομοιογένεια και το γεμάτο ρόστερ του αντιπάλου που μπορεί να μην γνωρίζει να διαχειριστεί τον τίτλο του «φαβορί για το πρωτάθλημα» αλλά που προφανώς φέτος ξεκίνησε έχοντας τον πρώτο λόγο τη διαδρομή.

Σε τέτοιες προκλήσεις δεν μιλάς, παίζεις. Και παίζεις μπροστά στο κοινό σου έχοντας κατά νου ότι… παίζεται γενικώς. Τα είπε άλλωστε όλα ο Πέδρο Μαρτίνς: «αντιμετωπίζουμε ένα διεκδικητή του τίτλου. Έχει τεράστια σημασία για όποια ομάδα το κερδίσει. τα ντέρμπι είναι πολύ σημαντικά γιατί σου επιτρέπουν να αυξήσεις τη βαθμολογική σου διαφορά από τους συνδιεκδικητές σου». Δεν χρειάζονταν καν η γλυκιά Μαρίνα για να τα… μεταφράσει.

Δεν έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός να καταλάβει, ούτε να… επικοινωνήσει οτιδήποτε. Ανάγκη έχει να νικήσει και να δει από την πέμπτη αγωνιστική τους πρώτους καρπούς της δουλειάς του. Μια +5 διαφορά από τον ΠΑΟΚ, μετά το +3 από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Να δημιουργήσει πίεση στους βασικούς αντιπάλους του, αλλά και να γεμίσει ο ίδιος με αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Αυτό είναι όλο. Μια καλή ευκαιρία. Και τις ευκαιρίες τις αρπάζεις κάνοντας πρωταθλητισμό, γιατί δεν ξέρεις πότε θα τις ξαναβρείς.

Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ ξεκίνησε με 11 περσινούς. Το ίδιο θα κάνει πιθανότατα και στο Καραϊσκάκη. Το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας του Λουτσέσκου. Αν ο Ρουμάνος θελήσει να αλλάξει κάτι περισσότερο πιθανό είναι να μπερδέψει την ομάδα του, και λιγότερο τον αντίπαλο.

Ο Δικέφαλος σταδιακά καλλιέργησε έναν ποδοσφαιρικό χαρακτήρα που δεν του αρκεί να στέκεται πίσω από τη μπάλα ανεξαρτήτως έδρας. Θα το τολμήσει στο Φάληρο; Πέρσι στο Φάληρο όχι απλά έχασε αλλά ουσιαστικά δεν μπόρεσε καν να επιβεβαιώσει τις προθέσεις του. Κατά τα άλλα: Δουλεύει πολύ στο επιθετικό κομμάτι με τους πλάγιους μπακ, έχει τον Λημνιό για να προστατεύει τη πλευρά του Μάτος, και τον Μπίσεσβαρ για να μετατρέπει την αριστερή πτέρυγα (μαζί με τον Βιεϊρίνια) ως την πιο ενδιαφέρουσα της τακτικής.

Στο ίδιο μοτίβο και ο νέος Ολυμπιακός. Θέλει επίσης τη μπάλα πολύ στα πόδια του και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα άκρα του. Τα γκολ του Λάζαρου και την ποιότητα του Ομάρ. Την φρεσκάδα του Τσιμίκα και την… από άλλο επίπεδο τεχνική κατάρτιση του Ποντένσε. Στην δική του περίπτωση υπάρχει και ένας πολύ κινητικός σέντερ φορ που συμμετέχει στη διαδικασία. Για αυτό και το πιθανότερο είναι στην εντεκάδα να δούμε Γκερέρο και όχι Χασάν. Γιατί με τον Ισπανό οι δυνατότητες των άκρων είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Κοιτάζοντας λίγο τους αριθμούς απλά επιβεβαιώνεις. Τρία γκολ και έξι ασίστ Μάτος, Μπίσεσβαρ και Λημνιός, τρία γκολ και μια ασίστ από Ζαμπά και Ελ Καντουρί που συμπληρώνουν το παζλ των ακραίων του ΠΑΟΚ. Ένα σπουδαίο 6-7 που πάει… κόντρα στο 8-4 του Ομάρ, του Τσιμίκα, του Ποντένσε και του Λάζαρου.

Τα άκρα πιθανότατα θα φέρουν και τις απαντήσεις. Όχι φυσικά για το αποτέλεσμα, αλλά για την εικόνα του παιχνιδιού. Ο τρόπος που θα εμποδίσει ο Ποντένσε τον Μάτος να ανέβει ψηλά, ο αντίστοιχος που θα επιχειρήσει ο Μπίσεσβαρ να σταματήσει τον Ομάρ. Το δίδυμο Λάζαρος-Βιεϊρίνια αλλά και το Τσιμίκας- Λημνιός με τους δύο μικρούς να αποτελούν ως τώρα υπόδειγμα συμπαίκτη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς από την πρώτη στιγμή ήξερε πως θα πρέπει να βρει ένα… αντίδοτο στο «20 νέοι στο ρόστερ». Μόνταρε μια δική του εντεκάδα, και συγκέντρωσε γύρω από αυτή τρεις-τέσσερις ποδοσφαιριστές για να του δίνουν ένα μικρό πρώτο rotation. Χάρη στην οξυδέρκεια του ο Ολυμπιακός τέλη Σεπτέμβρη έχει και εκείνος να πατήσει κάπου. Ούτε από εδώ λοιπόν αναμένονται εκπλήξεις. Τα χαρτιά θα είναι ανοιχτά. Να δούμε λοιπόν ποιος θα θελήσει να επιβάλλει το παιχνίδι του, και ποιος θα αρκεστεί να «κουμπώσει» στις ικανότητες του άλλου.

ΥΓ. Όσοι έχουν την δυνατότητα να παρατηρούν αυτές τις ημέρες τον τρόπο που προετοιμάζονται οι Ερυθρόλευκοι νιώθουν σίγουροι για αυτό που έρχεται. Παλιοσειρές που έχουν ζήσει αμέτρητες εβδομάδες προετοιμασίας ντέρμπι. Πρόσωπα που σπανίως ρισκάρουν προβλέψεις. Για να δούμε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ