Βρήκε πλάτη να ακουμπήσει

Βρήκε πλάτη να ακουμπήσει

Αν ο Βεζένκοφ συνεχίσει όπως ξεκίνησε θα είναι η μεταγραφή της χρονιάς για τον Ολυμπιακό…

Ήταν 30/09 όταν γράψαμε το σχόλιο με τίτλο «ο έξτρα παίκτης», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Βεζένκοφ γνωρίζει πως δεν έχει… λυχνάρι, το οποίο μπορεί να τρίβει όποτε νιώθει άβολα. Η πρώτη προσπάθεια να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, στη Βαρκελώνη, δεν ήταν επιτυχημένη. Ο Ολυμπιακός είναι η… δεύτερη ευκαιρία κι οφείλει να την πιάσει από τα μαλλιά, αν δεν θέλει να ξεκινήσει η περιοδεία σε ομάδες δεύτερης ταχύτητας και να καταγραφεί ως άλλο ένα μεγάλο ταλέντο, που ποτέ δεν έγινε παίκτης».

Ο Σάσα, στο πρώτο πραγματικά δύσκολο ματς της περιόδου, αγωνίστηκε 17.07’’, έχοντας 13 πόντους (4/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές), 4 ριμπάουντ (2-2), 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, κανένα λάθος και 19 στο σύστημα αξιολόγησης. Οι αριθμοί λένε τη δική τους αλήθεια, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εικόνα.

Ο Βεζένκοφ δεν ήταν… συμπληρωματικός, αλλά ένας παίκτης με ρόλο, με αρχή και τέλος στο παιχνίδι του, ένας παίκτης που ήξερε τι ήθελε πάνω στο παρκέ και δεν αναζητούσε την καταξίωση μέσα από τραβηγμένες προσπάθειες. Ένας παίκτης πολύ πιο ώριμος απ’ ότι προδίδει η ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητά του, ένας παίκτης με ευρωπαϊκές παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

Εξ αρχής το ζητούμενο δεν ήταν ούτε η ποιότητα, ούτε το ταλέντο. Η εμπειρία στη Βαρκελώνη αποτελούσε… ευχή και κατάρα. Αναμφίβολα «διάβασε» το μπάσκετ σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά «πανεπιστήμια», καθώς στην Μπαρτσελόνα μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι το γεγονός ότι είσαι μέρος ενός εκ των πιο γνωστών και πετυχημένων συνόλων στον πλανήτη.

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε, αλλά ακόμα κι ο πιτσιρικάς με τη σφεντόνα από την Παλαιστίνη, ή ο ταλαιπωρημένος νεαρός από τη Συρία, φορούν τη φανέλα του Μέσι. Δεν θα φορούσαν τη φανέλα του Βεζένκοφ, αλλά δεν έπαψε να αγωνίζεται στο ίδιο κλαμπ, να αναπνέει τον ίδιο αέρα.

Αν ο Βεζένκοφ προσπαθούσε άναρχα να αποδείξει ότι κακώς έφυγε από την Μπαρτσελόνα, θα ήταν επιζήμιος για την ομάδα του και θα έκανε το μεγαλύτερο κακό στον εαυτό του. Κι αν «ένα ίσον κανένα», κι αν σαφέστατα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα δείγματα γραφής, είναι δεδομένο ότι ο «ερυθρόλευκος» παίκτης εμφανίζεται ήρεμος, κάνει αυτό που του ζητά ο προπονητής του και παράλληλα ξετυλίγει πτυχές από το ταλέντο, το οποίο ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

Είναι μάλλον περιττό να υπερτονίσουμε την αξία που έχει το να είναι «κανονικός παίκτης» (βλέπε υπολογίσιμος) ο Βεζένκοφ για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πλέον δύο αξιόπιστα «4άρια», γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Μπλατ να αλλάζει σχήματα, ένεκα του ότι διαθέτει κι άλλους παίκτες (Τίμα, Παπανικολάου, Αγραβάνης όταν θα είναι έτοιμος), που μπορούν να καλύψουν -ανάλογα το παιχνίδι και το σχήμα- αυτή τη θέση.

Αν ο Βεζένκοφ συνεχίσει όπως ξεκίνησε θα είναι η μεταγραφή της χρονιάς για τον Ολυμπιακό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ