Ο Πιεμπονγκσάντ θέλει πρωτάθλημα ή απλώς να γεμίσει την τσέπη του;

Ο Πιεμπονγκσάντ θέλει πρωτάθλημα ή απλώς να γεμίσει την τσέπη του;

Το μεγαλύτερο ερώτημα που πρέπει ν’ απαντήσει ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, όχι φυσικά μόνο στα λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις, είναι αν επιθυμεί να κατακτήσει τίτλους αυτός και η παρέα του ή απλώς ήρθε να βοηθήσει να «καθαρίσει» ο Παναθηναϊκός και να γεμίσει με διάφορους τρόπους την τσέπη του.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ εισέβαλε εδώ και μήνες στη ζωή των φίλων του «τριφυλλιού». Φαινόταν από τα τέλη Μαϊου-αρχές Ιουνίου ότι δύσκολα θα χαλάσει η δουλειά και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έμπαινε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Τελικά, αντί για ιδιοκτήτης μπήκε ως συνέταιρος… Το αν θα έχει άμεσα ή στο όχι στο τόσο μακρινό μέλλον, το γενικό πρόσταγμα, είναι κάτι που το γνωρίζει ο ίδιος, ο Αλαφούζος και τα νομικά τους επιτελεία και δεν έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής το παραμικρό για τη συμφωνία.

Την ώρα που γραφόταν επίσης το κείμενο, δεν υπήρχε κάποια πληροφόρηση ότι μπήκαν τα πρώτα χρήματα από τον Ταϊλανδό, ούτε και πάλι είναι βέβαιος κάποιος πλην του ίδιου, πόσα θα είναι αυτά. Θα μπει άμεσα ένα εκατ. ευρώ, θα μπουν 2,5 εκατ. έναντι της ΑΜΚ που τρέχει; Κάποια στιγμή, όπως και να έχει, θα έρθει το έμβασμα.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί, διότι διίστανται οι πληροφορίες, αν με τα χρήματα που θα βάζει ο Πιεμπονγκσάντ θα αυξήσει το ποσοστό του από 43%-45%, που είναι με την υπογραφή της συμφωνίας ή, αν θα παραμείνει έτσι και θ’ αυξηθεί με νέα ΑΜΚ.

Εφόσον, φυσικά επιθυμεί ο ίδιος να γίνει το απόλυτο αφεντικό, Διότι η λογική λέει ότι αν το ήθελε θα πίεζε τον Αλαφούζο προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζοντας ότι ο «Mr. ΣΚΑΪ» επιθυμεί διακαώς να αποχωρήσει. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα και την αναφέραμε πρόσφατα να άλλαξε γνώμη ο Αλαφούζος, να ήθελε συμπαίκτη κι όχι διάδοχο, ώστε από τον επόμενο (σ.σ. ίσως τον Γιαννακόπουλο) να πάρει πίσω μέρος των χρημάτων που έδωσε.

Η εξέλιξη που σημειώθηκε σαφώς και δεν είναι αυτή που θα ήθελε ο κόσμος και θεωρούσαμε όλοι έως τον περασμένο Αύγουστο. Οι οπαδοί είναι γνωστό ότι δεν επιθυμούν την παραμονή του Αλαφούζου. Δεν τρελαίνονταν στην ιδέα του Πιεμπονγκσάντ, αλλά τρελαίνονται στη σκέψη της παραμονής του Έλληνα επιχειρηματία. Ας εστιάσουμε, όμως, στην εξέλιξη. Ο Πιεμπονγκσάντ μπήκε –ή μπαίνει άμεσα- στον Παναθηναϊκό.

Ας αφήσουμε ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο κι ας πάμε στο ψητό. Στο χρήμα που είναι και η κινητήριος δύναμη. Ο Πιεμπονγκσάντ προς το παρόν είναι συνέταιρος. Να επαναλάβουμε για όσους είναι ρομαντικοί ή για κάποιους που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ότι κανείς ξένος δεν έρχεται να βάλει τα χρήματά του, διότι αγάπησε τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό. Έχει συμφέροντα. Έχεις τους λόγους του. Ο Ταϊλανδός συχνά πυκνά ακούγεται ότι θέλει να επενδύσει με τον Ρέστη στην Καλαμάτα, ή στην Αθήνα, ή στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Μύκονο… Δεν γνωρίζω τις σκέψεις του. Ο Παναθηναϊκός σαφώς και είναι ένα τεράστιο όχημα. Μπορεί να πιέσει καταστάσεις μέσω του «τριφυλλιού».

Αυτό είναι θεμιτό για μένα. Ο επενδυτής έρχεται για να βγάλει. Δεν έρχεται για να δίνει μόνο. Σ’ αυτό το ερώτημα πρέπει, λοιπόν, ν’ απαντήσει ο Πιεμπονγκσάντ και η παρέα του. Ήρθαν μόνο για να βγάλουν μέσω του Παναθηναϊκού; Δεν ξέρω ποιον τρόπο σκέφτονται, αν είναι δηλαδή με ανταποδοτικά οφέλη εκτός ποδοσφαίρου, αν είναι να πουλάνε παίκτες με υπεραξία εξαιτίας των διασυνδέσεων (έχουμε επισημάνει τα σενάρια για ανάμειξη, χωρίς να εμφανιστούν φυσικά στο προσκήνιο, των μεγαλοατζέντηδων Ζαχάβι, Ραμαντάνι), αν είναι η κατασκευή γηπέδου και η εκμετάλλευσή του, αν είναι μία συνεργασία με τον Γιαννακόπουλο στο «Athens Alive»…

Υπάρχει κι ένας ακόμα. Να καθαρίσει τον σύλλογο, με τη συνδρομή του Αλαφούζου που αναλαμβάνει ένα μέρος, από τα χρέη να τον κάνει άκρως ελκυστικό και να τον παραδώσει με ένα τίμημα στον επόμενο. Πάλι στον Γιαννακόπουλο ή σε κανέναν Κινέζο, Αμερικάνο, Ισρηαλινό, Ρώσο, Άραβα… Ποιος μπορεί να ξέρει; Παντού έχει γνωριμίες.

Ή, για να πάμε στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος γουστάρουν παράλληλα και να βλέπουν τον Παναθηναϊκό να σηκώνει κούπες; Εννοείται, ότι θα απαντήσει «και τα δύο θέλω». Μόνο που η πράξη διαφέρει από τα λόγια. Αν ο Πιεμπονγκσάντ βάζει χρήματα μόνο για να καθαρίσει τα χρέη και να έχει το μπάτζετ στα 5-5,5 εκατ. ευρώ μεικτά που είναι τώρα, ή άντε στα 7-8 εκατ., τότε το πιθανότερο είναι ο Παναθηναϊκός όσο φιλότιμη προσπάθεια και να κάνουν τα πιτσιρίκια και οι Δώνης, Νταμπίζας να κυνηγάνε απλώς τη 2η ή την 3η θέση, άντε και το κύπελλο.

Το χρήμα μόνο σίγουρα δεν φέρνει την ευτυχία. Έχουμε δει παγκοσμίως ομάδες με μικρό μπάτζετ να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα. Αλλά για να διεκδικήσεις πρωτάθλημα καλό θα είναι να αυξήσεις το μπάτζετ. Μην ξεχνάμε, άλλωστε και την Ευρώπη.

Με τη συγκομιδή που έχει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια, θα ξεκινάει ως αδύναμος σε όλες τις κληρώσεις. Κι εκεί αν δεν έχεις 2-3 τοπ παίκτες, συν ποιοτικούς Έλληνες, όμιλο είναι δύσκολο να δεις…

Γι’ αυτό τονίζαμε πριν λίγο καιρό ότι η κατάκτηση της κορυφής θα πρέπει να γίνει έμμονη ιδέα, στον Παϊρότζ, στους συνεργάτες του κι όσους τέλος πάντων μπουν στην ΠΑΕ με τις αλλαγές που θα γίνουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ