Μπάτσοι πιάστε τα γιοφύρια

Μπάτσοι πιάστε τα γιοφύρια

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τις συνθήκες Μποτσουάνας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα μονά-ζυγά στη διέλευση των οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια. Και τους κρατικοδίαιτους παράγοντες που κάθονται σούζα σαν τον πελαργό στο ένα πόδι.

ΣΕ εγρήγορση η Αστυνομία του Αγρινίου. Μη τυχόν και περνάγανε οπαδοί του Παναθηναϊκού και έμπαιναν στο γήπεδο για το ματς με τον Παναιτωλικό. Μπάτσοι πιάστε τα γιοφύρια, για να πάμε ανάποδα, από το πως το έχει πει η λαϊκή μούσα. Μπάτσοι πιάστε τα γιοφύρια, μη τυχόν και περάσουν τα αλάνια με τα πράσινα κασκόλ. Κι έχουν και τη σχετική εμπειρία, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, τα αποσπάσματα του Νόμου. Τριάντα χρόνια τώρα στήνουν μπλόκα για τον Παλαιοκώστα. Το αν βέβαια στη τελική, πιάνουνε από τα τρία το μακρύτερο, είναι αδιάφορο. Αρκεί η προσπάθεια. Και η κτήση εμπειρίας. Πραγματικά, είναι παράλογο. Είναι αδιανόητο. Είναι εξωφρενικό. Να μην μπορεί μία παρέα φίλων να καβαλήσουν το αυτοκίνητο να πάνε να δούνε την ομάδα τους. Θα τους σταματήσουν οι μπάτσοι στο δρόμο και θα τους γυρίσουν τα πίσω μπρος.

ΔΕΝ ξέρω τι γίνεται στη Νότια Αμερική. Σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία, το Περού. Ενδεχόμενα να αναλαμβάνει δράση για τους αυθαιρετούντες οπαδούς, ο στρατός. Δεν ξέρω, γίνεται στην Αφρική. Στην Αίγυπτο, στη Μποτσουάνα, στην Ουγκάντα. Αν υπάρχει κι εκεί υφυπουργός Αθλητισμού, Βασιλειάδης, που αποφασίσει και διατάζει: «Εσύ πας στο γήπεδο, εσύ δεν πας». Κι αν πας, σε γυρίζει πίσω η αστυνομία. Επειδή είναι στο χέρι του κάθε τραχανοπλαγιά, διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης ν αποφασίζει και να διατάζει: Απαγορεύεται η μετακίνηση των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Και στήνουν ολόκληρες επιχειρήσεις, για να τους γυρίσουν πίσω. Όπως τους Παναθηναϊκούς που είχανε ξεκινήσει για τη Λάρισα. Σα να βλέπεις τον Λουί ντε Φινές στο χωροφύλακα του Σαν Τροπέ.

ΠΑΙΡΝΕΙΣ χαμπάρι περί τίνος πρόκειται; Σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απαγορεύεται η παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα. Να μην μπορείς, να πας στο γήπεδό. Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός. Σε ξένη χώρα με τη συνθήκη Σένγκεν, μπορείς να ταξιδέψεις. Στη δικιά σου χώρα, δεν γίνεται. Το αν έχεις αυτό τη δικαίωμα, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της Αστυνομίας και του Υπουργού. Ο ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο με κόσμο. Ο Παναθηναϊκός στη Λάρισα χωρίς κόσμο. Ο Ολυμπιακός στη Νέα Σμύρνη με κόσμο. Ο Άρης στα Γιάννενα χωρίς κόσμο. Η ΑΕΚ στη Τρίπολη, με κόσμο. Ο Παναθηναϊκός, στο Αγρίνιο χωρίς κόσμο. Ο Άρης τη Κυριακή, στη Νέα Σμύρνη με κόσμο. Δηλαδή, έχει εφαρμοσθεί η εκ περιτροπής κυκλοφορία των οπαδών και δεν το ξέρουμε; Έχουν καθιερωθεί μονά-ζυγά στο ποδόσφαιρο; Δακτύλιος στα γήπεδα; Τη Τρίτη η κυκλοφορία των οπαδών του Παναθηναϊκού, στο Αγρίνιο απαγορεύεται. Τη Κυριακή στη Τρίπολη επιτρέπεται.

ΕΙΝΑΙ στο χέρι δηλαδή του διοικητή Κλαπανάρα, να λέει «δεν μπορώ»; Κι από που κι ώσπου, η Αστυνομία, μπορεί να λέει «δεν μπορώ»; Αν δεν μπορεί να κάνει ζάφτι δύο- τρεις χιλιάδες νοματαίους στο γήπεδο, τι μπορεί; Να πουλάνε οι μπάτσοι προστασία στα μπουρδέλα και στα φρουτάκια; Άμα είναι έτσι, να μπορούνε να λένε και οι πυροσβέστες «δεν μπορώ να σβήσω αυτή τη φωτιά». Να μπορεί να λέει ο καραβανάς ο στρατηγός, «δεν ξεκινάω να πολεμήσω». Ο αστυνομικός, όπως κι ο κάθε εργαζόμενος, πληρώνεται για να μπορεί. Για να κάνει τη δουλειά του. Όποιος πει στον ιδιωτικό τομέα «δεν μπορώ», παίρνει το πούλο. Με τη μία τον έχουνε στείλει στο λογιστήριο. Ο δημόσιος υπάλληλος, ο μπάτσος, ο θεματοφύλακας της έννομης τάξης λέει «δεν μπορώ» και δεν τρέχει κάστανο. Ο μισθός κάθε πρώτη του μηνός καταβάλλεται. Για τη πολιτική ηγεσία, για τον Τόσκα χθες, για τη μαντάμ Γεροβασίλη το «δεν μπορώ» είναι αποδεκτό. Δεν τρέχει κάστανο.

ΚΑΙ ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Δεν πάει τσάμπα η αστυνομία στο γήπεδο. Τα κονομάνε. Και χοντρά μάλιστα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εισπράττει ποσοστό 10%, από όλες τις τηλεοπτικές συμβάσεις, αθλητικών γεγονότων. Κάποια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το Ταμείο των αστυνομικών το 5% από τα εισιτήρια. Κι επειδή βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους, στέλνουν ένα φιρμάνι, «δεν μπορώ», το συνυπογράφει κι ο Βασιλειάδης και καθαρίζουνε. Είναι η νέα εποχή των Τσιπραίων με ολίγη από Καμμένο. Να βγαίνει ο υπουργός της αριστερής (δήθεν) κυβέρνησης ναι να λέει, «εσύ πας στο γήπεδο». «Εσύ δεν πας». Επειδή ο αρμόδιος μπασκίνας της περιοχής, βαριέται να κάνει τη δουλειά του.

ΚΑΙ ποια είναι η πλάκα Νο 2; Ουδείς διαμαρτύρεται. Ουδείς ασχολείται με το ότι η αστυνομία διώχνει τους πελάτες. Σε ένα πρωτάθλημα που οι μικρές ομάδες βαράνε μύγες και δεν πατάει άνθρωπος το πόδι του. Σε τέσσερα-πέντε ματς το χρόνο με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας και τους δύο της Θεσσαλονίκης, περιμένουνε μπας και μαζέψουν κανένα φράγκο. Ο μέσος όρος του Ατρόμητου, είναι 588 εισιτήρια. Ούτε σινεμά δεν γεμίζουν. Και θα έρθει αύριο ο Βασιλειάδης να πει, απαγορεύω να πάνε στο Περιστέρι, οπαδοί του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Τουμπεκής όμως ο Σπανός. Τουμπεκής ο Κωστούλας, που δεν αφήσανε τους Παναθηναϊκούς να πάνε στο Αγρίνιο

ΚΑΜΙΑ αντίδραση από τις ΠΑΕ. Τίποτα. Ποιος όμως να βγει να μιλήσει; Το πρωτάθλημα αυτό, διοργανώνεται χάρη στο κράτος και μόνο. Που έδωσε εντολή στην ΕΡΤ να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του φορολογουμένου. Για να πληρώσει και με το παραπάνω, τις ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Που επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να παίζει στο ΟΑΚΑ, χωρίς να έχει ξοφλήσει αυτά που χρωστάει. Που επιτρέπει στην ΑΕΚ να παίζει στο,ΟΑΚΑ. Επειδή η ΑΕΚ που φουντάρισε οικειοθελώς κι έριξε κανόνι, ήταν άλλη ΑΕΚ. Που τους κάνει δόσεις-Κωτσόβολος τα χρέη στην εφορία. Όταν είσαι, όμως μια ζωή με το χέρι απλωμένο, πώς να διεκδικήσεις οτιδήποτε από τον «ευεργέτη» Υπουργό; Και τις απόψεις του κάθε περαστικού Βασιλειάδη , για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών θα κάτσεις να ακούσεις και θα δεχθείς και την απαγόρευση μετακινήσεων θα ανεχτείς. Και θα βγάλεις και ανακοίνωση για πάρτη του, για τη σύμβαση με την ΕΡΤ. Σούζα σαν τον πελαργό θα κάτσεις στο ένα πόδι.

Στη μουσική επιλογή Barcelona Gipsy Balkan Orchestra-Lule Lule.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ