Το ποδόσφαιρο δανείζει, δεν χαρίζει…

Το ποδόσφαιρο δανείζει, δεν χαρίζει…

Ο Ολυμπιακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο και έχασε. Συμβαίνει, το αποδέχεσαι, προχωράς. Αλλά όταν ο νικητής βαφτίζει «θεία δίκη», «κάρμα» και... «άγιο πνεύμα» την ισοπέδωση, την αιχμαλωσία που υπέστη, μοιραία το ποδόσφαιρο θα του πάρει πίσω ό,τι του δάνεισε.

Δεδομένο 1ο: Ο Ολυμπιακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ηττήθηκε, αλλά ισοπέδωσε τον αντίπαλό του. Τον έκανε να ομοιάζει με ομάδα υποδεέστερης κατηγορίας. Η εικόνα ήταν σαν να έπαιζαν μεγάλοι με αντιπάλους παιδιά. Οι στιγμές που ο Ποντένσε διέλυε με κάθε τρόπο τον Βιεϊρίνια, είναι ενδεικτικές. Σε σημείο, μάλιστα, ο Λουτσέσκου να κάνει αλλαγή τον Πορτογάλο, αλλά και τον εξτρέμ που τον βοηθούσε. Δεν υπήρχε ούτε ένας χώρος στο γήπεδο, που να μην κυριάρχησαν οι Ερυθρόλευκοι. Κάθε γραμμή, κάθε τετραγωνικό ήταν του Ολυμπιακού, εμφατικά και με ανωτερότητα που έβγαζε μάτι. Κι όμως, αυτό το παιχνίδι χάθηκε.

Δεδομένο 2ο: Ο Ολυμπιακός έχασε χωρίς να δεχθεί σουτ. Χωρίς να δεχθεί ούτε μία καθαρή ευκαιρία από τον ΠΑΟΚ. Ούτε μία. Από ένα σπάνιο… τετραπλό δικό του λάθος μπήκε το γκολ. Κάποτε η ΑΕΚ είχε νικήσει (στο παλιό Καραϊσκάκη) με αντίστοιχη αιχμαλωσία, αλλά τουλάχιστον ο Νικολαΐδης είχε σουτάρει στην εστία. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε άνευ…

Δεδομένο 3ο: Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε πέρυσι από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο του… δάνεισε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, αλλά στη συνέχεια δεν του χαρίστηκε. Ο σύλλογος έκανε την αυτοκριτική του, κατάλαβε τα λάθη του, τα άλλαξε και δημιούργησε φέτος μια ομάδα βασισμένη αποκλειστικά σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, με στοχευμένες επιλογές και με συγκεκριμένο πλάνο. Ο Ολυμπιακός που πάτησε τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής είναι ένα ποδοσφαιρικό δημιούργημα, που έχει «ζωή» μόλις 3 μήνες και που κάθε μέρα που περνάει βελτιώνεται. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη είναι η ίδια ομάδα με πέρυσι, αλλά έχει αποφασίσει να αφήσει στην άκρη το ποδόσφαιρο και να βάζει στην εξίσωση πνεύματα, κάρματα και… θείες δίκες. Αντί να δει το πρόβλημά του, πανηγυρίζει για την τύχη του και την αστοχία του αντιπάλου. Αδυνατώντας να μπει έστω στον κόπο να κάνει την αυτοκριτική του. Αδιαφορώντας για κάθε τι που αφορά στο ποδόσφαιρο. Αλλά ξεχνάει ότι το ποδόσφαιρο δανείζει (στιγμές, νίκες, χαρές), δεν χαρίζει. Μοιραία, το ποδόσφαιρο θα του πάρει πίσω ό,τι του δάνεισε, εάν συνεχίσει έτσι…

Δεδομένο 4ο: Ο Ολυμπιακός διαθέτει έναν οργανωτικό, αυστηρό, καταρτισμένο, προσγειωμένο και κυρίως σοβαρό προπονητή. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν μίλησε για τύχη και ατυχία. Αναφέρθηκε στην «αδυναμία» των παικτών να σκοράρουν στο ντέρμπι και στις κραυγαλέες ευκαιρίες που δημιούργησαν και απώλεσαν. Δεν έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το είδε, το μοιράστηκε, κάνει ήδη προσπάθειες να το αντιμετωπίσει. Επειδή γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο, ξέρει ότι η παραγωγή ευκαιριών θα μετουσιωθεί σε γκολ συν τω χρόνω. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έχει στον πάγκο τον προπονητή της παπάτζας. Την επιτομή της (επικίνδυνης και ακραίας) γραφικότητας. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να θεωρεί ότι γίνεται αρεστός στο πόπολο της ομάδας του με όσα κάνει. Αν το πιστεύει, so be it. Το πρόβλημα θα το έχει ο ΠΑΟΚ. Που του έχει προσφέρει τα πάντα, με τον Ρουμάνο να δικαιολογεί το τίποτα. Διότι προπονητής που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά με… παρά φύσιν επιρροές, έχει προδιαγεγραμμένο τέλος.

Δεδομένο 5ο: Αυτό που αδυνατούν να κατανοήσουν ορισμένοι, είναι ότι αυτό που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός ήταν όραμα, προοπτική και ποιότητα. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να αποκτήσει «αέρα πρωταθλητή», όπως πασχίζουν οι αντίπαλοί του. Τον έχει, τον είχε από πάντα. Είναι η δεύτερη φύση του ο πρωταθλητισμός και η κορυφή. Για αυτό και οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Κόντρα στον ΠΑΟΚ επιβεβαιώθηκε ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα κορυφής. Με παίκτες κορυφαίας ποιότητας, με νιάτα, δίψα, ταλέντο, ένα σύνολο φτιαγμένο να κυριαρχήσει. Και μπορεί να έρθουν και κακές στιγμές, όπως το βράδυ της Κυριακής. Αλλά το ποδόσφαιρο θα νικήσει. Όπως πάντα.

Δεδομένο 6ο: Ο κόσμος του Ολυμπιακού έμεινε στις θέσεις του για πολύ ώρα μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Χειροκρότησε τους ποδοσφαιριστές, τους αποθέωσε και υποκλίθηκε στην προσπάθεια, αλλά και στη σαρωτική υπεροχή έναντι του αντιπάλου. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει τις περισσότερες φορές σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Κάποιες άλλες φορές, μετράει και η αίσθηση που αφήνεις. Η νοοτροπία, το πάθος, η θέληση να τα δώσεις όλα. Οι οπαδοί των Πειραιωτών που χειροκρότησαν την αγαπημένη τους ομάδα, έφυγαν στενοχωρημένοι από το γήπεδο, γεμάτοι και σίγουροι ότι φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς. Με το δέσιμο εξέδρας-κόσμου να είναι πρωτοφανές τη φετινή σεζόν. Αλλά και εμφανές, στη σύνδεση μεταξύ ό,τι συμβαίνει στην εξέδρα και στον αγωνιστικό χώρο και το αντίστροφο.

Δεδομένο 7ο: Ως γνωστόν, ο Καραγκιόζης είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών. Ως γνωστόν, επίσης, ο Λούμπος Μίχελ είναι Ούγγρος πρώην διεθνής διαιτητής, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, νυν μέλος του Δ.Σ. και τεχνικός διευθυντής του Δικεφάλου. Με τον Καραγκιόζη, ο κόσμος διασκεδάζει, περνάει ευχάριστα την ώρα του. Τι κάνει με τον Μίχελ; Απορεί…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ