Έχει δώσει ταυτότητα στην ομάδα ο Δώνης

Έχει δώσει ταυτότητα στην ομάδα ο Δώνης

Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα του προπονητή του. Ο 49χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να καμουφλάρει τις όποιες αδυναμίες και να δώσει στο «τριφύλλι» πολλά διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, αλλά όλα υπολογισμένα πάνω σε μία βάση…

Ένας προπονητής μπορεί να πετύχει σε μία ομάδα και να αποτύχει σε μία άλλη. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό το φαινόμενο. Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει έναν προπονητή να έχει τρομερή επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του;

Να παρουσιάζεται δυνατή όποιος κι αν είναι ο σχηματισμός. Να βγάζει θετικά στοιχεία όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Και ο Γιώργος Δώνης έχει επίδραση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει ένα μαχητικό σύνολο, του έχει δώσει ταυτότητα. Παρέλαβε μία διαλυμένη ψυχολογικά ομάδα, ένα ρόστερ με πολλές αδυναμίες, αλλά έχει καταφέρει να τις καμουφλάρει. Στηριζόμενος ακριβώς στην ψυχολογία-νοοτροπία και φυσικά στην τακτική.

Παίζει ρόλο φυσικά ότι φέτος η διοίκηση είναι συνεπής και δεν υπάρχει το περσινό μπάχαλο. Είναι διαφορετικό να καθυστερούν 4-5 μήνες οι πληρωμές κι όχι 4-5 μέρες όπως τώρα, να υπάρχουν συνεχώς πιστωτές (παίκτες, γεωπόνοι κι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, που απειλούν να σου αφαιρέσουν βαθμούς) και διαφορετικό να υπάρχει συνέπεια.

Ο Δώνης δεν χαραμίζει πολύτιμο χρόνο σε καταστάσεις εκτός αποδυτηρίων, αγωνιστικού χώρου, όπως συνέβαινε με τον Ουζουνίδη. Το μυαλό του είναι μόνο στην προπονητική. Ούτε λογιστής, ούτε νομικός έχει γίνει. Υπάρχουν αρμόδιοι να τρέξουν κι έχει ήσυχο το κεφάλι του με τους Νταμπίζα, Κωνστάντο. Ο έμπειρος προπονητής, λοιπόν, με το μυαλό του μόνο στο γήπεδο, έχει καταφέρει να δώσει ταυτότητα στον Παναθηναϊκό. Σε σημείο που κάλλιστα λες ότι είναι ομάδα του προπονητή του.

Το «τριφύλλι» όσο κι αν θέλουμε να τα ωραιοποιήσουμε έχει σημαντικές αδυναμίες. Αλλά λειτουργεί με σεβασμό προς το ποδόσφαιρο. Η εικόνα στο ματς με την ΑΕΚ ήταν ενδεικτική. Κατέδειξε πλήρως την επίδραση που έχει ο Δώνης στην ομάδα. Στο ντέρμπι της Τούμπας ο Παναθηναϊκός άντεξε ένα ημίχρονο και λύγισε στο δεύτερο. Εκεί φάνηκαν συγκεκριμένες αδυναμίες. Οι «πράσινοι» υπέστησαν το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας την πρώτη τους ήττα. Με κλονισμένη την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία γύρισαν από τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τρίτης. Ουσιαστικά η προετοιμασία για το σαββατιάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ ξεκίνησε την Τετάρτη. Δυνατή προπόνηση έγινε κυρίως την Πέμπτη. Τετάρτη και Παρασκευή ήταν περισσότερο ένα χαλάρωμα, μία αποφόρτιση.

Έφτασε, λοιπόν, το ματς με την ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός αγωνιζόμενος μπροστά σε 35.000 περίπου οπαδούς του (πολλά παιδιά δεν είχαν παίξει μπροστά σε τόσο κόσμο να φωνάζει υπέρ τους), μπήκε στη μάχη σαν να είχε νικήσει στην Τούμπα. Ο Δώνης ξέρει αν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε μάθημα. Αυτό που φάνηκε, πάντως, είναι ότι οι παίκτες του μόνο επηρεασμένοι δεν έδειξαν. Πνευματικά ήταν απόλυτα έτοιμοι για τον αγώνα και το διαπίστωσαν όλοι και στα 90 λεπτά. Όταν έχεις ξεκινήσει με -6, παίζεις μπροστά σε τόσο κόσμο (στην Τρίπολη για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Δώνη οι παίκτες λύγισαν από τις σκηνές λατρείας του κόσμου), προέρχεσαι από εύκολη σχετικά ήττα, είσαι εκτός πεντάδας κι απέναντί σου έχεις την πρωταθλήτρια που καίγεται να νικήσει για να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή και βγάζεις αυταπάρνηση, αυτοθυσία και κατά διαστήματα ποιότητα, τότε σαφώς και παίζει ρόλο ο προπονητής σου.

Ο Δώνης, ωστόσο, δεν έχει δουλέψει μόνο στο πνευματικό κομμάτι. Είναι μαγκιά και ικανότητα ενός προπονητή να παίρνει το 100% ενός παίκτη. Είναι σημαντικό κομμάτι η ψυχολογία στον αθλητισμό. Ικανότητα, όμως, είναι να έχει η ομάδα πολλά στυλ παιχνιδιού, αλλά όλα υπολογισμένα πάνω σε μία βάση, σε μία σκέψη. «Εμείς είμαστε ο Παναθηναϊκός και πρέπει να δίνουμε τον ρυθμό. Να παίζουμε ποδόσφαιρο κυριαρχίας». Ένας από τους λόγους που ίσως ο Παναθηναϊκός να έχασε εύκολα από τον ΠΑΟΚ, είναι ότι για πρώτη φορά βρέθηκε να περιμένει τον αντίπαλο. Κι ο Παναθηναϊκός εντός συνόρων δεν είναι μαθημένος σ’ αυτό το στυλ. Δεν είναι δουλεμένη κατ’ αυτόν τον τρόπο και η συγκεκριμένη ομάδα από τον Δώνη. Αυτή θέλει να δίνει το στίγμα κι όχι ο αντίπαλος. Και με την ΑΕΚ οι αριθμοί έγραψε 13-5 τελικές και 55%-45% κατοχή υπέρ του Παναθηναϊκού. Κόντρα σε μία ΑΕΚ, που πλην Μπακασέτα, μπροστά είχε ό,τι καλύτερο διαθέτει.

Η τακτική, λοιπόν, εκτός από τη νοοτροπία και την ψυχολογία είναι ένα κομμάτι, στο οποίο δίνει τεράστια βάση ο Δώνης. Με μόνο δύο μέρες στη διάθεσή του για καλές προπονήσεις είδε και τον Κολοβέτσιο την Πέμπτη να είναι αμφίβολος. Τον βασικό και πιο έμπειρο στόπερ που διαθέτει. Τον πήρε στην αποστολή, αλλά διαπίστωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι δύσκολα θα τον χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό την Πέμπτη είχε δοκιμάσει τον Κουλιμπαλί δεξί στόπερ σε τριάδα στην άμυνα.

Ο Αφρικανός μόνο σε προπονήσεις είχε χρησιμοποιηθεί εκεί. Ούτε καν σε φιλικά. Κόντρα στην ΑΕΚ επωμίστηκε έναν δύσκολο ρόλο. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συνέβη έχοντας δίπλα του τον 21 ετών Μαυρομμάτη και τον 23χρονο Πούγγουρα (κλείνει τα 23 σε έναν μήνα), ο οποίος όμως δεν είχε χρόνο συμμετοχής το τελευταίο διάστημα. Όχι τον Μολέντο και τον Σίλντενφελντ για παράδειγμα. Μπήκε επίσης ο Γιόχανσον που είχε να αγωνιστεί από το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 29 Σεπτεμβρίου σε ρόλο δεξιού χαφ. Και φάνηκε σαν να μην έλειψε μία μέρα. Η ομάδα είχε τον έλεγχο, είχε συνοχή, ο καθένας γνώριζε τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Πέντε μέρες πριν έπαιξε 4-4-2, στην πορεία των αγώνων το έκανε 4-2-3-1 και κόντρα στην ΑΕΚ χωρίς τον βασικό στόπερ ξεκίνησε με 3-4-2-1. Άλλες ομάδες ίσως να έδειχναν σκόρπια διαδήλωση. Ο Παναθηναϊκός του Δώνη δεν το έδειξε κι αυτό, αν μη τι άλλο, το πιστώνεται ο 49χρονος τεχνικός. Το πιο μεγάλο στοίχημα φυσικά είναι η διάρκεια. Ο Παναθηναϊκός σε κάθε ματς δίνει εξετάσεις και είναι υποχρεωμένος να ξεπερνάει τον εαυτό του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ