Ο Ποντένσε και η δικαίωση του Ολυμπιακού

Ο Ποντένσε και η δικαίωση του Ολυμπιακού

To10.gr εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός δεν ανησυχεί για τον Ντάνιελ Ποντένσε: Η δίκη των 38 συλληφθέντων οργανωμένων οπαδών της «Torcida Verde», οι φήμες για έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο της Σπόρτινγκ, τα έγγραφα, οι δύο δικαστικές νίκες του παίκτη και η επιθυμία του νέου προέδρου των Λιονταριών να έρθει στην Ελλάδα!

Η υπόθεση του Ντάνιελ Ποντένσε και των αξιώσεων της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, για καταβολή αποζημίωσης ύψους… 60.000.000 € από τον Ολυμπιακό, θα κριθεί από τους αρμόδιους διεθνείς φορείς (FIFA, CAS). Αν και η αλήθεια είναι πως το ζήτημα πρέπει να θεωρείται λήξαν, καθώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της υπόθεσης είναι τόσο ξεκάθαρα, που το μόνο που θα καταφέρει η πορτογαλική ομάδα είναι να πληρώσει και τις περίπου 800.000 € που ζητάει ως αποζημίωση ο 22χρονος εξτρέμ των Πειραιωτών, μετά τη μονομερή καταγγελία του συμβολαίου του και την «απελευθέρωσή» του από την ομάδα που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα ξεκίνησε στη Λισαβόνα μία δίκη που έχει μεγάλη σημασία και από την οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί πως στη σφοδρή επίθεση περίπου 50 οργανωμένων οπαδών στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ, στις 15 Μαΐου 2018, είχε άμεση συμμετοχή και… οργανωτικό ρόλο ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Μπρούνο Ντε Καρβάλιο. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Σπόρτινγκ έχασε βασικούς ποδοσφαιριστές της, με ομόφωνη απόφαση των πειθαρχικών οργάνων της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και βάσει των στοιχείων, που είναι ισοπεδωτικά για τον παράγοντα της Σπόρτινγκ.

Ο Ντε Καρβάλιο είναι και το μεγάλο «αγκάθι» για τη Σπόρτινγκ. Διότι ως επικεφαλής του συλλόγου, κατηγορείται ευθέως από τους ποδοσφαιριστές, τον πρώην προπονητή και μέλη της νέας (αλλά και της… δικής του) διοίκησης, πως ουσιαστικά έβαλε τους χούλιγκαν της «Torcida verde», των φανατικών οπαδών της Σπόρτινγκ, να κάνουν… ντου στο προπονητικό κέντρο Alcochete και να χτυπήσουν παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Προκαλώντας τον τραυματισμό τους! Μια ενέργεια που έγινε ως… αντίποινα (φαινομενικά) από τους οπαδούς, για την εκτός έδρας ήττα από τη Μαριτίμο 13/05/2018) και την απώλεια της 2ης θέσης από την Μπενφίκα, αλλά και ως… μάθημα, ενόψει του τελικού του Κυπέλλου με την Αβες (20/05/2018). Στον οποίο η διαλυμένη ψυχολογικά Σπόρτινγκ ηττήθηκε 2-1!

Συνολικά οι αστυνομικές αρχές της Πορτογαλίας έχουν συλλάβει και προφυλακίσει 8 από τους 38 οπαδούς της Σπόρτινγκ, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στα πρωτοφανή επεισόδια και στον ξυλοδαρμό των παικτών. Μάλιστα, μεταξύ των κρατούμενων βρίσκεται ο αρχηγός της «Torcida verde», Φερνάντο Μέντες, αλλά και ο τέως ενδιάμεσος της διοίκησης του συλλόγου με τους οπαδούς, Τζιασίντο Μπρούνο.

Η δίκη έχει ξεκινήσει και παράλληλα το Κεντρικό Τμήμα Ποινικής Έρευνας και Δράσης (DCIAP) της Λισαβόνας συνεχίζει την έρευνα, ανακρίνοντας όλους τους εμπλεκόμενους. Με τον Ντε Καρβάλιο να κατηγορείται ότι επίτηδες άλλαξε την ώρα διεξαγωγής της προπόνησης της 15ης Μαΐου (από τις 10:00 το πρωί, στις 17:00), ώστε να… διευκολύνει τους χούλιγκαν και να οργανώσει καλύτερα το συμβάν! Με τον τέως τεχνικό των «Λιονταριών», Ζόρζε Ζέσους να επιβεβαιώνει στην ανακριτική διαδικασία ότι ο Ντε Καρβάλιο έκανε την αλλαγή (σ.σ. κάτι που ο ίδιος αρνείται). Ενώ το ίδιο έκανε και ο Αντρέ Ζεραλδές, πρώην Γενικός Διευθυντή του συλλόγου (και βασικού κατηγορούμενου του σκανδάλου CashBall, που αφορά σε στημένα παιχνίδια στο χάντμπολ, με συμμετοχή της Σπόρτινγκ)!

Μετά την επίθεση, ο τότε αρχηγός της Σπόρτινγκ και μέλος της ομάδας της Λισσαβόνας από τα 10 του χρόνια, Ρούι Πατρίτσιο, κατήγγειλε μονομερώς το συμβόλαιό του, καταθέτοντας στη Λίγκα και την Π.Ο. της Πορτογαλίας έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία που αποδείκνυαν την εμπλοκή της διοίκησης της Σπόρτινγκ και προσωπικά του Ντε Καρβάλιο στον ξυλοδαρμό των ποδοσφαιριστών. Ο Πατρίτσιο τελικά υπέγραψε στην αγγλική Γουλβς. Τα ίδια στοιχεία χρησιμοποίησαν και οι Ντάνιελ Ποντένσε (Ολυμπιακός), Ράφαελ Λεάο (Λιλ), Ζέλσον Μαρτίνς (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ρούμπεν Ριμπέιρο (Αλ-Αΐν), κερδίζοντας πανηγυρικά την ελευθερία τους. Το ίδιο έκαναν και οι Μπας Ντοστ, Μπρούνο Φερνάντες, Ροντρίγκο Μπατάλια, Γουίλιαμ Καρβάλιο, οι οποίοι, ωστόσο, αν και έμειναν ελεύθεροι, υπέγραψαν τελικά νέα συμβόλαια, ενώ ο Καρβάλιο δέχθηκε να πωληθεί στην Μπέτις (20.000.000 €).

Η νέα διοίκηση της Σπόρτινγκ, υπό τον Φεντερίκο Βαραντάς, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αλλά μάταια. Ο νέος πρόεδρος των «Λιονταριών» άφησε κατά μέρους την επιθετική ρητορική που είχε ξεκινήσει για την υπόθεση Ποντένσε και τους υπόλοιπους «αποστάτες» η μεταβατική διοίκηση. Δεν απέσυρε τις προσφυγές σε FIFA και CAS, αλλά με αυτές ως «όπλο», προγραμματίζει να επισκεφθεί όλες τις ομάδες που απέκτησαν ως ελεύθερους τους πρώην παίκτες της Σπόρτινγκ, με στόχο να διαπραγματευτεί-πιέσει, για να μια μέση λύση.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με τον Ολυμπιακό. Εχει στο πρόγραμμά του να έρθει στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να συζητήσει κατ’ ιδίαν με τους Πειραιώτες για το ζήτημα. Αν και το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν συζήτησαν καν την προσφορά των Πορτογάλων, να λάβουν ως αποζημίωση… μόλις 10.000.000 €, δείχνει ότι μία τέτοια άφιξη θα ήταν μάταιη. Καθώς όπως ήδη έχει διαμηνυθεί στη Σπόρτινγκ, ο Ολυμπιακός απέκτησε νομότυπα τον Ποντένσε, η μεταγραφή του δηλώθηκε κανονικά στην UEFA και για αυτόν τον λόγο συμμετέχει στο Europa League. Στο TMS της FIFA δεν υπήρξε κανέναν θέμα, η «μπλε κάρτα» του εστάλη επίσης χωρίς καμία σκιά. Με λίγα λόγια, ο Ποντένσε αποκτήθηκε ως ελεύθερος, γιατί ήταν ελεύθερος και με τη βούλα. Και με δικαστική απόφαση αθλητικού δικαστηρίου της Πορτογαλίας.

Ο Ολυμπιακός, με τη βοήθεια του Ζόρζε Μέντες, απέκτησε ως ελεύθερο έναν ποδοσφαιριστή που δεν ήταν εφικτό να αγοράσει, καθώς η Σπόρτινγκ αξίωνε σχεδόν 20.000.000 € έναν χρόνο πριν, με τον Ζέσους να τον έχει διαρκώς στις βασικές του επιλογές. Εντούτοις, το πρόβλημα της Σπόρτινγκ δεν είναι πρόβλημα του Ολυμπιακού. Όπως δεν είναι ούτε της Γουλβς, της Ατλέτικο Μαδρίτης, της Λιλ ή της Αλ-Αΐν, που επίσης απέκτησαν παίκτες των «Λιονταριών». Και με τη δίκη των 38 κατηγορούμενων να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λισσαβόνα και τα σενάρια για πιθανή έκδοση εντάλματος σύλληψης ακόμη και για τον Ντε Καρβάλιο να είναι ολοένα και πιο έντονα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου θετικά για την πορτογαλική ομάδα και τις απαιτήσεις που εγείρει. Τουναντίον. Πιθανότερο φαντάζει να κληθεί να αποζημιώσει τους παίκτες…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ