Χαρακτήρα χτίζεις στα δύσκολα

Χαρακτήρα χτίζεις στα δύσκολα

Ο νεανικός Παναθηναϊκός μετά την ήττα στην Τούμπα καλείται ν’ αποδείξει κόντρα στην ΑΕΚ ότι μπορεί να πανηγυρίσει μεγάλες νίκες.

Το παιχνίδι με την ΑΕΚ έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον Παναθηναϊκό είναι ένα από τα κλειδιά για τη συνέχεια της σεζόν.
Το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε να κρατήσει το αήττητο στην Τούμπα, έδειξε για ένα ημίχρονο ότι έχει δυνατότητες, αλλά φάνηκε παράλληλα ότι του λείπει το κάτι παραπάνω. Το θέμα είναι πως οι «πράσινοι» του Γιώργου Δώνη κουβαλούν από το ξεκίνημα το -6. Όσο θετική, λοιπόν κι αν κρίνεται έως τώρα η πορεία τους, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ βρίσκονται ξανά εκτός πεντάδας. Εκτός του βασικού στόχου -μαζί με το κύπελλο- που είναι η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Οι μικροί του Παναθηναϊκού μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν αναγκάσει όλο τον κόσμο, ακόμα και ουδέτερους ή εχθρούς να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Διακρίνεις, ωστόσο, στους αντιπάλους ότι έχουν τη συμπεριφορά του ισχυρού προς τον αδύναμο. Σαν αν σου χτυπούν τη πλάτη με κατανόηση. Αν ρωτήσεις οπαδό της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ θα πουν «μπράβο στον Παναθηναϊκό που στηρίζεται σε νέα παιδιά». Θα συμπληρώνουν όμως: «Ε, δεν γίνεται να μην νικήσουμε αυτά τα παιδιά…». Το «τριφύλλι» έχει ανάγκη από σεβασμό. Όχι από λύπηση. Είναι τόσο μεγάλος σύλλογος που ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται.

Οι μικροί βάδιζαν σε έναν δρόμο στρωμένο ροδοπέταλα. Στην Τούμπα αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν και αγκάθια. Έτσι, είναι, όμως, όλα στη ζωή. Φυσικά και στο ποδόσφαιρο. Κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα. Οφείλεις να ιδρώσεις για να κερδίσεις πράγματα, για να πετύχεις τους στόχους σου. Το «τριφύλλι» έπεσε στην έκτη θέση, ενώ με τους βαθμούς που έχει κατακτήσει στο χορτάρι θα έπρεπε να είναι τρίτο. Έναν βαθμό πίσω από τον Ατρόμητο και τρεις μπροστά από τον Ολυμπιακό. Τους ίδιους βαθμούς στο γήπεδο έχει κατακτήσει και η ΑΕΚ, αλλά λόγω της δικής της αφαίρεσης βαθμών είναι στο +3 από τον Παναθηναϊκό.

Το συγκεκριμένο ματς είναι κομβικό και για τους δύο. Η ΑΕΚ με ισοπαλία ή ήττα μπορεί να μείνει στο -8 ή -9 από την κορυφή. Γι’ αυτήν είναι τελικός. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Μία δεύτερη σερί ήττα μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθηση των παικτών του. Εκεί που όλα έμοιαζαν ιδανικά, δύο ήττες μπορεί ψυχολογικά να προσγειώσουν την ομάδα. Και μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί ο Ολυμπιακός στο Φάληρο, ο οποίος με τη σειρά του έχει δύσκολη αποστολή με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη κι επίσης δεν θέλει να έχει απώλειες για να μην απομακρυνθεί από τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός που ξεκίνησε με -6 είχε ένα καλό timing στο πρόγραμμα. Ήταν βατό στην αρχή και του έδωσε την ευκαιρία να πάρει ματς και να σβήσει σύντομα το «μείον», αλλά και να τονώσουν όλοι την αυτοπεποίθησή τους. Εξίσου κακό, όμως, είναι τώρα το timing με τα συνεχόμενα ντέρμπι. Αν νικάς, βέβαια, έχει καλώς. Αλλά αν έρθουν συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα… Τα μωρά του Δώνη, λοιπόν, θέλουν δεν θέλουν πρέπει να μεγαλώσουν απότομα. Κόντρα στην Ένωση θα παίξουν για να ξαναμπούν στην πεντάδα και να μην μείνουν πίσω, για να ξαναφτιάξουν τη ψυχολογία τους, η οποία πάντως δεν είναι και στα Τάρταρα. Πάλεψαν με τον ΠΑΟΚ, έχασαν, στενοχωρήθηκαν, αλλά τη στραβοτιμονιά δεν την πλήρωσαν. Μία δεύτερη, όμως, μπορεί να σε βγάλει σε αδιέξοδο…

Κυρίως για να δείξουν ότι μπορούν να πάρουν μεγάλες νίκες και για να κρατήσουν συσπειρωμένο τον κόσμο τους. Έδωσαν μάχη για να τον φέρουν πίσω. Δεν θέλουν να τον χάσουν. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» γουστάρουν αυτή την ομάδα επειδή έχει φιλότιμο, ταλέντο, βγάζει πάθος και μαχητικότητα, αλλά στην Ελλάδα καλώς ή κακώς, ο κόσμος τρέφεται με τις νίκες. Κι όσο πιο μεγάλες και σημαντικές, τόσο το καλύτερο. Μπορεί επίσης να λένε όλοι τώρα ότι τους αρέσει να βλέπουν τα νέα παιδιά, όμως, 2-3 ήττες μπορεί να είναι αποτρεπτικές, ώστε να ξαναβρεθούν στο ΟΑΚΑ.
Αυτή είναι η πικρή ελληνική πραγματικότητα. Στις νίκες όλοι μαζί, στις λύπες εξαφανισμένοι. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και η αλήθεια είναι ότι όσο υπάρχει προοπτική για μία καλή θέση στο πρωτάθλημα, ο κόσμος θα είναι κοντά. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την τέταρτη ή την πέμπτη θέση. Και είναι λογικό. Το ματς με την ΑΕΚ, λοιπόν, είναι από τα πλέον κομβικά. Μπορεί να δώσει τρομερή ώθηση στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει δύσκολο πρόγραμμα έως τις γιορτές, μπορεί και να του κόψει τα φτερά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ