Το -6 λειτουργεί σαν κατάρα για τον Παναθηναϊκό

Το -6 λειτουργεί σαν κατάρα για τον Παναθηναϊκό

Οι συνεχόμενες νίκες έβαλαν την αφαίρεση βαθμών κάτω από το χαλάκι, αλλά όταν έρχονται και τα αρνητικά αποτελέσματα αυτό βγαίνει στην επιφάνεια και «πνίγει» τον Δώνη, τους παίκτες του και τον κόσμο.

Ο Παναθηναϊκός είναι συνηθισμένος να παίζει με ένα ψυχολογικό βαρίδιο. Πρακτικά η αφαίρεση των έξι βαθμών με τους οποίους ξεκίνησε το πρωτάθλημα η ομάδα, ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό όλων.

Οι συνεχόμενες νίκες απλώς τοποθέτησαν το συγκεκριμένο πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Στα τρία τελευταία ματς, όμως, που το «τριφύλλι» έφερε ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης κι έχασε στην Τούμπα, αυτό βγήκε στην επιφάνεια. Ο Γιώργος Δώνης και οι παίκτες του, επηρεάζονται ψυχολογικά απ’ αυτό. Κι όχι μόνο. Το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο, ενώ επίδραση, αλλά θετική έχει και στους αντιπάλους.

Το «τριφύλλι» έχουμε αναφέρει πολλάκις, ότι παρά τις αδυναμίες που έχει στο ρόστερ (αυτό πρέπει να το εμπεδώσει ο κόσμος και να μην κάνει μεγαλύτερα όνειρα απ’ όσα μπορεί να υλοποιήσει αυτό το νεανικό γκρουπ), στερήθηκε την πολυτέλεια στραβοπατήματος. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, η βαθμολογία εντός γηπέδου για τις δύο ομάδες θα έπρεπε πριν τη σέντρα να είναι η εξής: ΠΑΟΚ 21 βαθμούς, Παναθηναϊκός 19. Είναι το ίδιο να ξέρουν οι Θεσσαλονικείς πως όσο ανώτεροι ποιοτικά κι αν είναι, με μία ισοπαλία έχουν έναν αντίπαλο στο -2; Ή, πολύ περισσότερο ότι με ήττα και μάλιστα στο γήπεδό τους μένουν πίσω;

Η πνευματική προετοιμασία είναι διαφορετική και για τον αντίπαλο και για τους «πράσινους». Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να διεκδικεί την κορυφή. Αυτά τα παιδιά, όμως, που καλούνται να βγάλουν με επιτυχία μία ζόρικη σεζόν, νιώθουν μεγαλύτερη πίεση απ’ όση μπορούν να κουβαλήσουν. Πριν αρχίσει το ματς στην Τούμπα ήξεραν ότι με ήττα μένουν στο -9 κι ότι θα είναι δύσκολο να κάνουν όνειρα για κορυφή. Το πάλεψαν, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Και έρχεται το -6 να υπενθυμίσει ότι η προσπάθεια γενικά δεν είναι αρκετή. Όποια κι αν είναι η δυναμική του ρόστερ, το ταμείο μετράει όταν φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

Επαναλαμβάνουμε, διότι ακόμα πολλοί μπορεί να μην το έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ομάδα μετά την ήττα στη Θεσσαλονίκη βγήκε πάλι εκτός πεντάδας. Κι όλα αυτά ενώ ο απολογισμός έξι νικών, μίας ισοπαλίας στην Τρίπολη και μίας ήττας στην Τούμπα, θα μπορούσε να θεωρείται φυσιολογικός και για έναν πολύ καλύτερο και πλούσιο Παναθηναϊκό. Ακόμα και το πολυμετοχικό «τριφύλλι» με αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να έλεγε ότι είναι στο… πρόγραμμα.

Πάμε και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Στο γήπεδο η βαθμολογία έπρεπε να έχει τις ίδιες ομάδες ισόβαθμες. Με τις αφαιρέσεις και των δύο, οι «πράσινοι» είναι στο -3. Μία νίκη τον φέρνει μαζί με την Ένωση. Με ήττα μένει πίσω με έξι βαθμούς. Κι ακολουθεί ο Ολυμπιακός. Όπου κι εκεί αν έρθει αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να δει την απόσταση από τους τρεις υπόλοιπους και ίσως και τον Ατρόμητο (τώρα οι Περιστεριώτες είναι στο συν επτά) να κυμαίνεται μίνιμουμ κι ανάλογα τον αντίπαλο από 6 έως και 15 βαθμούς. Όλα αυτά έχοντας ολοκληρωθεί μετά και το Φάληρο η δέκατη αγωνιστική. Το 1/3 του πρωταθλήματος.

Είναι πικρό να βλέπεις τον Παναθηναϊκό να παλεύει για την πέμπτη θέση. Ωραία η προσπάθεια των νέων παιδιών, αλλά έτσι όπως τα κατάφερε ο Αλαφούζος, έβαλε τόσο μεγάλη πίεση σ’ αυτά ξεχνώντας πως όταν βρίσκεσαι στο «τριφύλλι» όλοι κοιτούν τι πέτυχες στο τέλος κι όχι αν έπαιξαν καλά ή όχι οι παίκτες του. Αντί τώρα ο Παναθηναϊκός να προετοιμάζεται για τα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ, Ολυμπιακό χωρίς βαθμολογική πίεση, άρα να είναι και πιο απελευθερωμένοι οι μικροί, έχει μπροστά του ένα βουνό.

Γι’ αυτό λέμε ότι επηρεάζεται κι ο κόσμος. Στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός είναι στο -5 από τον ΠΑΟΚ. Άλλη η ψυχολογία του οπαδού, άρα και η επιθυμία του να πάει στο ΟΑΚΑ, όταν ξέρει ότι όλα μπορεί να γίνουν κι άλλο να στηρίζει μεν για την καψούρα του, αλλά χωρίς να βλέπει προοπτική για κάτι πολύ μεγάλο. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν ο Παναθηναϊκός τερματίσει πέμπτος (μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο τώρα) πάλι επιτυχία θα είναι έτσι όπως ξεκινούσε η χρονιά. Απλώς δημιουργήθηκαν –κακώς- από ορισμένους, διότι ο Δώνης και οι παίκτες δεν το επιδίωξαν, υψηλές προσδοκίες. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αν υπάρξει προσγείωση είναι πιο απότομη από το φυσιολογικό.

Ενδεικτικά, επίσης ν’ αναφέρουμε ότι η Ξάνθη, την οποία στην πρεμιέρα νίκησαν σχετικά άνετα στην έδρα της οι μικροί του Δώνη, τώρα βρίσκεται στο +2… Ο Άρης, στην έδρα του οποίου πάει την 12η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός, παρά τις τρεις σερί ήττες,  είναι μόλις στο -1. Αντί για το -7. Δηλαδή με δύο ντέρμπι μπροστά του ο Παναθηναϊκός (παίζει βέβαια και ο Άρης με τον Ολυμπιακό), μπορεί να πάει στη Θεσσαλονίκη η ομάδα του Δώνη και να έχει τέτοια διαφορά που με ήττα, να μπει κι άλλος αντίπαλος μπροστά της!

Το -6 στέρησε την ωραία πίεση που θα μπορούσαν να είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Το δημιουργικό άγχος που λέμε. Τώρα, είναι αναγκασμένα αυτά τα παιδιά να παίρνουν νίκες. Αυτή η αφαίρεση μοιάζει με κατάρα. Τα παιδιά του Δώνη έχουν δείξει ότι μπορούν να τη διώξουν από πάνω τους. Αλλά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα όπως φάνηκε με τις νίκες στην αρχή. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ