Η διαχείριση της αισιοδοξίας στον Παναθηναϊκό

Η διαχείριση της αισιοδοξίας στον Παναθηναϊκό

Η πίστη, ο ενθουσιασμός θα συνοδεύσουν τους παίκτες του «τριφυλλιού» στην Τούμπα, αλλά επίσης χρειάζεται πλάνο κι αυτοσυγκράτηση.

Κάθε ήττα για μία ομάδα μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση. Το ίδιο λογικά ισχύει και για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί η αποτυχία με τη Βίντι να τον μπλοκάρει ψυχολογικά κι αγωνιστικά, μπορεί και να τον πεισμώσει.

Η πρώτη ανάγνωση φυσικά είναι αυτή που βολεύει τον Παναθηναϊκό. Αν μάλιστα, οι παίκτες του Γιώργου Δώνη τηρήσουν στο ακέραιο το αγωνιστικό πλάνο, αποδώσουν στο 100% κι αποφύγουν τα λάθη, τότε θα φορτώσουν ακόμα περισσότερους μπελάδες στους Θεσσαλονικείς και θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους για νίκη ή έστω για να πάρουν την ισοπαλία και να διατηρήσουν το αήττητο. Αν ισχύει το δεύτερο, οι «πράσινοι» θα πρέπει να βρουν απαντήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τους ποιοτικούς παίκτες που διαθέτει ο «Δικέφαλος».

Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός πάει να δώσει μία μάχη με πίστη, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Στον κόσμο της ομάδας πάλι επικρατεί υπερβολική αισιοδοξία. Ενίσχυσε το συναίσθημα και η ήττα του ΠΑΟΚ από τη Βίντι και πολύ περισσότερο η εικόνα του. Αλλά ο οπαδός καλά κάνει να έχει σε υπερθετικό βαθμό απόψεις και συναισθήματα. Ο Δώνης και οι ποδοσφαιριστές του φυσικά και θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι. Αλλά, όμως, το «συγκρατημένα» κι άλλο το «υπερβολικά».

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα ότι έχει τρομερή αυτοπεποίθηση. Διαθέτει, ωστόσο, ένα ακόμα στοιχείο. Ρεαλισμό. Καλός ο ενθουσιασμός και η πίστη, αλλά μέχρις εκεί. Στην Τρίπολη με χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό του ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι του και γλίτωσε στο τέλος την ήττα. Ο 49χρονος τεχνικός τόνισε ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Τώρα, λοιπόν, θα πρέπει να διαχειριστεί την υπερβολική, την υπέρμετρη αισιοδοξία.

Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος και σαφώς εντός συνόρων δεν μπορεί να τον φοβίζει κανείς. Όποιο κι αν είναι το έμψυχο δυναμικό, όσες αδυναμίες κι αν έχει αυτός, όσο ισχυρός κι αν είναι ο αντίπαλος. Και μάλιστα παίζοντας στην έδρα του. Αλλά όταν είσαι ρεαλιστής, τότε είναι πιο εύκολο ν’ αντιδράσεις. Το «τριφύλλι» δεν είναι το φαβορί στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι παίκτες του θα πρέπει τη Δευτέρα να παραταχθούν με τσαμπουκά, θράσος, αποφασιστικότητα, μαχητικότητα. Κυρίως θα πρέπει να έχουν αγωνιστική προσήλωση, συγκέντρωση κι επίγνωση τις τους περιμένει. Άλλο να είσαι αισιόδοξος και να ελέγχεις τον ρυθμό κι άλλο να νομίζεις ότι το παιχνίδι είναι του χεριού σου και ξαφνικά να βρεθείς πίσω στο σκορ.

Ο Δώνης είναι δεδομένο ότι θα προετοιμάσει ψυχολογικά την ομάδα του. Το επισήμανε και μετά το ματς με τον Πανιώνιο ότι δεν τους φοβάται τους παίκτες του και ότι θα παραταχθούν με θράσος στην Τούμπα. Το θέμα είναι ότι εκεί που πολλοί (οπαδοί εννοείται) το προηγούμενο διάστημα μπορεί να μην είχαν μεγάλη πίστη για τον συγκεκριμένο αγώνα, ξαφνικά διακρίνεται μία αλλαγή. Που φτάνει μέχρι και σε βεβαιότητα ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει αποτέλεσμα.

Αυτό καλείται το διαχειριστεί ο τεχνικός του «τριφυλλιού» εντός αποδυτηρίων. Οι «πράσινοι» οφείλουν να κάνουν το παιχνίδι τους κι ό,τι προκύψει. Οι παίκτες αφουγκράζονται το πώς νιώθει ο κόσμος. Είναι μεγάλη στροφή όταν τη μία μέρα «δεν έχουν να χάσουν τίποτα» και την επόμενη «μπορούν άνετα να κάνουν τη ζημιά, δεν είναι καλά ο αντίπαλος». Αυτό ίσως φορτώνει με μεγαλύτερη πίεση απ’ όση πρέπει και χρειάζεται τους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό εκτός από την τακτική, ρόλο στην Τούμπα για τον Παναθηναϊκό θα παίξει και η πνευματική ισορροπία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ