Και το «δεύτερο ράφι» ψηλά είναι!

Και το «δεύτερο ράφι» ψηλά είναι!

Οι παίκτες από «το δεύτερο ράφι», με αποδεκτό ηγέτη τους τον μοναδικό πρωτοκλασάτο, που ήταν παρών, δηλαδή τον Γιάννη Μπουρούση, αντέδρασαν (και) «πατριωτικά»!

ΜΙΑ πολύ ιδιαίτερη βραδιά, για το ελληνικό μπάσκετ, ήταν αυτή στο Λέστερ. Γιατί πρώτη φορά η Εθνική ομάδα σχηματίστηκε κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως αυτές επιβλήθηκαν από τον αυτοκαταστροφικό πόλεμο των «ηγέτιδων Δυνάμεων», ΦΙΜΠΑ και Ευρωλίγκα.

ΔΕΝ υπάρχει προηγούμενο, που ένας Ομοσπονδιακός προπονητής έχει μείνει με άδεια χέρια, χωρίς τους καλύτερους παίκτες του, οι οποίοι αγωνίζονται στις μόνιμα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κορυφαίες ελληνικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αναφέρουμε πρώτα τον «ερυθρόλευκο», γιατί αυτός είναι ο βασικός «αιμοδότης» της τωρινής Εθνικής, χάρη στους περισσότερους καταξιωμένους γηγενείς παίκτες, που διαθέτει, ήτοι τους Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Παπαπέτρου (και με τιμωρημένο τον Αγραβάνη). Οι «πράσινοι» έχουν τους Καλάθη (αυτός είναι 5αδάτος), Βουγιούκα, Θανάση Αντεντοκούμπο (με τιμωρημένο τον Παππά).

ΤΑ ΑΔΕΙΑ χέρια του ο πρωτάρης ως βασικός κόουτς της Εθνικής Ανδρών, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, έχει προσπαθήσει «να τα γεμίσει» με παίκτες, από τις άλλες ομάδες. Από την Παρασκευή βράδυ γνωστό και το νικηφόρο αποτέλεσμα, με το 95-92 (83-83 κ.α) εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, να έχει δημιουργήσει κλίμα ευφορίας κατ΄ αρχάς σε αυτούς, που συμμετέχουν άμεσα στην πειραματική Εθνική και κατά δεύτερο λόγο στους πολυάριθμους φίλους της Εθνικής. Η χαρά διπλή, γιατί και η νίκη σαν να κατακτήθηκε δύο φορές! Δήθεν εξασφαλισμένη, με δέκα πόντους διαφορά, ως και το τελευταίο ενάμισι λεπτό. Τότε παρεμβλήθηκαν τα ατομικά λάθη των Μπουρούση, Αθηναίου, Λαρεντζάκη και του Σκουρτόπουλου (τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, έμοιαζε με κάτι το απίθανο και αδιανόητο), προκλήθηκε η ισοφάριση (83-83) και «ξανά μανά τσάμπολ» για την παράταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, κατά το πρόσθετο 5λεπτο, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τον ψυχολογικό παράγοντα, ο οποίος επί του προκειμένου ήταν υπέρ της ομάδας, που κατόρθωσε, σαν θαύμα, την ισοφάριση και αγωνιζόταν στην έδρα της.

Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ Εθνική, όμως, ανέτρεψε τα δυσάρεστα δεδομένα και στην παράταση αγωνίστηκε …σαν να ήταν η κανονική, η πλήρης, η χωρίς το μέγα πρόβλημα με τα «παράθυρα» και τις «πόρτες»! Πώς έγινε αυτό, το «ντουμπλάρισμα» της νίκης; Γιατί οι παίκτες (δεν μας αρέσει, που το γράφουμε, αλλά έτσι έχουν αντιμετωπιστεί καθολικά) από «το δεύτερο ράφι», με αποδεκτό ηγέτη τους τον μοναδικό πρωτοκλασάτο, που ήταν παρών, δηλαδή τον Γιάννη Μπουρούση, αντέδρασαν (και) «πατριωτικά»! Τους ενέπνευσαν, τους συμπαρέσυραν στο «όλα για όλα», οι συναρπαστικοί, για τον ενθουσιασμό και την πίστη τους, παρόντες Έλληνες φίλαθλοι! Το γηπεδάκι του Λέστερ «έγινε» σαν του Ηρακλείου, σαν «εντός έδρας»! Αυτοί οι εξαίρετοι φίλαθλοι …έβαλαν την πυρίτιδα, για την τρίποντη «κανονιά», από τον Γιάννη Αθηναίου και ο σκοπός επιτεύχθηκε!

«ΔΙΠΛΟΝΙΚΗΣΕ» η πειραματική Εθνική, κατά την πρώτη εμφάνιση της, στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019. Έπαιξε ουσιαστικό ρόλο η συμπαράσταση από τους Έλληνες φιλάθλους, γιατί εξουδετερώθηκε ο σοβαρός «ψυχολογικός παράγοντας», που ήταν υπέρ των Βρετανών. Αλλά είναι δίκαιο να αποδοθούν τα εύσημα στους παίκτες εκείνους, οι οποίοι επιστράτευσαν τον εγωισμό, την αξία, την εμπειρία και την πραγματικότητα, πως δεν είναι «κάποιοι τυχαίοι», τους οποίους ο Σκουρτόπουλος έκανε βόλτα και τους μάζεψε από Παιδικές Χαρές. Έβγαλαν φιλότιμο , χαρακτήρα ! Και οι Αρειανοί Αθηναίου, Βασιλόπουλος, οι ΠΑΟΚτσήδες Μαργαρίτης, Κόνιαρης, οι «Ενωσίτες» Σάκοτα, Λαρεντζάκης (μόνο ο Μαυροειδής δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου), ο Γιαννόπουλος του Ρεθύμνου, ο Γκίκας του Προμηθέα και ο Μήτογλου του Παναθηναϊκού συνέδεσαν το όνομα τους με κάτι σημαντικό. Δεν το χαρακτηρίζουμε, με το κλασικό «έγραψαν ιστορία», γιατί θα ήταν υπερβολικό.

ΕΙΝΑΙ αρκετό, για να τους απονεμηθούν τα συγχαρητήρια, που τους αξίζουν. Δηλαδή, ότι χάρη σε αυτούς τους παίκτες , τους εκτός Ευρωλίγκας και τους «καπελωμένους» από την πληθώρα των ξένων συναδέλφων τους, που έχουν κατακτήσει τις ομάδες των ΚΑΕ, το πείραμα με την «ειδική Εθνική» πέτυχε! Κι έστειλαν μήνυμα, ότι «και το δεύτερο ράφι στα ψηλά είναι»!

ΣΤΟΝ επίλογο δεν θα στερήσουμε από τον Γιάννη Μπουρούση τον θαυμασμό για την θέληση, που είχε , ώστε να ανταποκριθεί στη νοερή ανάθεση, που του έκαναν – για να τους εκπροσωπήσει και να τους καλύψει – οι «ερυθρο-πράσινοι» άσοι, που δεν μπορούσαν να ήταν στο Λέστερ! Ο επαγγελματικά εγκατεστημένος, γι΄αυτή την σεζόν, στην Κίνα, έδινε την εντύπωση …του «πολεμιστή αυτοκράτορα Τσζένγκις Χαν»! Κατέκτησε τη μπασκετική Μεγάλη Βρετανία! «Μπουρού», τα μεγαλεία σου! Κρίμα γιατί θα λείψεις την Δευτέρα από τον αγώνα με το Ισραήλ, στο Ηράκλειο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ