Το πιο παραδοσιακό ντέρμπι στην μπασκετική Ευρώπη

Το πιο παραδοσιακό ντέρμπι στην μπασκετική Ευρώπη

Είναι ίσως το μεγαλύτερο ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, Μακάμπι και Παναθηναϊκός έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, πέρα από παιχνίδια της κανονικής περιόδου, σε ημιτελικούς και τελικούς Final- Four. Από το μακρινό 1971 μέχρι σήμερα έχουν παίξει τρεις τελικούς, το 2000, το 2001 και το 2011, αλλά και έναν ημιτελικό το 2005.

Σήμερα το βράδυ στο Ο.Α.Κ.Α ο Παναθηναϊκός μπαίνει στη μάχη για την Euroleague της νέας σεζόν. Οι πράσινοι άλλαξαν αρκετά, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος, η επιστροφή στο Final- Four για πρώτη φορά μετά την Κωνσταντινούπολη και το μακρινό 2012.

Ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης δεν έχει καταφέρει στην μετά Ομπράντοβιτς εποχή να πάει το δρόμο μέχρι τέλους και θέλει όσο τίποτα άλλο να το πετύχει φέτος ξορκίζοντας το » φάντασμα» του Σέρβου κόουτς πάνω από το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Μπορεί να το κάνει;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Πολλές οι παράμετροι και τα δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν. Με τους Ρέαλ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρ να βρίσκονται και για την τρέχουσα σεζόν ένα τουλάχιστον βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, η μια θέση που μένει έχει αρκετούς μνηστήρες. Στα χρόνια που ο Τσάβι Πασκουάλ είναι στο τιμόνι της ομάδας, ο Παναθηναϊκός είχε την ατυχία να πέσει, αν και με πλεονέκτημα έδρας, στη φάση των νοκ- άουτ αναμετρήσεων πάνω στις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Η Φενέρ το 2017 και η Ρέαλ το 2018 αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ελληνική ομάδα. Δεν ξέρω τι θα γίνει φέτος, αλλά τείνω να πιστέψω ότι για να πας στο Final- Four δεν αρκεί να πάρεις το πλεονέκτημα έδρας στην κανονική περίοδο, αλλά κυρίως να μην πέσεις πάνω σε μια από αυτές τις τρεις στα play- off.

Πάμε και στο αγωνιστικό. Το τριφύλλι διατήρησε στο δυναμικό του τον καλύτερο άσο της διοργάνωσης, τον Νικ Καλάθη. Παρά τις πολλές σειρήνες, τόσο από την Ευρώπη όσο και από το NBA, ο ηγέτης έμεινε και θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους συμπαίκτες του στη Γη της Επαγγελίας. Προτεραιότητα ήταν, όπως φάνηκε στις μεταγραφές, να ενισχυθεί και να μεγαλώσει ο λεγόμενος ελληνικός κορμός.

Γι΄αυτό το σκοπό ήρθαν οι Παπαπέτρου και Παπαγιάννης, ανανέωσαν οι Καλάθης και Παππάς και ο αριθμός των ξένων δεν ξέφυγε από τους έξι που ορίζει ο κανονισμός. Μάλιστα και εκεί οι επιλογές έγιναν με γνώμονα μα μην κλείσουν το δρόμο στους Έλληνες, αλλά να λειτουργήσουν συμβουλευτικά προς τους νεαρούς και συμπληρωματικά προς υπόλοιπους.

Το πιο μεγάλο ερωτηματικό στο φετινό ρόστερ παραμένει η θέση του άσου πίσω από τον Νικ. Ο Λεκαβίτσιους που παίζει το ρόλο της ρεζέρβας έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, όπως τουλάχιστον φάνηκε πέρυσι, ο Καλαϊτζάκης είναι άγουρος για το υψηλότερο επίπεδο ακόμα ενώ και ο Σακελλαρίου αποκτήθηκε για να δίνει περισσότερο ανάσες στην ελληνική Basket League.

Στο δύο υπάρχουν οι Παππάς και Λάνγκφορντ όποτε υπάρχει σχετική πληρότητα, κάτι που παρατηρείται και στη θέση τρία. Παπαπέτρου, Αντετοκούμπο και Λοτζέσκι δίνουν κάτι διαφορετικό ο καθένας τους και επιτρέπουν, μαζί με την ικανότητα και του Τόμας να κατεβαίνει μια θέση, στον Καταλανό κόουτς να εφαρμόζει μεγάλη γκάμα σχημάτων. Στο τέσσερα υπάρχει ένα θεματάκι με την έννοια ότι οι πράσινοι ποντάρουν στο στοίχημα Μήτογλου. Πίσω από τον νεαρό φόργουορντ υπάρχει ο Τόμας και ο κατά συνθήκη τεσσάρι Γκιστ. Ο τελευταίος μπορεί να παίξει εκεί λογικά μόνο αν στο πέντε παίζει ο Λάσμε. Στο πέντε τώρα η ομάδα είναι γεμάτη.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία για το τριφύλλι της νέας περιόδου είναι δύο. Πρώτον ότι πλέον οι επιλογές είναι πολύ κοντά στα θέλω του Πασκουάλ. Δεύτερον ότι πια υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία και αμυντική προσήλωση. Σκεφτείτε μια πεντάδα με Καλάθη στον άσο, Θανάση στο δύο, Παπαπέτρου στο τρία και Γκιστ και Λάσμε στις θέσεις των ψηλών.

Πως θα μπορέσεις να σπάσεις την άμυνα της; Από την άλλη επειδή πάντα κάτι κερδίζεις και πάντα κάτι χάνεις αυτή π.χ η πεντάδα θα έχει τα ζητηματάκια της μπροστά, ειδικά όταν δεν θα μπορεί να τρέξει και να βρει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Η φετινή ομάδα θα είναι σίγουρα ακόμα περισσότερο ελκυστική και αθλητική από την περυσινή.

Σημαντική παράμετρος για το που θα φθάσει τελικά και η μεγάλη ηλικία ορισμένων παικτών του. Απόψε απέναντι στον Παναθηναϊκό θα τεθεί αντιμέτωπη μια από τις ομάδες γρίφους της διοργάνωσης. Δεν έχω σαφή εικόνα της Μακάμπι, αλλά έχω την αίσθηση, διαβάζοντας το ρόστερ της, πως ο σοβαρός Παναθηναϊκός δεν θα έχει ιδιαίτερο θέμα. Σημαντική προσθήκη ο Ουιλμπέκιν καθώς και η παραμονή των Τάιους και Πάργκο. Πολλά θα εξαρτηθούν για την πορεία της από την απόδοση του Ταρίκ Μπλακ. Ο Αμερικανός, πρώην NBA,έρχεται στην Ευρώπη για να κάνει restart στην καριέρα του. Μένει να δούμε πόσο θα βοηθήσει την ομάδα του Λαού. Τα υπόλοιπα μετά το ματς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ