Για… μπουρδελότσαρκα διαιτητής και παρατηρητής

Για… μπουρδελότσαρκα διαιτητής και παρατηρητής

Ο Κώστας Καίσαρης τραβάει τη κουρτίνα. Αποκαλύπτει τη σχέση παρατηρητή και διαιτητή και διερωτάται: Γιατί ντε και καλά να σφυρίξει το ΑΕΚ-Ολυμπιακός ο γνωστός του Τριτσώνη;

ΤΑ έγραψα το πρωί στα «Νέα», αλλά εδώ στο «10» μπορούμε να τα σπάσουμε σε πενηνταράκια και να τα πούμε καλύτερα. Περί Σταυρακα Τριτσώνη λοιπόν και Κρίστοφερ Κριστόφερσεν ο λόγος. Κι όταν πρόκειται περί διαιτησίας και ευχέλαιο να κάνεις και εξορκισμό, αυτούς τους σατανάδες δεν μπορείς να τους κάνεις ζάφτι, με τίποτα. Είδατε τι έπαθε ο Κούγιας,στην ακριτική Ξάνθη. Στο γόνατο την έσφαξε τη Λάρισα αυτός ο Λάμπρου. Νέος, φέρελπις, πρώτη του χρονιά, στο πίνακα της Σούπερλίγκ. Άμα παλιώσει δηλαδή, τι θα κάνει; Αντί για σφυρίχτρα θα μπαίνει στο γήπεδο με μυδράλιο;

ΞΕΦΥΓΑΜΕ όμως. Με το που σκάει το όνομα του διαιτητή για το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός άρχισαν να βαράνε τα τέλια από Πειραιά μεριά. Ότι προ είκοσι ημερών ο Σταύρος Τριτσώνης εκλεκτό μέλος της ΚΕΔ ήταν παρατηρητής του Δανού διαιτητή. Στο ματς Βίντι-Μπάτε Μπορίσοφ για το Γιουρόπα Λίγκ. Τι πάει να πει όμως, ο Τριτσώνης ήταν παρατηρητής του Κριστόφερσεν; Αυτός που το διαβάζει δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ρώτησα περί του θέματος, πέντε έξι, εκλεκτούς συναδέλφους. Αφηρημένα πράγματα. Ότι κάπου θα έχουν συναντηθεί, στα αποδυτήρια, ότι τον έχει βαθμολογήσει, κλπ,κλπ. Και δεν είναι βέβαια υποχρεωμένος ο κάθε δημοσιογράφος να ξέρει τις ντιρεκτίβες της ΟΥΕΦΑ.

ΕΔΩ είναι λοιπόν, που έρχεται η ταπεινότητά μου, να καταθέσει τη πολύτιμη γνώση και εμπειρία της. Όταν λέμε παρατηρητής- διαιτητής μιλάμε ότι για δύο 24ωρα είναι μαζί. Από τη παραμονή του αγώνα μέχρι την επομένη. Που θα πάνε στο αεροδρόμιο για το ταξίδι της επιστροφής. Συνέχεια μαζί. Στο ίδιο ξενοδοχείο μένουνε, το ίδιο πρόγραμμα ακολουθούν. Το πρωί πριν το ματς παρατηρητής και τέταρτος θα πάνε μαζί να ελέγξουν γήπεδο. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουν για το παιχνίδι, όλοι μαζί, θα γυρίσουν πίσω. Το προηγούμενο βράδυ θα πιουν ένα ποτό στο μπαρ του ξενοδοχείου. Αν ταιριάζουν τα χνώτα τους, μπορεί να πάνε μετά για καμιά μπουρδελότσαρκα.

ΤΗΝ άλλη μέρα, μαζί θα πάρουνε πρωινό. Το βράδυ μετά το ματς τα ίδια. Αν έχει πάει καλά μάλιστα ο ρέφερι, μπορεί να βγούνε να το γλεντήσουν. Tabledance κλπ, ελπίζω να καταλαβαινόμαστε. Την επομένη, αγκαλιές και φιλιά «χάρηκα για τη γνωριμία», «επίσης, θα χαρώ να τα ξαναπούμε», τα τηλέφωνά τους τα έχουνε ανταλλάξει και βουρ στο αεροδρόμιο, για το ταξίδι της επιστροφής. Για δύο μέρες διαιτητής και παρατηρητής είναι κώλος και βρακί. Θα μου πείτε τώρα, ελέγχων και ελεγχόμενος στο ίδιο ξενοδοχείο; Αυτό είναι το στάτους ΟΥΕΦΑ. Και για ευνόητους λόγους βέβαια. Για να μην μπορεί κανείς από τον γηπεδούχο να πλησιάσει τον διαιτητή. «Περάσαμε να σας πούμε μια καλησπέρα. Αν θέλετε κάτι». Κι αν τον πιάσει ο παρατηρητής; Πάντα υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο. Όπως ακριβώς υπάρχουν αστυνομικοί, που τα πιάνουνε. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ταινίες.

ΚΙ αυτός ακριβώς, είναι ο ρόλος του παρατηρητή. Η δουλειά του δεν περιορίζεται στο να βαθμολογήσει τον διαιτητή. Ο διαιτητής πριν το παιχνίδι είναι σαν τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι ο παρατηρητής να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα. Ούτε ένα λεπτό δεν τον αφήνει από τα μάτια του. Κι εύλογο είναι να δημιουργηθεί μεταξύ τους μία σχέση. Ειδικότερα από τη πλευρά του διαιτητή. Που σαν βαθμολογούμενος είναι σε μειονεκτική θέση. Όλα αυτά είναι γνωστά στη ποδοσφαιρική, πιάτσα. Εξ ου και οι φωνές που λέγαμε, από Πειραιά μεριά. Πριν το παιχνίδι. Σ αυτές τις περιπτώσεις δεν περιμένεις να σε φάνε. Φωνάζεις από πριν. Θα μου πεις τώρα κι επειδή δύο άνθρωποι είναι δύο μέρες μαζί πρέπει το μυαλό μας ντε κι καλά να πάει στο πονηρό;

ΜΑΖΙ σου. Μπορεί στη προκειμένη περίπτωση παρατηρητής και διαιτητής να συζητάνε για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εξηγούσε ο Τριτσώνης στον Κριστόφερσεν πως έχει το θέμα με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Και την αβεβαιότητα σχετικά με τις συντάξεις. Υπάρχει όμως και πιθανότητα να μιλάγανε για ποδόσφαιρο. Κι αν υποθέσουμε ότι δεν ήταν ο Τριτσώνης. Αλλά κάποιο λαμόγιο. Η μήπως δεν υπάρχουνε τέτοια στη διαιτησία. Κι αρχίζει να του λέει του Δανού το ποίημα. «Εμείς, στην Ελλάδα έχουμε προβλήματα. Μία ομάδα έπαιρνε το πρωτάθλημα είκοσι χρόνια συνέχεια . Ήρθανε η ΦΙΦΑ η ΟΥΕΦΑ. Γι αυτό φωνάζουμε και σφυρίζουνε ξένοι διαιτητές».

ΔΕΝ παίζει αυτή η πιθανότητα; Παίζει. Αν είναι κανένα λαμόγιο δηλαδή κι όχι ο Τριτσώνης, μπορεί να το πάει ακόμα παραπέρα: «Είσαι καλός διαιτητής. Μπορώ να κανονίσω εγώ να έρθεις να σφυρίξεις στην Ελλάδα. Έχουμε ήλιο, έχουμε καθαρό αέρα, θα περάσεις μία χαρά». Ποτέ δεν ξέρεις. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Αυτό που ξέρεις όμως πολύ καλά, είναι για ποιο λόγο, έρχονται οι ξένοι διαιτητές. Έρχονται να σταματήσει η καχυποψία. Για να σφυρίζει κάποιος που κανείς δεν θα ξέρει από που κρατάει η σκούφια του. Κι από καμιά διακοσαριά και βάλε διεθνείς διαιτητές, από πενήντα τόσες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες έρχεται να σφυρίξει το ΑΕΚ- Ολυμπιακός, αυτός που ήτανε για δύό μέρες κώλος και βρακί με τον Τριτσώνη. Κι όχι πριν δύο και τρία, χρονιά. Πριν είκοσι μέρες. Σκάρτες κι αυτές.

ΚΑΙ δεν έρχεται μονάχος του αυτός ο Κριστόφερσεν. Κάποιος τον έφερε. Κάποιος τον ζήτησε. Κάποιος συμφώνησε. Κι αυτός ο κάποιος, δεν είναι άλλος από τον γνωστό και με εξαιρετέο, Μέλο Περέιρα. Κι εγώ δεν λέω ότι του είπε ο Τριτσώνης, «είδα τις προάλλες έναν διαιτητή καϊνάρι στη Βουδαπέστη. Αυτόν να φέρουμε στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός». Εγώ λέω, ότι μίστερ Περέιρα, εισπράττεις ένα εικοσάρικο χιλιάρικα μήνα. Για να ξέρεις ότι Τριτσώνης ήτανε πριν είκοσι μέρες παρατηρητής του Κριστόφερσεν. Άρα, αυτός να έρθει να σφυρίξει δεν γίνεται με τίποτα. Κι άντε να κάνεις, το συνήγορο του διαβόλου. Ότι, επρόκειτο περί σατανικής συμπτώσεως. Ότι έσπασε ο διάολος το ποδάρι του. Και πέσανε στη κέντα. Εσύ σαν Τριτσώνης, πως το δέχεσαι να κολυμπήσεις στο, λάκο με τη φάβα;

ΣΧΕΔΟΝ σαράντα χρόνια σ αυτή τη δουλειά, κορόιδο που να ασχολείται με τη διαιτησία, δεν έχω συναντήσει. Σατανάδες είναι όλοι τους. Στο λεπτό, σε πουλάνε και σε αγοράζουνε. Εσύ σαν Τριτσώνης πως το δέχεσαι; Όταν ακούς ότι έρχεται ο Κριστόφερσεν γιατί δεν του λες «μίστερ το και το. Πριν δύο βδομάδες ήμουνα μαζί του στη Βουδαπέστη. Θα μας κρεμάσουνε κουδούνια. Άστον αυτόν. Να φέρουμε κανέναν άλλονε». Κι έχεις κεφάλι σου ήσυχο; Ποιος ο λόγος ντε και καλά να μπλέξετε; Γιατί δεν λέτε στους Δανούς «ευχαριστούμε πολύ δεν τον θέλουμε τον κύριο. Δεν μας κάνει». Και φέρνετε έναν Σουηδό και δεν μπορεί να σας πει κανείς κουβέντα. Γιατί, ντε και καλά, να σφυρίξει το ΑΕΚ-Ολυμπιακός , ο γνωστός του Τριτσώνης.

Στη μουσική,επιλογη, Rory Gallagher-Shadow Play.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ