Έτσι κάνουν οι… μεγάλοι

Έτσι κάνουν οι… μεγάλοι

Ο Παναθηναϊκός έδειξε πώς αντιδρά ένα θηρίο όταν πληγώνεται. Οι παίκτες πήραν το μήνυμα κι έβγαλαν… θυμό.

Υπάρχει μια… επαγγελματική διαστροφή. Κάθε φορά που μια «μεγάλη» ομάδα συναντά αντίπαλο μικρότερου βεληνεκούς, η νίκη είναι αυτοσκοπός και το να επιχειρηματολογήσεις βάσει αποτελέσματος, δημιουργεί μια αντανακλαστική αντίδραση. «Σιγά, σκότωσες το θηρίο». Αν αυτή είναι η δογματική προσέγγιση, οι αναμετρήσεις ομάδων διαφορετικών ταχυτήτων θα έχουν μονοδιάστατο ενδιαφέρον, οσάκις ο Δαυίδ στέλνει αδιάβαστο τον Γολιάθ. Αλλά δεν είναι έτσι…

Αδικούμε την προσπάθεια των παικτών, καθώς αντιδρούμε (συνήθως επικριτικά) όταν συμβαίνει η εξαίρεση στον κανόνα, λες και δεν είναι νομοτέλεια του μπάσκετ να χάνουν κατά καιρούς καλύτερες ομάδες (βάσει μπάτζετ, ιστορίας και ρόστερ) από «μικρούς» αντιπάλους. Αδικούμε τη στοχοπροσήλωση των αθλητών, σε ματς που δεν έχουν υψηλό συντελεστή δυσκολίας.

Ο Παναθηναϊκός υπέστη οδυνηρή ήττα στο Μόναχο. Κι ήταν οδυνηρή αφενός γιατί οι «πράσινοι» διαθέτουν καλύτερη ομάδα, αφετέρου γιατί γνωρίζουν ότι θα κουβαλήσουν αυτή την ήττα για καιρό. Σε συνδυασμό με τον τρόπο που ήρθε, «πλήγωσε» το… θηρίο. Ζητούμενο, αφού ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω κι ό,τι γράφει δεν ξεγράφει, ήταν η αντίδραση.

Δύο αγώνες, δύο «κατοστάρες» κι εμφατικές νίκες. Με 102-87 επικράτησε της Γκραν Κανάρια, με 108-63 του Λαυρίου. Ο Παναθηναϊκός έδειξε αντισώματα, οι παίκτες του Πασκουάλ μετέτρεψαν την οργή για τα λάθη τους και την όποια κριτική (και κυρίως την αυτοκριτική) σε διάθεση, σε πάθος, σε προσπάθεια. Ακόμα κι αν έκαναν σχεδόν ένα δεκάλεπτο να πατήσουν καλά στο παρκέ του «Νίκος Γκάλης» στη συνάντηση με τους Ισπανούς.

Βεβαίως, ο Παναθηναϊκός πήρε πολύ λίγα στην πράξη, από αυτές τις δύο νίκες. Έκανε το αυτονόητο, γι’ αυτό και δεν πανηγυρίζει. Όμως, πρέπει να παρακολουθούμε και τις αντιδράσεις, γιατί αυτές άλλοτε αναδεικνύουν την υγεία και την αντίληψη των αθλητών (και των προπονητών) και άλλοτε τα όποια προβλήματα υποβόσκουν.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο… Μόναχο. Κακές βραδιές θα υπάρχουν ξανά και ξανά, διαφορετικά ο Παναθηναϊκός θα κάνει άκοπα 3/3 σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν είναι έτσι. Θα γίνονται λάθη, θα διαμορφώνονται νέα δεδομένα και πάντα θα είναι ζητούμενο η αντίδραση. Αν είναι όπως αυτή, μετά την ήττα από την Μπάγερν, οι «πράσινοι» θα φτάσουν… μακριά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ