Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Ο Ολυμπιακός έχει την πολυτέλεια να στρατολογεί ως 12ο τον Νάτχο. Και ο Ισραηλινός είναι στα αλήθεια ένας game changer.

Θυμίζει τον Κάνιο. Σε εκείνη την ηρεμία που λες και την επιβάλλει στο ίδιο το παιχνίδι. Και στην χαρακτηριστική ικανότητα να στέλνει τη μπάλα συστημένη. Ένας δημιουργός με τετράγωνο ποδοσφαιρικό μυαλό. Ένας χαφ που διαβάζει περισσότερο το παιχνίδι από όσο το… τρέχει. Με όνομα και επώνυμο: Η πολυτέλεια να διαθέτεις στο ρόστερ σου τον Μπίμπρας Νάτχο και να τον στρατολογείς… 12ο παίκτη, χρεώνοντας πάνω του ολόκληρο το εναλλακτικό πλάνο.

Καταπληκτικός ο Ισραηλινός σε αυτόν τον ρόλο. Έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο ως εδώ σε πέντε αλλαγές αποτελέσματος ερχόμενος από τον πάγκο. Οι τέσσερις; Νίκες πρωταθλήματος με Αστέρα, Πανιώνιο, Απόλλωνα και Άρη. Συν 8 βαθμοί στο σακούλι, με τον Νάτχο στο γήπεδο. Δεν συμβαίνει τυχαία. Προκύπτει γιατί ο 30άχρονος άσος έχει την ικανότητα να το κάνει. Να αλλάζει τα παιχνίδια, περνώντας από το «σκάνερ» του, τον αντίπαλο, την άμυνα του, τους χώρους που προκύπτουν. Η πάσα του στο Βικελίδης που έφερε το 0-1, θα μπορούσε να είναι ποδοσφαιρικός πίνακας ζωγραφικής. Ο τρόπος που βλέπει τον χώρο, την κίνηση του Κούτρη, και βέβαια η τέχνη του να στείλεις το τόπι εκεί που ο συμπαίκτης σου δεν χρειάζεται καν κοντρόλ.

Με τη μια γύρισε ο μπακ τη μπάλα παράλληλα. Με τη μια εκτέλεσε και ο Χασάν στα άδεια δίχτυα. Τίποτε δεν θα είχε συμβεί, αν ο Νάτχο δεν είχε «σκηνοθετήσει» μια φάση από εκείνες που ο αντίπαλος δεν έχει αντίδραση.

Δεν είναι παράξενο. Αυτή είναι η «δουλειά» του έπειτα από το μοίρασμα των ρόλων από τον Μαρτίνς. Από τη στιγμή που ο Πορτογάλος θέλει στο γήπεδο τον Μπουχαλάκη και τον Φορτούνη, εκείνος που παίζει στο «8» πρέπει να τρέχει για όλους. Ο Καμαρά συνήθως. Ο Γκιγιέρμε χθες, και μάλιστα κάνοντας πολύ καλά αυτή τη δουλειά. Για να παίξουν ταυτόχρονα και οι τρεις δημιουργοί θα πρέπει ο Φορτούνης έστω για τους τύπους να τραβηχτεί στην άκρη, όπως και έγινε στο «Βικελίδης».  Ανέβηκε ο Νάτχο στο «10», βγήκε στην πτέρυγα ο αρχηγός και… έγινε η δουλειά. Μια δουλειά που σαφώς και αλλάζει και την ψυχολογία και τον αέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα.

Σε μια κούρσα που από χθες βράδυ βρίσκεται πιο κοντά στην κορυφή. Τους αδικεί τους Ερυθρόλευκους ο «πίνακας». Τους στοιχειώνει ο τρόπος με τον οποίο πέρασε ο ΠΑΟΚ από το Φάληρο σε ένα ματς με 23-4 τελικές. Ο Χασάν εκείνο το βράδυ σημάδεψε το δοκάρι (μια από τις τρεις φορές φέτος στην Σούπερ Λιγκ). Αν ο Ολυμπιακός είχε πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας σε εκείνο το «μονότερμα», τότε θα ήταν σήμερα στο -1 από τον Δικέφαλο. Αν τον είχε νικήσει όπως έπρεπε με βάση την εικόνα; Θα ήταν μόνος πρώτος και φυσικά όλα θα έμοιαζαν και θα κρίνονταν διαφορετικά φτάνοντας σχεδόν στο ένα τρίτο της φετινής διαδρομής.

Τα «αν» όμως δεν γράφουν ούτε την βαθμολογία, ούτε και την ιστορία. Οι Πειραιώτες λοιπόν πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό που έχουν. Και να παλέψουν από την θέση που βρίσκονται συνεχίζοντας να κάνουν βήματα προς τα εμπρός. Εξαιρώντας την απαράδεκτη εικόνα τους για ένα ημίχρονο στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ (όπου την πλήρωσαν και παραδειγματικά) το ως τώρα δείγμα, με βάση τα 20 νέα πρόσωπα στο ρόστερ, και το αυτονόητο του νέου προπονητή δίνει πραγματικά καλό δείγμα γραφής. Μια ομάδα που έχει ρόλους, που συμμάζεψε την περσινή απαράδεκτη εικόνα της ανασταλτικά, που έχει βάθος στις επιλογές, που παίζει παραγωγικό ποδόσφαιρο και χτίζει πολλές ευκαιρίες. Τις σπαταλά βεβαίως, μιας και σε 131 τελικές στο πρωτάθλημα έχει πάρει μόλις 12 γκολ. Αυτό όμως είναι κάτι που προφανώς θα το επανορθώσει η ίδια η στατιστική. Δεν γίνεται ο Λάζαρος να έχει 1/21, ο Ποντένσε 1/11, ο Φετφατζίδης 0/10, ο Γκερέρο 1/15 ούτε η ομάδα συνολικά σχεδόν 1/11. Θα φτιάξει. Το θέμα είναι να συμβεί πριν ο ΠΑΟΚ… χαθεί στον ορίζοντα εκμεταλλευόμενος το πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα για εκείνον ως την λήξη του πρώτου γύρου. Ή έστω ακόμη και αν δεν φτιάξει να συνεχίσουν οι Ερυθρόλευκοι αυτό το σερί νικών που πάνε να χτίσουν. Το ματς της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό, είναι κλειδί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ